logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 15 Ožujak 2015 20:30

Ča vrh Arbe - sedmi puta

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Prepuna dvorana rapskog kina Prepuna dvorana rapskog kina

Sudeći po atmosferi u dvorani Kina Rab koja je i sedmu godinu zaredom bila pretijesna za sve one koji su došli osluhnuti ljepotu izgovorenih stihova na susretu pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“, sigurni smo u jedno, Maestro Stipišić je uspio u svojoj nakani da, iznjedrivši ovakvo druženje, domaćem čovjeku ponudi ono nešto naše baštinsko, najvrjednjije, ono neslično drugome, što jest samo u našem glasu, pjevu i koraku.

Prigrlili su Rabljani to čarobno pjesničko vrelo s kojeg eto već sedmu godinu taže svoju korjenitu žeđ, vođeni onom Maestrovom - Ej, čovječe, vrati se sebi, dok još imaš kome! A ove subote 14. ožujka, uz šest rapskih pjesnikinja i pjesnika: Albinu Andreškić Paparić, Josipa Fafanđela, Mirjanu Fantauzzo, Jasnu Gvačić, Borisa Kaziju i, najmlađeg među njima, Ivana Matahliju, umjesto kojeg je stihove čitala mlada Maja Ribarić, na pozornici Kina Rab predstavili su se još: Ivanica Badurina iz Jakišnice na otoku Pagu, Nada Galant iz Žminja, Anela Borčić s otoka Visa, Zvonimir Sutlović s otoka Iža i među njima sigurno najpoznatiji, akademik Jakša Fiamengo, koji je svojim stihovima predstavio narječje svoje rodne Komiže i grada u kojem živi, Splita.

Ovu lijepu pjesničku večer svojim su nastupima dodatno uljepšali mješoviti pjevački zbor “Refuli” i muška klapa “Krijanca” pod vodstvom prof. Tatjane Zorić. Oni su, pored svojih pojedinačnih izvedbi, na kraju programa zajednički vrlo uspješno otpjevali i „Odu Rabu“ koju je na stihove Stake Klanac Tulić skladao pokojni maestro Ljubo Stipišić Delmata. Sudionike ove manifestacije, koja se nakon smrti maestra Stipišića održava i njemu u čast, najprije je pozdravio novoizabrani gradonačelnik Raba gospodin Nikola Grgurić, koji je u ime organizatora na samom početku akademiku i stalnom sudioniku ove rapske pjesničke manifestacije Jakši Fiamengu uručio poseban poklon.

Publika je doista uživala u pjesničkim interpretacijama svih sudionika, pažljivo osluškujući ponekad i teško razumljive stihove drugih narječja našeg uzmorja, bilo da je riječ o jugu Dalmacije ili Istri. Ne umanjujući doprinos bilo kojeg od sudionika, treba reći da je publika najveći aplauz uputila možda i najugodnijem iznenađenju večeri pjesniku iz Mundanija Borisu Kaziji.

U samoj završnici programa, o gotovo nestalom tzv. “kicarskom” čakavskom idiomu kojim su nekoć govorili stanovnici staroga grada Raba, a koji se u bitnome razlikovao od narječja ostatka otoka i koji je bio najsličniji također već pomalo zaboravljenom starom zadarskom narječju, nekoliko riječi rekao je i gospodin Miljenko Domijan.

Gradonačelnik Nikola Grgurić, zajedno s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Katarinom Ribarić, svima je sudionicima na kraju uručio Zahvalnice i prigodne poklone. Uz podatak da su glavni podupiratelji ovih pjesničkih susreta Grad Rab i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, svakako treba pohvaliti POU Rab za izvrsnu organzaciju večeri i nastavak publiciranja knjižice “Ča vrh Arbe”, a za prekrasno aranžiranu cvijetnu scenografiju i ove je godine bila zadužena cvjećarnica Murtela.

Pročitano 7917 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1