Home Uncategorized @hr Seminar u Loparu okupio velik broj svirača miha i onih koji to žele postati

Seminar u Loparu okupio velik broj svirača miha i onih koji to žele postati

0
Seminar u Loparu okupio velik broj svirača miha i onih koji to žele postati

Foto: Foto: CZK Lopar

 

Program je započeo u subotu, 17. studenog, dvosatnim predavanjem za vrijeme kojeg su se prisutni mogli uvjeriti u činjenicu o neprocjenjivom bogatstvu tradicijskim glazbalima čime naša zemlja prednjači u Europi.

Rab danas oglas

 

Predstavivši čitavu lepezu tradicijskih glazbala, među kojima su se neka, kako je istaknuo, na ovom području svirala prije 7000 do 10 000 godina, izazvao je znatan interes brojnih prisutnih. Uz mnoštvo zanimljivih informacija vezano za porijeklo, rasprostranjenost i uporabu tradicijskih glazbala, prisutni su mogli čuti zvuk velikog broja instrumenata i na taj način pratiti povijesni razvoj glazbala od najjednostavnijih diplica, trstenica, jedinka, dvojnica, sopila, roženica, strančica, rogova, okarina, preko gusla, lijerica, tambura pa do različitih vrsta mjehova, duda i gajdi. Poseban naglasak bio je na rapskome mihu koji je stavljen u širi kontekst tradicijskih glazbala.

 

Sljedeći dan, u nedjelju 18. studenog, svi zainteresirani mogli su se okušati u sviranju različitih tradicijskih glazbala, a poseban naglasak stavljen je, naravno, ponovno na mih te su se u Loparu okupili svi aktivni svirači, kao i oni koji nastoje svladati tehniku sviranja ovog izuzetno zanimljivog glazbala. Večković im je pritom dao mnoge korisne savjete vezano za samo sviranje, ali i vezano za uštimavanje i manje popravke instrumenata, a kao posebnu zanimljivost možemo istaknuti demonstraciju izrade vlastitih pisaka.

 

Ovo više nego uspješno dvodnevno događanje organizirao je Centar za kulturu Lopar uz potporu Općine Lopar i Primorsko-goranske županije.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime