logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 12 Travanj 2015 20:17

Predivan dan za slavlje krizme

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Danas je, u ozračju vazmene osmine koju liturgija slavi nakon centralnog blagdana Uskrsa, za krizmanike župe Rab svanula uistinu predivna nedjelja, posebna i po tome što je baš njima, po prvi puta od kada je zasjeo na čelo naše biskupije, sakrament Svete potvrde došao dodijeliti biskup Ivica Petenjak.

Ovo njegovo prvo biskupsko slavlje svete Krizme svakako ćemo pamtiti i po prekrasnim porukama koje je s oltara u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Rabu, uputio krizmanicima, njihovim kumovima, roditeljima i velikom mnoštvu okupljenih vjernika, ali i po posebno svečanom ozračju kojem su snažnu notu, svojim ponašanjem, izgledom i ozbiljnošću u prihvaćanju ovog sakramenta, iskazali upravo današnji slavljenici.

Obraćajući se krizmanicima biskup Petenjak je rekao:

- Nemojte dozvoliti da Duh Sveti kojeg ćete primiti, miruje. On je pokretačka snaga. Vi primate tu Snagu da možete ići i boriti se u životu, praštati, ljubiti, biti strpljivi i kao ljudi se ostvariti… Predstoji vam borba – škola, fakultet, radne i druge obaveze… Neka vam Duh Sveti dadne da možete donositi prave odluke i da možete svjedočiti Duha Svetoga sebi i svijetu…

Neka ovo ne bude vaš rastanak nego ostanak u Crkvi. Vi koji ste do sada bili aktivni ostanite, a vi ostali postanite aktivni u Crkvi… Vi roditelji, razumijem vašu brigu - ali, ako ste dali ljubav svojoj djeci, sve ste im dali – ljubav će pokriti sve vaše nedostatke i nespretnosti…

Zahvalom svima koji su uložili svoj trud da kršćanska vjera ide naprijed… zaključio je svoju poticajnu homiliju u duhu pastirske brige Rabljanima biskup Petenjak.

Biskup je na kraju mise, osim riječi zahvalnosti svećenika i roditelja naših krizmanika, na poklon dobio i veliku rapsku tortu oblikovanu u formi goluba koji je teološki simbol spuštanja Duha Svetoga na Isusa kad je bio kršten na rijeci Jordan.

Pročitano 1996 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1