Home Uncategorized @hr 8. Rapska smotra klapa – Rapske vedute

8. Rapska smotra klapa – Rapske vedute

0
8. Rapska smotra klapa – Rapske vedute

Foto: Foto: Ivica Hodak

Iako je smotru po treći puta snimao Hrvatski radio – Prvi program uz odlično ozvučenje, niti kod voditelja niti kod izvođača nije se osjetila nikakva trema. Dapače, klape su redom prenosile emociju Dalmacije, Mediterana i hrvatskih regija mahom stranim gostima koji su činili većinu publike. Snimalo se mobitelima, lupkalo nogama i bacali zaneseni pogledi prema bini. Vjerujem da bi isto oduševljenje proživio i utemeljitelj i umjetnički ravnatelj prvih pet ”Veduta” pokojni maestro Ljubo Stipišić – Delmata, koji je zaslužan za afirmaciju klapskog pjevanja kako na Rabu tako i diljem svijeta. Zbog te činjenice i ove, a i sve ostale smotre ”Veduta” posvećene su ovom velikom umjetniku, maestri Ljubi. Da Rab i dalje misli održavati kvalitetu smotre potvrdio je i dolazak na Rab poznatih i nagrađivanih maestra Mojmira Čačije, Tatjane Zorić, a rapske boje branio je vrijedni maestro Miljenko Vidas Kerry koji je kroz ovu večer vodio tri svoje rapske klape. U ime prof. Ante Jurića, žensku klapu ”Luna” predstavljala je osnivačica i predsjednica klape gđa Marija Fužul.

Čast da prve otvore večer bile su ženska klapa Sv.Jelena iz Dramlja kraj Crikvenice. Pjevaju nam narodne hrvatske pjesme i time uspješno probijaju led i zagrijavaju publiku za koncert. Zatim slijede rapski klapski veterani muška klapa ”Eufemija” potvrđujući kvalitetu i svojim iskustvom, poslije njih drage gošće iz susjedstva, s Paga klapa ”Kolanjke” iz mjesta Kolana dižu prvi put publiku u euforiju uz komentar ”odlične su!”. Po završetku Pažanki nastupila je klapa ”Sukošan” čija ”Mižerja” zvuči bolje od originala. Nakon njih je bio potpuni izazov nastupiti klapi ”Luna” iz Kožina, no ženska klapa je pokazala da ima puno ”utakmica” u nogama te je briljirala u obradi pjesme ”Moj dida i ja”.

Rab danas oglas

Prve ovacije krenule su kad je na binu stupila muška klapa ”Rab” i oduševila izvedbama ”Dobra večer uzorita” te ”Jesen u meni”. A onda slijedi ludilo, nastupa muška klapa ”Kožino” koja ima više titula i osvojenih prvih mjesta nego Hajduk i Dinamo zajedno. Ljudi se ježe uz izvedbu ”Dremle mi se dremle” dajući međimurskog štiha u ovu lijepu kvarnersku noć. Kao šećer na kraju stižu nam ženska rapska klapa ”Sozal” postižući potpunu katarzu izvedbama ”Ljubav moja” i ”Lipote gladna, jubavi žedna”. Veći dio muške publike pa i one iz klapa nisu mogli sakriti oduševljenje i umalo se dogodio bis, no zato vriske (!) muškaraca nije nedostajalo.

Večer je zatvorila ravnateljica POU Rab, Katarina Ribarić uručujući svim sudionicima prigodne zahvalnice. Kao osobi s invaliditetom stalno su kraj mene bili dečki iz klape Rab na usluzi pomažući mi u svladavanju arhitektonskih barijera, a sve je organizirala i bodrila Snježana Yuky Turković iz klape Sozal. Uslijedilo je i treće poluvrijeme gdje smo se svi predobro okrijepili u bogatoj spizi hotela ”International” uz vrhunsko i ljubazno osoblje. Da među klapama ne vlada zavist, ljubomora i rivalitet, odmah je potvrđeno na kraju koncerta izvedbom ”Ju te san se zajubija”. Sličan, unison nastup, spontani, dogodio se na terasi hotela.

Klapa ”Kožino” na čelu s uvijek raspoloženim Dujom Stanišićem kojeg pamtimo iz showa Hrvatska traži zvijezdu povela je pjesmu i zabavu. Sve klape su se okupile i pjesmom oduševile mnogobrojne goste koje je privukla predivna dalmatinska pisma. Opet su uslijedile ovacije po izvedbi arije ”U boj u boj” iz opere ”Zrinski” te zahtjevni standard ”Ćale moj”. Djevojke iz klape ”Luna” otkrile su nam tajnu kako spasiti natalitet u Hrvatskoj. Njihova borova šuma kraj Kožina, mjesta kraj Zadra je čudotvorna i blagotvorno djeluje na plodnost. Mladim bračnim parovima odlična preporuka.

Dok se pjesma nastavljala iz blagovaonice hotela, požurili smo zapisati još jedno oduševljene Rapskim vedutama već sad se veseleći devetim dogodine, jer znamo da će biti dobre jer znamo da će biti vrhunske. Ništa manje nismo očekivali, ništa manje nismo ni dobili od svih klapa koje su ionako mahom nagrađivane. Rab ne dodjeljuje nagrade pa se iskreno nadamo da je dugotrajan pljesak brojne publike bila dovoljno dobra, velika, značajna i poticajna nagrada.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime