Home Uncategorized @hr U Rabu održan 5. stručni skup projekta vršnjačkog metoriranja „Kako čitati lokalnu kulturnu i umjetničku baštinu?“

U Rabu održan 5. stručni skup projekta vršnjačkog metoriranja „Kako čitati lokalnu kulturnu i umjetničku baštinu?“

0
U Rabu održan 5. stručni skup projekta vršnjačkog metoriranja „Kako čitati lokalnu kulturnu i umjetničku baštinu?“

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}Skup mentoriranje{/gallery}

 

Rab danas oglas

Radi se o godišnjem susretu učenika srednjih škola Rijeke i Primorsko-goranske županije koje su u sklopu projekta „Kako čitati lokalnu kulturnu i umjetničku baštinu“ mentorirali studenti 2. godine nastavničkog smjera diplomskog studija Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Organizatori skupa su Centar za cjeloživotno obrazovanje Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, Srednja škola Markantuna De Dominisa Rab i Međužupanijsko stručno vijeće nastavnika likovne umjetnosti Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. 

 

 

Neadekvatno valorizirana renesansna stambena arhitektura Raba

Skup su otvorile učenice srednje škole u Rabu predstavljanjem renesansne stambene arhitekture Raba, ističući njezinu vrijednost, ali i neadekvatnu valorizaciju nekolicinom primjera renesansnih palača koje danas imaju ulogu noćnih klubova, restorana, dućana, koje su u potpunosti izgubile svoju vrijednost kao kulturno dobro. Istaknule su nužnost osnivanja lokalnoga muzeja, krovne institucije koja bi vodila više brige o kulturnoj baštini grada Raba.

 

Prijedlog obnove Lansirne rampe torpeda – (Petra Šupuković, Laura Vidović)

 

Muzej torpedo ili centar za mlade

Sesija o povijesnoj arhiekturi nastavljena je aktualnim „riječkim“ temama „Kompleks Rikard Benčić“, učenica Gimnazije „A. Ljudevit Adamić“ u Rijeci, „Mlin Žakalj“, učenica Trgovačko-tekstilne škole Rijeka i „Lansirna rampa torpeda u Industrijskoj ulici u Rijeci“, učenica Prve riječke hrvatske gimnazije. Učenice su obilaskom rampe i samostalnim istraživanjem njezine povijesti i arhitekture ukazale na vrlo loše stanje očuvanosti ovog značajnog spomenika riječke industijske baštine, predloživši dva rješenja njegove obnove – organizacijom Muzeja torpedo ili centra za mlade.

 

Nasljeđe Zrinskih i Frankopana

Učenici Srednje škole „Vladimir Nazor“ Čabar predstavili su, potom, jedno od najvažnijih svetišta Čabarskoga kraja Crkvu sv. Marije Svetogorske kod Gerova, mjesto susreta hrvatskih, slovenskih i talijanskih hodočasnika. „Nasljeđe Zrinskih i Frankopana“ predstavljeno je u drugoj sesiji istraživanjima Starog grada Zrinski i Dvorca Nova Kraljevica učenika Građevinske i tehničke škole Rijeka te Kaštela Zrinski u Brodu na Kupi učenica Srednje škole Delnice.

Na primjeru Dvorca Nova Kraljevica i dvorca u Brodu na Kupi učenici su pokazali dobre primjere obnove i prenamjene povijesne arhitekture.

 

Arhitektura povijesnih hotela grada Raba

Treća sesija obrađivala je temu valorizacije baštine u odnosu na turizam. Učenice Srednje škole Markantuna De Dominisa Rab, pregledom arhitekture povijesnih hotela grada Raba, podsjetile su na lik, djelo i međunarodnu karijeru hrvatskoga arhitekta Zdravka Bregovca, dok su učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci istaknuli specifičnu arhitektonsku vrijednost riječkih hotela Neboder, Park i Jadran.

 

 

Predstavnice Srednje škole „Vladimir Nazor“ Čabar u posljednjoj su sesiji govorile o problemima istraživanja i prezentacije ostataka kasnoantičkog obrambenog sustava kod Prezida, u odnosu na posebnu zaštitu pod kojom se nalaze šume Čabarskoga kraja, ali i na činjenicu da navedeni zid i danas, postavljanjem bodljikave tzv. žilet žice na hrvatsko-slovenskoj granici, odvaja umjesto da kao baština koju dijelimo spaja dvije države. Skup je zaključen izlaganjem o povijesti, sadašnjosti i budućnosti Muzeja Grada Rijeke, učenica Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci.

 

Po riječima organizatora, uz iskustvo zajedničkoga rada učenika i studenata, projektom i skupom nastoji se kod „mlađe“, ali i šire publike potaknuti interes za specifičnostima, problemima, ali i rješenjima u vredovanju, očuvanju i prezentaciji kulturne i umjetničke baštine Primorsko-goranske županije. Sudeći po brojnim kritičkim osvrtima, osobnim zapažanjima učenika i studenata, kreativnim prijedlozima novih kulturnih ruta, „budućnost“ baštine je u dobrim rukama.

 

Projekt je financirala Primorsko-goranska županija uz potporu Filozofskog fakulteta u Rijeci, Srednje škole Markantuna De Dominisa Rab i Rapske plovidbe.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime