Home Uncategorized @hr Bili smo na rapskoj Noći muzeja

Bili smo na rapskoj Noći muzeja

0
Bili smo na rapskoj Noći muzeja

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

U dvorani Kina Rab o rapskom velikom i osebujnom crkvenom reformatoru, biskupu i znanstveniku, kojeg je taj pokušaj reforme stajao glave, predavanje „Sjetimo se Markantuna de Dominisa“ održao je poznati rapski povjesničar umjetnosti i dugogodišnji glavni konzervator Ministarstva kulture RH, Miljenko Domijan. Predavanje je lišeno teološkog rakursa tematiziralo život Markantuna de Dominisa – Rabljanina, teologa, filozofa, znanstvenika, senjskog biskupa, splitskog nadbiskupa, windorskog dekana, heretika, mučenika, reformatora i proroka, nudeći odgovor na pitanje zašto je život Markantuna de Dominisa život za roman.

No naš je obilazak poznatih “štacija” dosadašnjih rapskih Noći muzeja započeo najranijim događanjem, onim u predvorju Kina Rab, gdje su se dječica do 10 godina imala prigodu kreativno izraziti na maloj likovnoj radionici “Ostavi trag“ koju je vodila odgajateljica Ana Žigo.

Rab danas oglas

Na još jednoj likovnoj radionici, ovoga puta u Galeriji Knežev dvor, posjetitelji svih uzrasta mogli su ponešto naučiti i okušati se u slikanju tehnikom akvarela, a mentori su im bili uvijek aktivni članovi Udruge likovnih i književnih stvaralaca ULIKS Rab.

S grupom posjetitelja stigli smo i do riznice rapske katedrale u kojoj se čuva vrijedan liturgijski inventar, obnovljenom i uređenom prostoru pod sakristijom crkve, pa smo nastavili Kaldancem i Gornjom ulicom do stalnog postava Gradskog Lapidarija, koji se nalazi u desakraliziranoj crkvici sv. Kristofora, a u kojem se čuva zbirka kamenih spomenika među kojima prevladavaju ulomci dekorativne arhitektonske plastike, kamene opreme interijera crkava te stambene arhitekture iz razdoblja 2. do početka 18. stoljeća.

U društvu rapskih vitezova, raazgledali smo i prostor Udruge rapskih samostreličara, kostime, grbove, brojne zastave, poznate samostrele te druge zanimljivi predmete koji svjedoče o bogatoj aktivnosti Udruge.

Velik broj posjetitelja došao je u kamporski samostan sv. Bernardina Sijenskog poslušati predavanje dr. sc. Saše Potočnjak naslovljeno, „Tko (još) čita u muzeju?“. Nakon uvodnog spomena 570. godišnjice osnutka franjevačkog samostana sv. Bernardina Sijenskog na Rabu, krenula je izvrsno osmišljena prezentacija tekstualne građe, izuzetno vrijednih inkunabula s vrhunskim iluminacijama, pergamena, antifonara, i ostalih tekstualnih eksponata izloženih u muzeju franjevačkoga samostana. Ukratko je opisana povijest franjevačkoga nastojanja oko osnivanja (biblioteke i) muzeja (Vl. Brusić, O. Badurina), a posjetitelji su mogli steći uvid i u istinsku vrijednost tekstualnog blaga koje se tamo čuva, od one tržišne do one neprocjenjive baštinske i identitetske, pa se nadamo da sada imaju jasnije odgovore na pitanja: Što u muzeju činimo s tekstom? Čitamo li ili (samo) gledamo? Kako čitamo i što vidimo?

U Kominu najživlje

Ipak najživlje je bilo u prostoru Udruge Komin gdje je izložena etnografska zbirka različitih uporabnih predmeta koji ilustriraju nekadašnji način života na selu. Posjetitelji su uz druženje s gostoljubivim domaćinima i sudionicima radionica u kukičanju i izradi punjeta, mogli pogledati nekadašnje kućanske potrepštine, alate, tkalački stan, narodnu nošnju, rekonstrukciju ognjišta i spavaće sobe, stare fotografije.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime