Home Mozaik Emocijama prožete premijerne projekcije filma “Samo jedna kapljica – čitav oblak miomirisa”

Emocijama prožete premijerne projekcije filma “Samo jedna kapljica – čitav oblak miomirisa”

0
Emocijama prožete premijerne projekcije filma “Samo jedna kapljica – čitav oblak miomirisa”

Foto: RabDanas

 

Film koji tematizira prvu industrijsku proizvodnju na ovom otoku i, što je posebno interesantno, za ono vrijeme inovativni poslovni potez kojim su Linardići prvi na svijetu destilirali danas toliko cijenjeno eterično ulje smilja, najprije je premijerno prikazan u prostoriji Mjesnog odbora (kolokvijalno Dopolavoro) u Martinšćici, mjestu u kojem je ova priča i započela prije 100 godina. Priču su vodeći nas kroz biografske etape filma ispripovijedali Irena Dlaka, Inge Solis i Ivo Saganić, a živa sjećanja na djeda Andriju donose razgovori s njegovom unučadi Alessandrom Fornasier i Donatom Kučićem.

Rab danas oglas

 

Uz velik broj mještana svih generacija, od dvomjesečne bebe Eme do 91-godišnje tete Laure Uravić, premijeri su prisustvovali i akteri filma; Mladen Šurlina koji u igranim scenama glumi Andriju Linardića starijeg te Josip Badurina koji glumi Andriju Linardića mlađeg. Svečanost su uveličali i unuci Andrije Linardića mlađeg; Alessandra Fornasier i Donato Kučić, kao i praunuka Katja Konjuh, dok su unuci Liciano Fornasier i Auzilia Rogić iz Portoroža bili spriječeni doći.

 

Dan kasnije, u nedjelju 10. listopada film je prikazan i u gradu Cresu, a među brojnom publikom u Osnovnoj školi Frane Petrića bili su i gradonačelnik Cresa Marin Gregorović te direktorica Turističke zajednice grada Cresa Sanja Živanović.

 

Nakon Martinšćice i Cresa film je 11. listopada prikazan i u Malom Lošinju i to u Muzeju Apoksiomena, gdje su zbog velikog interesa i ograničenog broja gledatelja (50), održane dvije projekcije. Uz redatelja Sanjina Badurinu malološinjskoj premijeri prisustvovali su i Ivo Saganić te Jakov Kurtović iz Udruge Magriž, a po završetku projekcije publici su predstavljeni i lošinjski akteri filma: Irena Dlaka, Mladen Šurlina, Milenka Ivić, Karla Tolić, te Lina i Lucija Lovrečić. Sve projekcije organizacijski i logistički pratili su aktivisti Udruge Magriž; Lucija Saganić, Zorica Saganić i Gianino Saganić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime