logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 19 Listopad 2021 10:48

Književna večer sa Zoranom Ferićem u gradu koji je utkan u njegov život i stvaralaštvo

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Književna večer sa Zoranom Ferićem u gradu koji je utkan u njegov život i stvaralaštvo Foto: Hrvoje Hodak

Prema uvodnim riječima ravnateljice Gradske knjižnice Rab Lidije Domijan Šipovac, književni susret sa Zoranom Ferićem, jednim od vodećih suvremenih hrvatskih pisaca, u čiji je život i literaturu duboko utkan otok Rab, već je dugo planiran, no izgleda da se više silnica moralo idealno poklopiti kako bi do njega konačno i došlo.

 

Naime, rapsko predstavljanja Ferićevog od publike i kritike hvaljenog najnovijeg romana "Putujuće kazalište", u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2021., poklopilo se s početkom snimanja dugometražnog igranog filma "Smrt djevojčice sa žigicama" koje se, prema istoimenom romanu Zorana Ferića, upravo odvija na lokacijama otoka Raba

 

U opuštenoj književnoj večeri kojom je izvrsno moderirala profesorica Margarita Čutul, pored uvida u složenu obiteljsku potku romana „Putujuće kazalište“, za kojeg je Feriću nedavno pripala nagrada Ksaver Šandor Gjalski, bilo je dakako riječi i o njegovim „rapskim“ romanima koji su, u potpunosti ili djelomično, tematski vezani uz otok Rab, kao i o manje poznatom dijelu njegovog književnog opusa vezanog uz slikovnice.

 

Već na samom početku razgovora Ferić je spomenuo kako je Rab zapravo i njegov grad, te da upravo zbog te bliskosti s Rabom i činjenice da mu je ovo prvo obraćanje rapskoj čitalačkoj publici, osjeća izvjesnu dozu treme. Rab je, naime, u Ferićevim djelima postao metaforom čitave Hrvatske, pa je, dijelom i zbog njegovog pomalo brutalnog autorskog stila kojim dominiraju ironija, sarkazam i groteska, primjetna razlika između onoga što prema Rabu intimno osjeća i onoga što piše u knjigama.

 

Dotaknuo se Ferić i neodvojivog procesa ispreplitanja onog faktičkog i fiktivnog u romanu „Putujuće kazalište“. Govorio je o rekonstruiranju vlastite „obiteljske“ memorije i kreiranju dijaloga među likovima koji su živjeli daleko prije njegovog rođenja, o ukrštenim obiteljskim linijama, ratovima, progonima, zadrtosti ideologija ili životnim nagnućima koja su utjecala na sudbine likova ovog osebujnog romana.

 

Uz čestitke na nagradi „Gjalski“, i prof. Margarita Čutul i ravnateljica GK Rab Lidija Domijan Šipovac, izrazile su želju za nekim skorim novim susretom s književnikom na otoku koji je već desetljećima njegov drugi zavičaj.

Pročitano 982 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1