logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 748
Nedjelja, 26 Travanj 2015 20:12

Puninu života prenositi iz generacije u generaciju

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Foto: Hrvoje Hodak Foto: Hrvoje Hodak

Ovogodišnji Križi poklopili su se s 4. Uskrsnom nedjeljom kada Crkva slavi blagdan Dobrog Pastira, a današnja je nedjelja i po 52. put posvećena duhovnim zvanjima.

Na početku svoje propovijedi biskup Petanjak je pred velikim mnoštvom Rabljana u ex-katedrali Uznesenja Marijina izrazio svoju želju da svake nedjelje naše crkve budu pretijesne. Pojasnio je zbog čega su važni nedjeljni susreti vjernika na svetim misama te ovakva javna manifestiranja vjere.

Pozivajući se na evanđelje o Dobrom Pastiru, biskup je pojasnio Isusove riječi „Ja jesam“ kojim nam želi potvrditi da je On živ, da je među nama kao život u sebi samom, da i mi živimo jer Bog to hoće te da u konačnici Božji život ne ovisi o nama.

Nadalje se zadržao na riječi „Dobri“ koja se u prijevodu Svetog pisma sa starogrčkog može tumačiti i kao „Lijepi“. Kad dobrotu i ljepotu povežemo, ona označuje sveobuhvatno Božje stvorenje koje je u sebi etično, moralno, ima kvalitete koje ostaju zauvijek.

Slika Dobrog pastira koji polaže život za svoje, potvrda je vrhunca Isusova ponašanja za zemaljskog života. On cijeli zemaljski život skida sa sebe, da bi ga nama dao, da mi živimo, da budemo, da jesmo - da se punina Božanskog života po Isusu prenosi na nas. Bog nam sebe polaže da mi možemo ići naprijed, da taj Božanski život bude u nama, da poput Krista možemo od sebe uzimati i drugima darivati, te tako puninu Božjeg života prenositi iz generacije u generaciju.

Riječ „poznavati“ u Svetom pismu, označava duboko iskustvo druge osobe. Kao što unutar Božanskih osoba postoji to poznanstvo, tako bi ono trebalo vladati između Krista i nas, a On očekuje da tako bude i s nama međusobno. Živjeti poput Krista možemo jedino pod uvjetom da živimo u slobodi i tu slobodu prenosimo jedni na druge. Služiti mu možemo jedino u slobodi, ako to želimo i hoćemo, po uzoru na Mariju koja je rekla „Evo me“ ne znajući što je čeka. Ako smo odlučili živjeti kao slobodni možemo učiniti da i drugi imaju život kao što ga imamo mi – zaključio je biskup.
Naposljetku je pozvao na utjecanje tijekom marijanskog mjeseca svibnja Nebeskoj zaštitnici na poseban način za sve naše obitelji.

Pročitano 1209 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1