Home Uncategorized @hr Prva posthumna izložba djela Gašpara Bolkovića Pika na otoku Rabu

Prva posthumna izložba djela Gašpara Bolkovića Pika na otoku Rabu

0
Prva posthumna izložba djela Gašpara Bolkovića Pika na otoku Rabu

Foto: RabDanas

Slike za izložbu odabrao je slikarev sin Marko Bolković, nenamjerno otkrivajući vlastito razumijevanje i saživljenost s očevim stvaralaštvom. Rapski tornjevi, četiri zvonika unutar urbane otočne jezgre tako logično obilježavaju izložbu, uz druge rapske teme, ljude, barke, izoliranu malogradsku svakodnevnicu. Konkretan odabir izložbi daje ton odnosno boju jer izostavljene su, primjerice, monokromne slike – emocionalni odraz preseljenja u Ravensburg (1967.) ili one iz ciklusa Ecce homo, nastale u jeku najžešće agresije na Hrvatsku početkom 1990 – ih.

{gallery}Pik{/gallery}

Rab danas oglas

Po mnogočemu žanrovsko, ovo slikarstvo jarkog kolorita i variranja istih motiva s vremenom se nije potrošilo već je doseglo razinu vlastite slikarske autonomnosti kao odraz jake emotivnosti i uvjerenja o neodvojivosti slikanja i života.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Raba, gospodin Nikola Grgurić koji je izrazio zadovoljstvo budući da je riječ o prvoj posthumnoj izložba Gašpara Bolkovića Pika na otoku Rabu. U organizaciji Grada Raba, 45 slika Gašpara Bolkovića Pika iz Njemačke je dovezeno na Rab, te se Grad nada da će ova prva izložba u konačnici rezultirati stalnim postavom. U ovome trenutku, naveo je gradonačelnik, na otoku su otvorene 4 izložbe, te će Grad podržati Rapsko likovno ljeto u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i ostale vrijedne inicijative. Namjera Grada Raba je ostvariti dugoročniju suradnju sa vlasnikom galerije Pik kako bi Grad dobio još jedan primjeren galerijski prostor.

Otvorenju su nazočili mnogobrojni Rabljani i njihovi gosti.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime