Home Najave Stiže predstava „Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti“ / Kazalište „Prijatelj“, (sub.) 18.8.2018. u 20h – park Kapić (Lopar)

Stiže predstava „Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti“ / Kazalište „Prijatelj“, (sub.) 18.8.2018. u 20h – park Kapić (Lopar)

0
Stiže predstava „Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti“ / Kazalište „Prijatelj“, (sub.) 18.8.2018. u 20h – park Kapić (Lopar)

Foto: RabDanas

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, predstava će biti izvedena u prostoru DVD-a Lopar.

Rab danas oglas

 

Veselimo se zajedničkom gledanju!

 

O PREDSTAVI „PRIČA O BLJAKSONIMA ILI ZAŠTO TREBA DOBRO JESTI“

U današnje vrijeme svjedoci smo čudnog odnosa prema hrani. S jedne strane raznorazne kuharice su najprodavanije knjige, emisije koje govore o kulinarstvu su među najgledanijim emisijama, poznati kuhari su TV-zvijezde koji nas nasmiješeni, držeći pladnjeve, pozivaju da uživamo u njihovoj umjetnosti kuhanjaa u stvari kako se danas jede? Dovoljno je baciti pogled na ulicu. Svi nekud žure, držeći komad fast fooda u rukama. Često i razne grickalice postaju najvažniji obrok u danu. To rade odrasli, ali i djeca dolazeći ili odlažeći iz škole. Ta hrana, agresivno reklamirana u svim medijima formirala je i dječji ukus. Razna kuhana jela, variva, gulaši postaju nepoželjni, postaju bljak! Ali ima još jedan problem s fast foodom koji je možda i važniji.

 

Naime fast food nije samo hrana koja se brzo priprema (ni za kuhanje špinata ili blitve ne treba puno vremena), nego je to hrana koja se brzo jede! Kuhinjski stol za kojim je obitelj blagovala, bio je mjesto razgovora, rješavanja problema, proslave i tugovanja. Danas je on tek manje ili više raskošan stalak za vazu. Ako se i jede u kuhinji, jede se najčešće stojeći uz hladnjak i nitko s nikim ne razgovara.

 

Predstava govori o djevojčici Dunji koja živi puno i veselo djetinjstvoide u školu, bavi se plesom, često planinari na Sljeme i kad ima vremena odlazi u posjetu svojoj staroj bakici koja joj s ljubavlju priprema „stara“ jela kako bi njezina unuka bila zdrava. Ali vrag, koji u današnje vrijeme nije gadna kreatura nego agresivni trgovac, Dunju navuče na moderna jela koja ne oduzimaju vremena i koja se mogu jesti svuda: vragburgeri, paklenski pomfriti i krampus koleDunja se pretvori u bljaksonicu! Okus bakinih jela izgubi svaki čar, postane bezvoljna, prestane se baviti plesom i planinarenjemali na svu sreću bakica ima lijek: krepku pileću juhicu!

 

„Priča o Bljaksonima“ premijerno je izvedena 6.10.2015. u CKT Trešnjevka. Namijenjena je djeci od 4 do 13 godina. Gostovala je na 16. Naj, naj, naj festivalu u Zagrebu i Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik. „Priča o Bljaksonima“ je prikazivana u zagrebačkim školama u sklopu javnozdravstvenog obrazovnog projekta „Petica – igrom do zdravlja“ koju je pokrenuo Hrvatski liječnički zbor u suradnji s međunarodnom organizacijom Epode International Network.

 

  • Tekst i režija: Hrvoje Zalar
  • Glume: Anja Đurinović/Selma Mehić, Hrvoje Zalar
  • Scenski pokret: Maja Đurinović
  • Trajanje: 45 minuta

 

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime