Home Najave PIANOTRON Zvjezdana Ružića za klavir i Mellotron u dvorištu crkve sv. Petra u Sup. Dragi / (pon.) 12.8.2019. u 21h

PIANOTRON Zvjezdana Ružića za klavir i Mellotron u dvorištu crkve sv. Petra u Sup. Dragi / (pon.) 12.8.2019. u 21h

0
PIANOTRON Zvjezdana Ružića za klavir i Mellotron u dvorištu crkve sv. Petra u Sup. Dragi / (pon.) 12.8.2019. u 21h

Foto: RabDanas

 

ZVJEZDAN RUŽIĆ – PIANOTRON

Zvjezdan Ružić, pijanist i skladatelj, peterostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin te šesterostruki dobitnik strukovne nagrade “Status” u kategoriji jazz klavir koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija.

Rab danas oglas

Uz brojne suradnje i osebujan diskografski opus koji je ostvario s eminentnim glazbenicima hrvatske jazz, klasične te pop/rock scene, Zvjezdan je dosad snimio tri autorska albuma, od kojih su “The Knightingale Cabaret” i “Elfin Farewell” nagrađivani Porinom za najbolju jazz skladbu, dok je njegov treći autorski album „Pandaland“, koji je prvu službenu promociju doživio u Shanghaiju, osvojio čak dva Porina – za najbolji jazz album te za najbolju izvedbu jazz skladbe.

Ružić je glazbenik koji je u samo 30 godina života glazbom proputovao pola svijeta i nastupao u prestižnim dvoranama poput “Schoenberg Hall” na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, čuvenoj “Arena Budokan” u Tokiju, gdje je nastupio sa svjetskom senzacijom 2Cellos, te najstarijoj koncertnoj dvorani u Shanghaiju, “Cadillac Shanghai Concert Hall”, koju je napunio sa svojim sekstetom, itd. Uz to se može pohvaliti s dvije velike turneje po Kini na kojima je izvodio svoju autorsku glazbu te osvojio srca Kineza albumom “Pandaland”.

Sredinom srpnja u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Ružić je snimio četvrti autorski album,“Delightful F“, u izvedbi solo klavira i Mellotrona, projekt „Pianotron“, dosad najizazovniji, ali i, kako Ružić voli reći, “najintimniji projekt u dosadašnjoj karijeri”.

 

O projektu

“Pianotron” je posljednji u nizu projekt autora Zvjezdana Ružića. Osim imenom, on je i konceptualno organiziran kao nijedan drugi, bez imalo pretjerivanja. Nastao je kao rezultat cjeloživotnog rada, odrastanja i traženja, kako na privatnom, tako i na glazbenom planu. Već se u samom imenu kriju instrumenti na kojima su stvorene skladbe posljednjeg albuma i prvog solo projekta: koncertni klavir i Mellotron. Dok su isti popularizirali Beatlesi, Ružić mu pristupa s neke potpuno druge, nove i inovativne strane. Iz dosad nečuvene kombinacije akustičnog klavira i jednog od prvih elektroničkih sintisajzera proizašle su skladbe koje svojom pitkošću i jednostavnošću, unatoč tehničkoj kompleksnosti izvedbe, oduševljavaju publiku od onih najmlađih do najstarijih, što je potvrđeno na premijernoj izvedbi albuma u Opatiji krajem ožujka ove godine. Oduševljenje publike podijelili su i eminentni kolege glazbenici, kao što su Massimo Savić, Neno Belan i Berislav Blažević, što svakako potvrđuje kako ovaj projekt nudi nešto drugačije, nešto inovativno i svježe. Inspiraciju Ružić pronalazi u hrvatskoj kulturi i krajolicima te svoje doživljaje spretno opisuje svojim notama kako bi svatko tko ih čuje osjetio i dušu zemlje, naroda i melosa u kojemu je odrastao i koji ga je svakako značajno oblikovao u ono tko i što on danas jest.

 

Ružićeva skromnost i pristupačnost te pitkost izričaja izraženi su u ovom solo albumu, na kojemu se posebno ističu njegove skladateljske i aranžerske sposobnosti. Iako je kombinaciju Mellotrona i koncertnog klavira predstavio i na protekla dva albuma sa svojim sekstetom, u ovom projektu je Ružić pred publikom sam i ogoljen: desna ruka na klaviru, lijeva na Mellotronu i čitav njegov unutarnji svijet se ispoljava notama, bez ikoga na pozornici na koga će se osloniti. To zahtijeva koncentraciju, ali i hrabrost, zbog čega je Ružić dugo tražio ton i mjeru kako bi se izrazio i iskazao točno onako kakav on jest: razigran, uporan, spretan, nepokolebljiv, kreativan i inovativan. Rezultat je projekt Pianotron, projekt kojemu nema sličnoga jer je on prvi na svijetu koji se odvažio prikazati doživljaje svoje zemlje i života u njoj na način baš kakva je i ona – posve posebna i unikatna. On pronalazi način da nešto kompleksno pretvori u nešto što je za slušanje izuzetno pitko te da nešto nezamislivo lijepo, kao što je Hrvatska i hrvatska kultura, prikaže na dosad nezamisliv način zahvaljujući odvažnom pristupu u kombiniranju instrumenata. Njegov je cilj izazvati i sebe i publiku na nešto dosad nepoznato i nečuveno te pritom u svojoj glazbi zamrznuti ljepote Hrvatske kako bi zauvijek ostale upravo onakve kakvima ih je on vidio i doživio u trenucima inspiracije. 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime