Home Najave „Shvatiti sebe“- izložba portreta iz fundusa MMSU / 6.9.2019. u 21h – Galerija Pik u Rabu

„Shvatiti sebe“- izložba portreta iz fundusa MMSU / 6.9.2019. u 21h – Galerija Pik u Rabu

0
„Shvatiti sebe“- izložba portreta iz fundusa MMSU / 6.9.2019. u 21h – Galerija Pik u Rabu

Foto: RabDanas

 

Izložba prikazuje izbor radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na temu portreta i autoportreta nastalih u vremenskom razmaku od jednog stoljeća. Izloženi su radovi Vladmir Becića, Iva Kaline, Ivana Kožarića, Branka Ružića, Frédérica Léglisea, Zorana Pavelića, Zlatka Kutnjaka, Nives Kavurić KurtovićFrana Šimunovića.

Rab danas oglas

 

Što očekujemo od slike koja predstavlja portret? Odgovor na ovo složeno pitanje najvećim je dijelom uvjetovan vremenom i društvenim kontekstom u kojemu je rad nastao. Prikaz ljudskog lika, a time i onaj u kojemu se, više ili manje, mogu prepoznati obilježja portreta, u likovnoj se umjetnosti javlja vrlo rano, proteže se kroz različita povijesna i stilska razdoblja, aktualan je u suvremenoj umjetničkoj praksi pa ga možemo okarakterizirati kao jednu od najperzistentnijih likovnih tema. Glorificiranje ili idealiziranje portretiranog, njegovo kritiziranje ili karikiranje, naglašavanje emocionalnog stanja, težnja ka što većoj sličnosti i prepoznatljivosti predloška ili rješavanje likovnih formalnih pitanja tek su neki od aspekata koji se tematiziraju portretom. Suvremeni portret uvodi i nova gledišta kojima se problematiziraju i preispituju složenija socijalna i egzistencijalna pitanja, pitanje identiteta, položaj umjetnika i sustav umjetničkog vrednovanja te drugi oblici analitičkog sagledavanja današnjega društva. 

 

Izložba ostaje otvorena do 26. rujna 2019.

 

Izložbe Rapskog likovnog ljeta odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učičišta Rab, pod pokroviteljstvom Grada Raba i uz potporu Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i TZ grada Raba.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime