logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 07 Kolovoz 2020 13:21

35. RGV - Koncert | ZAGREBAČKI PUHAČKI TRIO | (čet.) 13.8.2020. u 21h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Zaljubljenici u jasan i očaravajući ton oboe, na ovogodišnjim 35. Rapskim glazbenim večerima svakako su došli na svoje. Naime nakon Branka Mihanovića koji je s oboom nastupio na otvarajućem koncertu u glazbenoj suradnji s našom proslavljenom orguljašicom i ravnateljicom ove manifestacije Ljerkom očić, te mađarskog oboiste Zoltána Hornyánszkyja u duetu s Istvánom Römerom (gitara), rapskoj će se publici na petom ovogodišnjem koncertu Rapskih glazbenih večeri predstaviti i treći oboista - Dario Golčić, ovoga puta u formaciji Zagrebačkog puhačkog trija u kojem će uz njega nastupiti još i klarinetist Bruno Philipp, te fagotist Žarko Perišić.

 

Peti koncert ovogodišnjih Rapskih glazbenih večeri održat će se u crkvi sv. Križa u gradu Rabu, u četvrtak 13. kolovoza s početkom u 21:00h, a na koncertnom programu Zgrebačkog puhačkog trija naći će se skladbe mladog litvanskog fagotiste i skladatelja Žilvinasa Smalysa, Ludwiga van Beethovena, našeg dirigenta i skladatelja Zorana Novačića i Giusseppea Verdija.

 

Program

Žilvinas Smalys: Lyric Suite

1. Tempo di valse

2. Pastorale

3. Tarantella

4. Lamento

5. Toccata

 

L.van Beethoven: Trio Es dur

1. Adagio-Allegro

2. Adagio

3. Menuetto-quasi Allegretto

4. Rondo-Allegro

 

Zoran Novačić: Leptiri

1. Vivace

2. Andante

3. Vivace

 

Giuseppe Verdi: La Traviata

1. Ouverture

2. Andantino-un di felice eterea

3. Andantino leggero-ah for se lui che l'anima

4. Allegro moderato-pura siccome un angelo

5. Allegretto-libiamo ne lietti calici

 

Zagrebački puhački trio u sadašnjem sastavu nastavlja dugu tradiciju ove vrste puhačkoga komornog ansambla, koji neprekinuto djeluje u Zagrebu od 1969. godine. Uz brojne nastupe po Hrvatskoj i inozemstvu, ansambl aktivno surađuje sa suvremenim kompozitorima praizvodeći njihova djela. U svojoj dugogodišnjoj koncertnoj djelatnosti, Zagrebački puhački trio snimio je nekoliko nosača zvuka popraćenih hvaljenim kritikama, nominirani su za Porina za najbolje izvedenu skladbi hrvatskih autora.

 

Dario Golčić, oboist, studirao je u Freiburgu (Heinz Holliger), Baselu (Omar Zoboli i Christian Schmitt) i Lausanni (Vincent Gay-Balmaz). Dobitnik je više prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima oboista. Član je Simfonijskog orkestra HRT na mjestu prvog solo oboiste. Od 2009. godine asistent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu iz predmeta oboe.

 

Bruno Philipp, klarinetist, diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a trogodišnje usavršavanje nastavlja u Parizu. Uz osvajanje prve nagrade na hrvatskom natjecanju PAPANDOPULO 2012, surađuje s mnogim ansamblima po Hrvatskoj i inozemstvu. Do sada je snimio 3 nosača zvuka. Pedagog je u zvanju profesora mentora na glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

 

Žarko Perišić, fagotist, rođen je u Splitu, gdje pohađa glazbenu školu Josipa Hatze-a. Diplomira fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof.Marijana Kobetića. Usavršava se na Mozarteum Salzburg, u klasi prof. Milana Turkovića i Richarda Gallera. Nakon studija postaje koordinirajući prvi fagotist simfonijskog orkestra u Jeruzalemu, Izrael, istodobno svirajući kao solo fagotist Salzburger Kammerphilharmonie u Austriji. Kao solo fagotist nastupa sa Gustav Mahler komornim orkestrom, Budapest Festival orkestrom, Camerata Salzburg, Mozarteum Salzburg orkestrom, Gruzijskim komornim orkestrom, Europskim komornim orkestrom i svim orkestrima u Hrvatskoj. Aktivan je i kao solist na fagotu sa Zagrebačkom Filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-A, Zagrebačkim solistima, Varaždinskim komornim orkestrom, Zadarskom Filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, Splitskim komornim orkestrom, Salzburger Kammerphilharmonie, Gruzijskim komornim orkestrom te OENM Austrijskim ansamblom za suvremenu glazbu gdje izvodi i praizvodi skladbe za solo fagot. Kao komorni glazbenik sudjeluje sa ansamblima: Zagrebački puhački trio, Zagrebački puhački ansambl, Zagrebački kvartet fagota, Duo Pfagottiano, Trio Jongen, Ventus kvintet Salzburg, Lukas Hagen Festival ensemble. Aktivnosti na području suvremene glazbe ostvaruje sa ansamblima: Kaprisma Jeruzalem, OENM ansamblom za suvremenu glazbu iz Salzburga, Klangforum iz Beča, XX stoljeće iz Beča, Musikfabrik iz Kölna, Cantus iz Zagreba. U naslovu docenta predaje fagot na Akademiji Umjetnosti u Novom Sadu, kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Sarajevu, a kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 2019.godine. Sudjeluje i kao glazbenik na kontrafagotu kao i na baroknom fagotu. Član je prosudbenih vijeća za fagot u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Grčkoj, te održava brojne seminare za fagot i komornu glazbu u zemlji i inozemstvu. Sa Zagrebačkim puhačkim trio ostvaruje nekoliko CD nosača zvuka, koji su nominirani za prestižne domaće glazbene nagrade. Žarko Perišić izvodi na jedinstvenim instrumentima vrsnog graditelja fagota Živana Šarčevića.

 

Pročitano 914 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1