Home Najave Predstavljanje romana “Put u Gonars” književnika Nikole Petkovića | (pet.) 02.10.2020. u 18h

Predstavljanje romana “Put u Gonars” književnika Nikole Petkovića | (pet.) 02.10.2020. u 18h

0
Predstavljanje romana “Put u Gonars” književnika Nikole Petkovića | (pet.) 02.10.2020. u 18h

Foto: RabDanas

 

Knjigu će pored autora, rapskoj publici predstaviti i voditeljica Documente – centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić.

Rab danas oglas

 

Predstavljanje romana “Put u Gonars” koji čitatelja suočava s njegovim strahovima, sumnjama i neizvjesnom budućnošću, dio je popratnog programa izložbi “Posljednji svjedoci” i “Tkanine otpora” postavljenih u Gradskoj knjižnici u Rabu povodom 77. obljetnice oslobođenja interniraca iz koncentracijskog logora Kampor.

 

“Višeznačnost romana ne iscrpljuje se u fikcionalizaciji povijesti, jer ona to sama po sebi već jest, nego se njegov učinak ogleda u otkrivanju i rekonstrukciji onoga što se zaglavilo u zaboravu ili što je izgubilo svoje protagoniste i svjedoke, a što se nerijetko izvrće ili opovrgava.

Uzimajući nosivi motiv logora, mijenjajući pripovjedne strategije i perspektive, autor gradi romanesknu kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu, koja je po svojim likovima, pričama i predajama na rubu groteske, fantazmagorije, koja je kaleidoskop pojedinačnih sudbina, stradanja, uzaludnih i nevjerojatnih ironičnih zgoda i zbivanja na ruševinama jednoga svijeta. Važnost romana ‘Put u Gonars’ ogleda se i u sposobnosti da se u okviru velike teme (priče) rata sagleda nerazumnost i neuhvatljivost, zlo i običnost, nužnost preživljavanja i očuvanja onoga što čini svijet ljudskim i mogućim. Fašistički logor Gonars, u koji je odvedena i internirana, kao da je otišla na ‘kratki izlet’, jedna žena, svojom blizinom i udaljenošću jest središnje paradoksalno mjesto romana i metafora sadašnjega svijeta, oko kojeg se ili zbog kojeg se na različite načine mijenjaju uobičajeni životni putovi i sudbine.” (iz “Riječi žirija” T-portalove književne nagrade)

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime