Home Najave 36. RGV | Koncert nagrađivane hrvatske harmonikašice Martine Jembrišak | (čet.) 15.07. u 21h u crkvi sv. Križa

36. RGV | Koncert nagrađivane hrvatske harmonikašice Martine Jembrišak | (čet.) 15.07. u 21h u crkvi sv. Križa

0
36. RGV | Koncert nagrađivane hrvatske harmonikašice Martine Jembrišak | (čet.) 15.07. u 21h u crkvi sv. Križa

Foto: RabDanas

 

Publika će u njezinoj izvedbi moći poslušati “Slike s izložbe” Modesta Petrovića Musorgskog i “Slike prolazećeg vremena” Anatolija Kusjakova.

Rab danas oglas

 

Martina Jembrišak (1995.) hrvatska je harmonikašica i bandoneonistica koju krasi „preciznost, posvećenost detaljima, velika muzikalnost i smisao za glazbeni izričaj“ (Cantus). Postdiplomski studij glazbenog menadžmenta i diplomski studij harmonike završava na Glazbenom sveučilištu Frédérika Chopina u Varšavi u klasi prof. Klaudiusza Barana. Već tijekom studija Martina pokazuje zanimanje za razvoj novih, originalnih skladbi za harmoniku i svojom suradnjom s brojnim kompozitorima i u različitim sastavima proširuje oskudan repertoar za ovaj instrument. Tijekom 2020./2021. godine u suradnji s flautisticom Andreom Jelavić, Martina će u sklopu projekta Male priče praizvesti 50 novih, originalnih skladbi za flautu i harmoniku koje su nastale u suradnji s kompozitorima iz cijelog svijeta. Martina je dosada nastupala na renomiranim pozornicama poput Teatra Louletana u Portugalu, Dushanbe Opera House u Tadžikistanu, Konzerthaus Detmold u Njemačkoj, Koncertne dvorane Kaunaške filharmonije u Litvi, Arene Zagreb, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Koncertno-kazališne dvorane Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu, Koncertne dvorane Radiotelevizije Slovenija, Altes Rathaus i Yamaha Concert Hall u Beču, Oekolampad u Baselu, Hyatt Regency u Taškentu u Uzbekistanu, Routh Hall u Bromsgroveu u Velikoj Britaniji, Dvorane Kijevskog društva skladatelja te u dvoranama muzičkih akademija u Lavovu, Varšavi, Gdanjsku, Vilniusu, Zürichu, Bratislavi, Sarajevu, Zagrebu, Splitu i Puli. Održavala je stručne seminare na Muzičkoj akademiji u Zürichu (Švicarska) i Muzičkoj akademiji Mykola Lysenko u Lutsku (Ukrajina) te nastupala sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Slovenske radiotelevizije, Junge Sinfoniker Basel, Fryderyk Chopin University Orchestra i Chopin University Modern Ensemble, pod ravnanjem Yi-Chen Lin, En Shaoa, Alana Bjelinskog, Maje Metelske, Ulricha Dietschea i Ignacyja Zalewskog. Njezine interpretacije predstavljene su na Hrvatskom radiju (Od portreta do portreta, Nedjeljni akvarel), Hrvatskoj radioteleviziji (finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika), Slovenskoj radioteleviziji (Noč harmonik), a dosada je osvojila više od 30 prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Slovačkoj, Poljskoj i Litvi.

U 2014. godini nagrađena je priznanjem dekana Muzičke akademije, a u 2015. priznanjem rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za izvrsna postignuća na natjecanjima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno je studentica studija harmonike Konzertexamen na Muzičkoj akademiji u Detmoldu u klasi prof. Macieja Frąckiewicza, a u 2021/2022. predstavit će svoj album prvijenac Images of the Passing Time (Slike prolazećeg vremena) uz financijsku potporu ZAPRAF-a.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime