logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 13 Travanj 2022 17:51

Predstava "Cabaret preko veze" u koprodukciji Kazališta Moruzgva i Satiričkog kazališta Kerempuh | Kino Rab - (pet.) 22.4.2022.

Napisao/la POU Rab
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U petak, 22.04.2022. s početkom u 20.00 sati, na pozornici Kina Rab, u koprodukciji Kazališta Moruzgva i Satiričkog kazališta Kerempuh, odigrat će se predstava "Cabaret preko veze".

 

Ulaznica po ciijeni od 50,00 kn moežete kupiti u Pučkom otvorenom učilištu Rab od utorka 19. travnja 2022. od 8 do 12 sati.

 

U predstavi igraju:

 • Gradonačelnica – Mila Elegović / Ines Bojanić
 • Ravnateljica kazališta – Ana Begić / Jelena Miholjević
 • Glumica – Ana Maras Harmander / Mirela Videk Hranjec
 • Čistačica – Linda Begonja / Petra Dugandžić

 

 • koreograf: Leo Mujić
 • skladatelj: Zvonimir Dusper Dus
 • scenografkinja: Irena Kraljić
 • kostimografkinja: Mirjana Zagorec
 • oblikovatelj rasvjete: Martin Šatović
 • fotograf: Ivan Posavec
 • suradnik za video: Robert Orhel

 

 • Trajanje predstave: 90 minuta

 

O predstavi:

“Mnogi od nas navikli su puno toga obavljati “preko veze”; zapošljavati se, pobjeđivati na raznim natječajima, upisivati djecu u vrtiće i škole, ugurivati babe na preglede po bolnicama, dobivati nagrade etc., etc. S opravdanjem da to svi rade i da neće oni biti jedine budale koje čekaju “po redu i redoslijedu”. Jer tko čeka, zna se, taj crkne u čekaonici, taj ne dobije posao, taj ne doživi takozvani uspjeh, taj nije glavni u selu. Naravno, kretanje kroz život “preko veze” nije po zakonu, u pravosudnom smislu. Ali praksa nas uči da su često i ti zakoni tek zbirka propisa i pravila kojima se plaše, upozoravaju i kažnjavaju oni koji “nemaju vezu”. No je li to uspjeh, progurati se i izgurati nekog drugog? Je li sve to baš tako svejedno? Zapravo, moje pitanje je, postoji li karma? Postoji li Zakon koji nisu pisali ljudi i koji regulira odnos naše slobodne volje i posljedica njezine uporabe? Vjerujemo li u ono što učimo djecu, a često ne pokazujemo primjerom, a to je da se dobro dobrim vraća, a loše, lošim te da je istina jača od laži? Postoji li taj moralni zakon koji nas, zapravo, uči časti? Ja duboko vjerujem da postoji. I baš po podvrgavanju tom zakonu i po služenju njegovu izvoru, čovjek je Čovjek. Ono što nam pripada, to nam nitko ne može oduzeti, a ono što nam ne pripada, to nam nitko ne može dati. To na kraju svi spoznamo, milom ili silom, u ovom ili sljedećem životu, kad-tad! Do tada, koprcamo se u nepravdi za koju su nam svi krivi, osim nas samih. Heroine iz našeg kabarea u interpretaciji veličanstvenih glumica prikazat će vam do kakvih živčanih vodopada ih je doveo rafting niz kanjone hrvatske tranzicije u kanuu korupcije, mita i ucjene. Htjele su preveslati sve, a dobile su veslima po glavi. Vama, draga publiko, za zabavu i zamišljaj. Tko je od nas bez grijeha, neka prvi baci kamen! Idimo, i ne griješimo više.”

 

“Kao što i sam naslov implicira, ova je predstava u formi cabareta, dakle svojevrsne apartne komedije koja izravno, oči u oči, ili stand up-ovskom šakom u trbuh, publici priča priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. To su fabule koje se pletu nitima “veza i vezica”. Vidjet ćemo je li “život preko veze” bezveze?

 

Naravno, društveno politička stvarnost je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede koje naši ženski likovi prolaze. Zapravo, na duhovit način opisujemo urnebesne živčane slomove koji su ove scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Također, ovaj cabaret će, na svoj način, obraditi i odnos Splita i Zagreba, dva najveća hrvatska grada u čijim se sličnostima i razlikama susreću Mediteran i Mitteleuropa. Naime, jedna od junakinja je Splićanka u fotelji zagrebačke gradonačelnice. Važan aspekt ovog cabareta je i jezik. Splitski žargon (mapiran na zagrebačkim lokacijama), verbalna je glazba na kojoj će plesati emocije, stanja i raspoloženja naših junakinja. Kao i svaki punokrvni cabaret, i ovaj će biti koktel politike i erotike. Naše scenske patnice predstavljaju se stand up monolozima tijekom kojih se odvijaju i dramske scene s ostalim glumicama iz predstave koje u tim scenama glume razne likove iz pojedinih priča. Njihove su priče tarantinovski bizarne i almodovarsovski melodramatične. Svaka priča, tj. monolog završava burlesque točkom.”

 

Napisao: Ivan Leo Lemo

Pročitano 572 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1