logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 28 Lipanj 2022 12:38

Čarolija pretvaranja finog loparskog pijeska u skulpture likova iz "Ratova zvijezda" može početi!

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Čarolija pretvaranja finog loparskog pijeska u skulpture likova iz "Ratova zvijezda" može početi! Foto: Hrvoje Hodak

Pod podnevnim suncem, u više afričkim negoli mediteranskim klimatološkim uvjetima, na finom pijesku prelijepe, gotovo dva kilometra duge, Rajske plaže u Loparu, otvoreno je jedanaesto izdanje atraktivnog i po mnogočemu jedinstvenog Festivala skulpture u pijesku.

 

I ove će godine devet mladih umjetnika iz Hrvatske i svijeta, tijekom naredna četiri dana, modelirati zlatnožute skulpturalne pješčane kreacije tematski vezane uz američku epsku franšizu "Ratovi zvijezda", a da odmah mogu početi s radom, pobrinuli su se djelatnici Lopar Vrutka d.o.o. koji su svojim strojevima duž plaže pripremili hrpe od po nekoliko tona krtog pijeska.

 

Ovaj pješčani festival pokrenut je još 2011. na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar, u suradnji s akademskim slikarom i profesorom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a umjetnička voditeljica Festivala akademska kiparica Paula Banić ove je godine na Rajsku plažu dovela: Lanu Gunjevac, Augusta Popijača, Maksimilijana Vučinovića, Georgette Yvette Ponte, Ninu Lekić, Valentinu Rašan, Sanjina Vnkovića, Robertu Mikelić i Anteu Biskupović

Kao rezultat njihovog četverodnevnog mukotrpnog rada po suncu i velikoj vrućini, iz vodom zalijevanog pijeska, bez korištenja bilo kakvih primjesa ili kemikalija, na Rajskoj plaži uskoro će niknuti: "Jabba the Hutt", "Yoda", "Svemirski brod", "Roboti", "Darth Vader" i "Borba Jedaja", šest impresivnih skulptura koje mogu sezati i do nekoliko metara u visinu granajući se uzduž plaže jedna pored druge.

 

 

Festival skulpture u pijesku, jedinstven i po ekološkom pristupu, izvrsna je dodatna kulturno-turistička promocija loparskih pješčanih plaža, kako kroz samo održavanje Festivala, tako i posredstvom fotografija koje putem medija i društvenih mreža obilaze svijet.

 

Čar i posebnost ovog festivala ogledaju se i u tome što tako zgotovljene skulpture traju svega dan-dva, odnosno dok ih utjecaji atmosferalija - sunca, vjetra i kiše, u potpunosti ne razgrade i na prirodan način vrate plaži.

- "Upravo stoga", kazao nam je direktor Ureda TZ općine Lopar Marin Mušćo, "odlučili smo uz šetnicu pored Rajske plaže početi izlagati lagane prenosive trajne replike pobjedničkih skulptura u omjeru cca 1:5, koje će tvoriti budući parku skulptura s ciljem da nas podsjete na održane Festivale." Nedavno je tako uz šetnicu postavljena prva replika pobjedničke "Gusjenice" s prošlogodišnjeg desetog jubilarnog FSUP-a, autora Petra Popijača, a koja će biti iduća izložena replika doznat ćemo u petak 1. srpnja, na proglašenju pobjednika.

 

Pročitano 796 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1