Home Baština koja obvezuje Draženove moto reportaže Hrvatskom | BAKARSKI ZALJEV

Draženove moto reportaže Hrvatskom | BAKARSKI ZALJEV

0
Draženove moto reportaže Hrvatskom | BAKARSKI ZALJEV

Foto: Tekst i fotografije: Dražen Kasprek

 

Bakar je bio živahan gradić u koji se dolazilo trgovati, ploviti, loviti ribu…, a gospođe i gospoda šetali su se nedjeljom po Bakru kao po nekom mondenom ljetovalištu na Azurnoj obali.

Rab danas oglas

 

Bakar je imao jaku trgovačku flotu od 60 jedrenjaka i bio poznat po ulovu izuzetno kvalitetne tune kojom su opskrbljivali Rijeku, Trst i Veneciju.

 

 

Od sredine 18. stoljeća Bakar je postao poznat i po pjenušcu Bakarska vodica i karakterističnim vinogradima na okolnim strmim brdima. S prijelaza iz 18. na 19. stoljeće Bakar je bio grad s najviše stanovnika na prostoru koji zauzima današnja Hrvatska.

 

Grad Bakar bogate je povijesti i isto tako bogatih kulturnih znamenitosti; crkva svete Margarete i crkva Majke Božje od Porta, kaštel, Rimska kuća, Turska kuća… Kao i za svaki dosadašnji prijedlog za izlet tako i za ovaj neću prepisivati sve ono što je već napisano o Bakru, njegovoj ljepoti, povijesti i kulturi. Ono što mogu reći je da obavezo posjetite sva ta mjesta u starom gradu jer nema ih puno pa hodanje strmim uličicama po ovoj ljetnoj vrućini neće biti baš tako neizdrživo. U svakom slučaju puno je bolji izbor dopodne ili na večer kada počinje program u sklopu “Margaretinog leta”.

 

 

Ono što bih istaknuo je da je prava šteta da su neki ne baš previše inteligentni mozgovi grad Bakar nekada davno pretvorili u industrijsko mjesto, pa se tako tamo dugo godina proizvodio cement, a kasnije je dugo bila aktivna koksara koja je napravila ogromnu štetu za Bakar i cijeli zaljev. Dok je koksara bila aktivna cijelo morsko dno bilo je prekriveno crnim naslagama. U međuvremenu se priroda malo oporavila, ali u Bakru je i dalje aktivna luka za rasute terete što je također vrlo opasno i štetno, ovisno o vrsti tereta. Pogotovo kada zapuše bura…

 

 

Mora se priznati da su lokalne vlasti i turistička zajednica puno napravile u smjeru promjene imidža Bakra pa tako Bakar bilježi sve bolje turističke rezultate i ima sve bolju ponudu. Bakar vam je odličan izbor ako želite istraživati taj dio Kvarnera jer odlično je cestovno povezan sa susjednim gradovima i Gorskim kotarom, a smještaj je povoljan. Ta cestovna povezanost donijela je Bakru nešto sasvim novo, a to je vizura iznad grada u obliku “nebeske ceste” koja se vidi gotovo iz svakog dijela Bakra.

 

 

Ako ste do sada na Bakar gledali samo s visine, tj. sa odmorišta na Jadranskoj magistrali iznad grada i ako vas je pogled na ostatke teške industrije odbijao da se spustite u grad, sada to ipak učinite. Na rivi je ugodno popiti kavu, ljudi su srdačni i susretljivi, cijene pristojne, a šarmantne uličice starog grada vrlo brzo će vas osvojiti.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime