Home Najave Dođite 14. kolovoza na tradicionalnu ljetnu manifestaciju Loparska noć

Dođite 14. kolovoza na tradicionalnu ljetnu manifestaciju Loparska noć

0
Dođite 14. kolovoza na tradicionalnu ljetnu manifestaciju Loparska noć

Foto: RabDanas

 

Riječ je o manifestacija kojom organizatori TZ općine Lopar, Centar za kulturu Lopar i Imperial Riviera managed by Valamar, uz pokroviteljstvo Općine Lopar, nastoje i turistima i domaćinima prezentirati stare običaje, zanate i alate koje sve rjeđe susrećemo u svakodnevici, a sa svrhom njihova očuvanja, prenošenja na mlađe generacije te obogaćivanja turističke ponude kvalitetnim kulturnim sadržajima.

Rab danas oglas

 

Uz sudjelovanje u raznim aktivnostima, gastronomskoj ponudi i zabavi uz grupu “Saturnus”, posjetitelji će od 22 sata moći sudjelovati i u uprizorenju ispraćaja sv. Marina koji je prema legendi prije više od 17. stoljeća iz svojega rodnoga Lopara krenuo prema obalama Apenina, gdje je osnovao 301. Republiku San Marino, koja egzistira od tad do današnjih dana. Ispraćaj će biti popraćen vatrometom.

Naime, za vrijeme rimskog cara Dioklecijana bili su progoni kršćana pa je pobjegao sa prijateljem u Rimini. Sklonili su se u pustinjačke spilje iznad luke. Biskup RiminijaSv. Gaudencije stupio je u kontakt s dvojicom pustinjaka krstio ih i kasnije zaredio za đakone te im je dao im imena po dvojici mučenika Marino i Leo.

 Sv. Marin mnoge je obratio na kršćanstvo. Služio je kršćanima koji su bili na prisilnom radu zbog svoje vjere. Umro je prirodnom smrću na Monte Titanu, a relikvije mu se čuvaju u Basilici San Marino u gradu San Marino. Zaštitnik je Republike San Marino, klesara, đakona i lažno optuženih ljudi. Po svijetu je poznat i kao Marinao, Marinus od San Marina, Marinus Dalmatinac i Marinus od Dalmacije. Spomendan mu je 3. rujna, a to je i državni praznik u San Marinu.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime