logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 12 Siječanj 2018 19:23

Fotografski zapisi Ivice Jureše - Zov Velebita: "Jednostavno, probudiš se i kreneš"

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Fotografski zapisi Ivice Jureše - Zov Velebita: "Jednostavno, probudiš se i kreneš" Foto: Ivica Jureša

Za Ivicu Jurešu znamo da je zaljubljenik u nebeske visine i da nam zahvaljujući njegovom angažmanu u Aeroclubu Cumulus Rab, sada već redovito, svakoga Badnjaka nebeski djedice u crvenom prirede mali padobranski spektakl na rapskoj Novoj rivi. No prateći objave njegovih fotografskih zapisa s velebitskih vrhunaca shvatili smo da voli uživati i u miru i ljepoti zemaljskih visina.

 

Postoji li neki uigrani ritual ciljanih odlazaka na planinu opjevanu vilinskim moćima i ljepotom, ili nema pravila?

- "Nema pravila, kad Velebit zove ti kreneš. Jednom sam se probudio oko 2-3 u jutro i prvo što mi je palo na pamet: Prva zraka sunca na Zavižanu! Brzopotezno spremanje opreme i polazak. Taman stignem na lokaciju 15 minuta prije izlaska sunca. Neprocjenjivo, prva zraka preko velebitskih vrhunaca, neponovljiv trenutak."

 

Iskustvo koje nikada nije isto?

- "Da, na Velebitu nikad nije isto i svaki put je potpuno novo iskustvo. Dere bura, pada snijeg, grije sunce ili puše jugo, pada kiša… proljeće, ljeto, jesen, zima. Svaki put jedinstveni trenuci."

 

Skupili smo nešto tvojih fotografija u jednu malenu foto-galeriju, na nekima od njih u daljini se vide konture Paga, Raba, Gologa, na drugima medvjeđi tragovi u snijegu, velebitska degenija...

- "Tako je, slike iz galerije su snimljene na različitim lokacijama, različito vrijeme godine kao i u različito doba dana. Čak sam imao priliku prisustvovati obredu vjenčanja u kapelici na Zavižanu. Jedva čekam slijedeći zov Velebita."

Pročitano 1385 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1