Home Vijesti Otok Rab kandidat za titulu „Europskog otoka sporta“ – prvi u Europi

Otok Rab kandidat za titulu „Europskog otoka sporta“ – prvi u Europi

0
Otok Rab kandidat za titulu „Europskog otoka sporta“ – prvi u Europi

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Zahvalivši se na srdačnom gostoprimstvu, glavni tajnik Udruge, g. Alonso, pojasnio je kako je ACES Europe – European Capitals and Cities of Sport Federation privatna neprofitna udruga sa sjedištem u Bruxellesu, istaknuvši kako je Europska Komisija, s kojom su u partnerstvu radili na projektu Europskog tjedna sporta, i službeno prepoznala njihovu glavnu nagradu „Europski glavni grad sporta“, navevši je i u članku 50 Bijele knjige u kojoj su predstavljeni mogući smjerovi razvoja i budućnosti Europske unije.

Rab danas oglas

 

Udruga ACES Europe dodjeljuje različite nagrade u različitim kategorijama procjenjujući gradove prema njihovim politikama vezanima uz sport, od onoga za djecu, odrasle, starije osobe do onoga za osobe s poteškoćama u kretanju, percipirajući sport kao element važan za zdravlje, dobrobit, integraciju i kulturno obrazovanje.

 

Nagrada „Europski glavni grad sporta“, se dodjeljuje jednom gradu jedanput u godini. To je nagrada za glavni grad neke zemlje ili grad koji broji više od pola milijuna stanovnika. Ove godine to je Sofija u Bugarskoj, sljedeće godine to će biti Budimpešta u Mađarskoj, a nakon toga Malaga u Španjolskoj. Ova prestižna titula dodjeljuje se gradovima razvrstanima u više kategorija: veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi koji imaju manje od 25.000 stanovnika, također postoji i nagrada „Europske zajednice sporta“ koja se dodjeljuje skupinama malih gradova koji djeluju zajedno. Ove ostale nagrade dodjeljuju se za više dobitnika u istoj godini.

 

Titula Europskog grada ili zajednice sporta ima svoju veliku vrijednost u tome što gradu ili zajednici donosi međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost, pripadnost brendu koji se razvija, pripadnost najvećoj europskoj mreži gradova sporta u Europi, razmjenu znanja i vještina među gradovima i stručnjacima te, što je osobito bitno, veću mogućnost (ne i garanciju) povlačenja sredstava Europske Unije kroz Erasmus+ program za sport.

Dosadašnji dobitnici ove titule u Hrvatskoj su Umag, Belišće, Buzet i Lepoglava, a sljedeće godine dobitnici su Sisak i Prelog.

 

Komisija izrazila zadovoljstvo viđenim

Gospodin Alonso je naveo nekoliko primjera iz prakse u kojima je ova nagrada bila poticaj za nastanak različitih projekata i inicijativa koje su imale značajne pozitivne učinke u kvaliteti života ljudi, uštedama u gradskom proračunu te posljedično većeg ulaganja u infrastrukturu koja dalje doprinosi dobrobiti njezinih korisnika, također g. Alonso je u ime članova Komisije izrazio posebno zadovoljstvo onime što su imali prilike vidjeti na otoku Rabu dodavši kako ih se posebno dojmila činjenica da Grad Rab izdvaja za sport 12% budžeta, dok je uobičajen europski prosjek 2-3%.

 

Nagrada za „Europski otok sporta“ ustanovljena je prvi puta u ovoj godini. Ukoliko bi otok Rab ispunio uvjete, postao bi prvi europski otok sporta. Ove je godine u kandidaturi bio i grčki otok Mikonos, no oni su odlučili odgoditi kandidaturu za sljedeću godinu. Ipak, time što je otok Rab ove godine jedini nominiran u ovoj konkurenciji, osvajanje titule nije zagarantirano, već je potrebno ispuniti sve zadane kriterije te sustavom ocjenjivanja prikupiti više od 75 bodova od mogućih 100. 

 

Otvaranje novih mogućnosti za daljnji prosperitet Raba na području sporta

Gradonačelnik Nikola Grgurić se zahvalio članovima komisije na dolasku kao i svima koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti te strpljivo prebrodili nedaće koje su donijele izvanredne vremenske neprilike: orkansko jugo, visoko more, kiša i odroni. Gradonačelnik Grgurić je naglasio da su u posljednje tri godine nastojanja i želja lokalne uprave išla u smjeru da u našem okruženju sport bude prepoznat kao vrijedan čimbenik za dobrobit pojedinaca i zajednice, te u tom smislu ulaganja nikad nije dovoljno, kako u infrastrukturu tako ni u stručni kadar. Ipak Grgurić je izrazio zadovoljstvo postignutim, a na komisiji je da procijeni je li ono što je do sada postignuto dovoljno za osvajanje ove vrijedne nagrade koja je prepoznatljiv brend na razini Europe i koja može otvoriti mnoga vrata za daljnji prosperitet u tom području.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime