Home Vijesti Barbatski kanat preseljen u crkvu sv. Stjepana

Barbatski kanat preseljen u crkvu sv. Stjepana

0
Barbatski kanat preseljen u crkvu sv. Stjepana

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

A to su učinili članovi Udruge Komin izrađujući od najjednostavnijeg prirodnog materijala: kamena, jaslice u crkvi sv. Stjepana, na radost svih mještana Barbata kao i onih koji svrate pogledati učinjeno. Sakupljalo se kamenje u barbatskom kantu, odbačeni dijelovi starih osušenih stabala, mahovine, smilja, zelene makije…, i njihova dobra volja stopila se u predivnu kreativnost pri izradi tradicionalnih jaslica. A dobra volja nije ni savršenstvo ni stanje svetosti jer uz nju mogu opstati i oklijevanje i nesavršenost, čak i pogrješke.

Rab danas oglas

 

Rečeno je:“ Ne može se sakriti grad koji leži na gori“, a Barbaćani su svoju „goru“ prenijeli u svoje jaslice, i zahvalili Mariji na njenoj velikoj ljubavi koja je rodila Isusa u barbatskom mošuniću i ovog Božića.

Njima nije bilo važno koliko je tko činio, već kako je svatko dao samoga sebe u izradi i slaganju tog divnog mozaika. Jasno je ako je međusobna razjedinjenost, poput razlomljenih kamenčića, osjećali bi nemoć. A oni su ujedinjeni, ono što čini jedan među njima, u službi je onoga što rade i drugi. Svaki čin, slaganje kamena na kamen, do izrade štalice – mošunića – za Mariju, Josipa i Isusa, dobilo je novu širinu i zamah, zadovoljstvo urađenog. 

 

A Marija, nalazeći se u štalici koju su s ljubavlju složili članovi Komina, kao nekada barbatski pastiri za sebe kako bi se sklonili od lošeg vremena, pokazuje nam predivnu snagu njezine vjere i istančanost njezine ljubavi. Tako je brižna, tako nježna, tako dobro uočava potrebe ljudi, tako se lako pokrene i može nas naučiti da se najprije brinemo o drugima, prepoznajemo njihove potrebe i njihovu patnju, koliko trebaju naše praštanje i našu pomoć.

 

Isus nas iz štalice poziva da oprostimo dugove, ako nam je netko učinio nažao, oprostimo. Ako smo nekome učinili neko dobro ne tražimo ništa zauzvrat.

 

Ljubimo besplatno, a ne kako bi dobili nešto zauzvrat ili kako bi u toj osobi stvorili osjećaj da nam nešto duguje.

 

Pokušajmo, jer ako to ne razumijemo, ako ne izbrišemo sve dugove, tada kalkuliramo što smo dali i što smo primili. Stalno kalkuliramo i nikada nismo zadovoljni. Jedini način da budemo zadovoljni i sretni jest da ljubimo besplatno, ne očekujući ništa zauzvrat, i to je doista put prema slobodi srca. 

 

Rečeno je:“ Ne može se sakriti grad koji leži na gori“, a Barbaćani su svoju „goru“ prenijeli u svoje jaslice, i zahvalili Mariji na njenoj velikoj ljubavi koja je rodila Isusa u barbatskom mošuniću i ovog Božića.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime