Home Vijesti Biskup Ivica Petanjak u prolazu otokom – pouzdavanje u nadu i ujedinjenost u ljubavi

Biskup Ivica Petanjak u prolazu otokom – pouzdavanje u nadu i ujedinjenost u ljubavi

0
Biskup Ivica Petanjak u prolazu otokom – pouzdavanje u nadu i ujedinjenost u ljubavi

Foto: Foto: Hrvoje Hodak i Sanjin Badurina Piloto

 

U tom vremenu pohodi i otac biskup mons. dr. Ivica Petanjak OFM Cap. otok Rab kako bi podijelio sakrament Potvrde u svim župama: LoparuSupetarskoj Dragi, Kamporu, MundanijamaBanjolu, Barbatu i Rabu. Ove godine je dolazak biskupa povezan i s kanonskom vizitacijom tj. pastoralnim pohodom kako bi se susreo sa župnim zajednicama i pojedinim skupinama vjernika u njoj. 

Rab danas oglas

 

U oživljenoj vjeri moramo istinu ugraditi u stvarnost svoje opstojnosti. Vjerske iskaze moramo usvojiti i uvesti ih u nutrinu svoga bića. Čovjek, koji vjeruje u Boga, mora ući u uzbudljivo polje ovoga živoga Boga. Tek tada postaje vjernik. Tek tada dobiva vjera zamah.

Jer biskup je siromašna posuda koju Bog ispunjava neizmjernošću svojih moći i dragocjenošću svojih darova namijenjenih onima koji prihvaćaju. On je ništica nastanjena Puninom, jadno ljudsko stvorenje nastanjeno Božanstvom, obično sredstvo izabrano od Boga kako bi Vječno moglo izvirati u vremenu. Biskup je most nad ponorom koji oduvijek dijeli zemlju od neba, a most spaja dvije udaljene strane. No kakav bi to most bio biskup ako bi potpuno uronio u Boga tako zaboravljajući ljude? Zato su biskupi u svim vremenima bili rado prihvaćani na otoku. A postoji i legenda koja ih prati pri njihovim dolascima: često bi zapuhala orkanska bura pa nisu mogli ni prići Rabu, ili se vratiti na kopno. „Gre nam Otac biskup, ma gre i bura s njim“ – govorilo se. No danas je to malo drugačije jer su trajekti neki drugi, veći, snažniji, i odolijevaju vremenskim nepogodama. 

 

 

Biskup je dužan po Zakoniku kanonskog prava pohoditi biskupiju jednom u pet godina. Kako je došlo do promjene imenovanja, nije bilo pastoralnog pohoda osam godina. Svojim dolaskom biskup se sastaje sa svim članovima Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća iz svih župa u crkvi Uznesenja Marijina u Rabu, sa mladima otoka Raba u Banjolu, župi Sv. Lucije, sa članovima Bratovštine Majke Božje Karmelske u župi sv. Stjepana, u Barbatu. Posjećuje i Psihijatrijsku bolnicu u Kamporu, gdje se susreće s djelatnicima i bolesnicima, gdje im upućuje svoju ohrabrujuću riječ, a oni ga upoznaju sa svojim radom. 

 

Nalazi se sa svim krizmanicima otoka, njihovim kumovima i roditeljima u Kinu Rab, te posjećuje područne škole i susreće se s učenicima i njihovim učiteljima. 

 

Postoji i legenda koja Biskupe prati pri njihovim dolascima: često bi zapuhala orkanska bura pa nisu mogli ni prići Rabu, ili se vratiti na kopno. „Gre nam Otac biskup, ma gre i bura s njim“ – govorilo se. No danas je to malo drugačije jer su trajekti neki drugi, veći, snažniji, i odolijevaju vremenskim nepogodama. 

U svojim obraćanjima pojašnjava kako Bog nije nikakva formula. I kada bi ne znam koliko priznavali sve vjerske formule, tada bi ipak ostalo otvoreno pitanje jesmo li zaista ljudi vjere. Vjera se ne sastoji samo u tome da čovjek ima na pameti ove ili one vjerske iskaze i nudi ih našem vremenu, za svakog čovjeka. Tko nešto smatra istinitim, nalazi se tek u predvorju vjere. Vjera od nas ne traži samo to da ju smatramo istinitom, ona želi da ju – živimo. U oživljenoj vjeri moramo istinu ugraditi u stvarnost svoje opstojnosti. Vjerske iskaze moramo usvojiti i uvesti ih u nutrinu svoga bića. Čovjek, koji vjeruje u Boga, mora ući u uzbudljivo polje ovoga živoga Boga. Tek tada postaje vjernik. Tek tada dobiva vjera zamah.

 

Tako je biskup Ivica u svom pohodu podijelio sakrament krštenja trećem i četvrtom djetetu u obitelji Renata i Elvire Marušić, u župnoj crkvi Rab. Ako je istina da samo ljubav može ispuniti, istina je i da nema ljubavi bez slobode. Ljubav se niti uzima niti kupuje. Istinska i samim time sretna ljubav postoji samo između osoba koje slobodno raspolažu sobom kako bi se dale jedna drugoj. Pa je i biskup Ivica upotpunio tu ljubav krsteći njihovu dječicu.

 

 Biskup je podijelio sakrament krštenja Andru i Mauru, trećem i četvrtom djetetu u obitelji Renata i Elvire Marušić

 

Naravno pri svakoj kanonskoj vizitaciji pregledavaju se sve matice i knjige koje treba imati i voditi svaka župa, inventar i dokumentaciju vezanu uz nekretnine u vlasništvu župe te blagajničke dnevnike i račune. 

 

U svakom susretu s nekom osobom, lijepo je toj osobi dati osjećaj kako sam joj u tom trenutku na raspolaganju, a to nije stvar pristojnosti, nego unutarnje raspoloživosti srca. To nas skupo stoji jer imamo snažan osjećaj vlasništva kad je riječ o našem vremenu i postajemo vrlo nesigurni čim njime ne možemo raspolagati po svojoj volji. No to je cijena istinske ljubavi.

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime