Home Vijesti Komemorativnim susretom obilježena 76. obljetnica oslobađanja interniraca iz fašističkog logora Kampor u Rabu

Komemorativnim susretom obilježena 76. obljetnica oslobađanja interniraca iz fašističkog logora Kampor u Rabu

0
Komemorativnim susretom obilježena 76. obljetnica oslobađanja interniraca iz fašističkog logora Kampor u Rabu

Foto: Foto: Ivica Hodak

 {gallery}Konc logor komemoracija Kampor 2019{/gallery}

 

Rab danas oglas

Podsjetimo 11. rujna 1943. oslobođen je i prestao postojati Koncentracijski logor u Kamporu, jedan od najozloglašenijih talijanskih fašističkih logora u Drugom svjetskom ratu. Logor je osnovan 2. srpnja 1942. i kroz njega je u četrnaest i pol mjeseci prošlo oko 15 tisuća Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima je bilo i oko 1.200 malodobne djece. Za to vrijeme, po statističkim procjenama, od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta smještaja u logoru je umrlo oko 4.500 ljudi, od kojeg je broja do danas identificirano 1.490 umrlih, jer su veći dio logorskih knjiga i drugih materijalnih dokaza o stradavanju logoraša fašisti uništili. Među stradalima bilo je i više od 150 djece ispod 15 godina. Daljnih 800 osoba je umrlo pri kasnijim transportu u druge koncentracijske logore.

 

Komemorativni je skup započeo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz Obelisk u središtu groblja, što su učinile delegacije; Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, Državnog zbora i veleposlanstva Republike Slovenije u kojoj su bili Mateja Udovič, zastupnica u Državnom saboru Slovenije i mag. Matjaž Marko, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu, delegacija Logorskog odbora Rab – Gonars, Zveze združenij borcev za vrednote NOB-a Republike Slovenije, predvođene Hermanom Janežom – mlađim, predsjednikom Logorskog odbora.

Vijence su nadalje uz Obelisk položili i svijeće zapalili; dr. Vladimir Prebilič, župan Općine Kočevje, zamjenik načelnika za Općinu Lopar Dominik Paparić, za Općinu Čavle to je učinio zamjenik načelnice Ervin Bura, a u ime Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj to isto je učinio Slobodan Trajković u svojstvu izaslanika predsjednika tih općina u Republici Hrvatskoj.Vijence su još položili i svijeće zapalili predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Udruge antifašista otoka Raba, te Danilo Škrbat u ime Društva za sport i kulturu mjesta Lopar kod Kopra.

Komemoracija, u kojoj su sudjelovali i članovi Limene glazbe DVD-a Rab, nastavljena je dobro pripremljenim kulturno umjetničkim programom kojeg su izveli prijatelji iz Slovenije; trubač Tone Habjan, harmonikaš Nejc Seme, klarinetist Zvone Richter te voditeljice programa Silvana Knok i Irena Ivić.Tijekom odvijanja programa prisutnima su se kraćim govorima obratili; Herman Janežmlađi, i umirovljeni rapski profesor i poznati antifašistički aktivist Ivo Barić koji već desetljećima istražuje istinu o Kamporskom groblju i njegovim žrtvama i koji je tijekom vremena održao stotine predavanja, vodeći učenike i grupe turista u Kampor na Spomen-groblje žrtvama logora.

 

Prisutnima su se nadalje s puno emocija obratili još i: Mateja Udovič, Matjaž Marko, Nenad Debelić u ulozi izaslanika župana PGŽ-e, Aljaž Verhovnik i na kraju, u ulozi domaćina, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je među ostalim spomenuo i podatak da se ove godine navršava 56. obljetnica postojanja Spomen-groblja u Kamporu, izgrađenog prema projektu poznatog slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara .

Ovo je mjesto, kazao je Grgurić, o kojem moramo zajednički skrbiti da bismo ga očuvali i uz pomoć njega mladima i budućim pokoljenima na najbolji mogući način objasnili što se ovdje dogodilo, kako se nikada više u budućnosti nešto slično ne bi ponovilo.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime