logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 16 Rujan 2019 07:59

Rab između dva svjetska rata na povijesnim razglednicama iz zbirke obitelji Sertić

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Rab između dva svjetska rata na povijesnim razglednicama iz zbirke obitelji Sertić Foto: Hrvoje Hodak

U petak, 13. rujna, Rabljani i još uvijek brojni gosti otoka Raba okupili su se u velikom broju u crkvici sv. Katarine, smještenoj na samom ulazu u park Dorku, ne bi li prisustvovali otvorenju doista posebne izložbe povijesnih razglednica s motivima otoka Raba iz impozantne zbirke obitelji Sertić iz Karlovca.

 

Rapska izložba „Uspomena na grad“ jednog dijela ove obiteljske zbirke koja u svojoj cijelosti sabire nešto više od 1900 razglednica, tematski je vezana za razdoblje između dva svjetska rata, a svojim se dahom prošlih vremena, kako slikom tako i više nego zanimljivim rukopisnim bilješkama, na najljepši mogući način uklopila u obilježavanje 130. godišnjice organiziranog bavljenja turizmom na otoku Rabu.

 

Čitava kolekcionarska priča obitelji Sertić započela je kada je gospodin Mladen početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, u ulozi građevinskog inžinjera, stigao u kratki posjet Rabu i tijekom nadzora izgradnje hotela Karolina na Suhoj Punti odlučio kupiti prve razglednice. Zaljubljen u Rab na prvi pogled, od tada do 90-ih godina, sam ih je prikupio 400-tinjak, a njegovu je kolekcionarsku strast 1996. naslijedio sin Boris proširivši zbirku s dodatnih 1500 razglednica.

 

Građanski uzlet između dva svjetska rata 

Zahvalivši ponajprije dragim domaćinima ove izložbe, obitelji Sertić, posjetiteljima se u ime organizatora uvodno s nekoliko riječi obratila Barbara Marelić, a o samoj zbirci više je kazala Sabrina Žigo, kustosica Muzeja Grada Rijeke, koja je zajedno s obitelji Sertić dugo radila na pripremi ove izložbe i osmislila njezin postav.

„Ova obiteljska zbirka“, kazala je Žigo, „broji 1904 razglednice, koje su sve različite i dobro očuvane, pedantno posložene i čak dijelom tematski mapirane, i koje doista predstavljaju bogatu sliku Raba koji se mijenjao kroz vrijeme.

Izložba predstavlja segment gotovo polustoljetne kolekcionarske posvećenosti i ljubavi prema otoku Rabu kojeg su ovi kontinentalci prigrlili kao prošireni zavičaj. Osim lijepih slika, kao primijenjena fotografija, razglednice su i prvorazredni povijesni dokumenti i nerijetko jedini trag postojanja građevina, ambijenata, događaja, ljudi. Pedesetak razglednica grada Raba iz kratkotrajnog mirnodoblja od nepuna dva desetljeća između dva ratna vihora, vjerodostojan su dokaz svoga vremena.

Vrijeme je to probuđenog urbaniteta, prvenstveno zahvaljujući razvoju turizma i prateće infrastrukture te prometnih, parobrodarskih veza. Osim domaćeg i stranog kapitala, značajni je dionik toga razvoja lokalno, otočno stanovništvo, a Rab se preobrazio u prestižno jadransko turističko odredište doživjevši novi građanski uzlet kakav je imao za vrijeme antike ili kasnog Srednjeg vijeka“, poručila je Sabrina Žigo, zahvalivši još jednom obitelji Sertić na golemoj ljubavi i trudu uloženom u prikupljanje ove vrijedne zbirke.

 

Vrhunac obiteljske kolekcionarske karijere 

Vidno dirnut brojnošću posjetitelja, gospodin Boris Sertić je kazao kako već sami pogled na sve koji su se okupili na otvorenju izložbe čini vrhunac njihove obiteljske kolekcionarske karijere, dodavši da kolekcija uz razglednice broji i stotinjak fotografija, koje uglavnom tematiziraju ljude, život, događanja pa čak jednim dijelom i modu koja je, sudeći po zabilježenom, i danas primjenjiva

„Razglednica je kompleksan dokument, fascinantan po tome što u sebi objedinjuje dvije priče, jedna je ona slikovna s naslovnice, koja sama po sebi govori tisuću riječi, a druga je ona jedinstvena, individualna, koju otkrivamo tek na poleđini, u najrazličitijim rukopisnim porukama iz kojih iščitavamo sudbine, priče, susrete“, kazao je Boris Sertić.

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić pohvalio je ideju da se ova izuzetno vrijedna zbirka obitelji Sertić kroz izložbu na trenutak vrati u svoj dom, u grad Rab, i to u godini proslave 130. godina bavljenja turizmom. „Zanimljivo je promatrati mijene otočnih ambijenata i samog grada na povijesnom poluotoku od kraja 19. stoljeća na ovamo, i primijetiti na koji način život, standard i osobito turizam mijenjaju ne samo nas kao ljude već i okolinu u kojoj živimo.“ Zahvalivši još jednom obitelji Sertić, gradonačelnik Grgurić je izložbu proglasio otvorenom

 

Ova predivna izložba došla je svojoj kući zahvaljujući suradnji obitelji Sertić s Pučkim otvorenim učilištem Rab, Gradom Rabom i Turističkom zajednicom Grada Raba i sigurni smo da će do 1. listopada, do kad će ostati otvorena, imati jako puno posjetitelja.

Pročitano 1990 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1