logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 30 Listopad 2019 13:30

GK Rab - Živopisno predavanje o Velebitu fotografa i spisatelja Krunoslava Raca

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
GK Rab - Živopisno predavanje o Velebitu fotografa i spisatelja Krunoslava Raca Foto: GK Rab

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u utorak 29. listopada, u Gradskoj knjižnici Rab održano je putopisno predavanje ''Velebit'' fotografa i putopisca Krunoslava Raca.

U lijepo ispunjenom prostoru Gradske knjižnice Rab, ovaj uvaženi fotograf i autor dviju knjiga ''Velebit – Iskustvo planine'' te ''Zemlja vuka i vjetra'', koja je i 2014. predstavljena u ovoj knjižnici, odlično se snašao u promociji svoje velike ljubavi prema planini što se izdigla nad jadranskim uzmorjem.

Rodom iz Đakova, ovaj fotograf National Geographica Hrvatska, već godinama istražuje prirodu, a 15 godina svoje profesionalne karijere posvetio je Velebitu. Velebit ima tu mističnu privlačnost kojom osvaja pisce, pjesnike, umjetnike, ljubitelje prirode, ali i avanturiste.

 

U polumraku knjižnice izmjenjivale su se predivne slike prirode upotpunjene živopisnom naracijom Krunoslava Raca. Poseban osvrt posvetio je endemskom bilju na Velebitu i bioraznolikosti flore i faune. Predavanje je upotpunio s dogodovštinama sa svojih planinarenja po ovom magičnom masivu. Zgode s divljim životinjama i razumijevanje same divlje prirode nasmijale su i oduzimale dah publici. Tako smo mogli čuti dogodovštine o tome kako mu pitomo pristupa mala lisica, kako se u noći našao u opasnoj situaciji jer je stao na put medvjedici s mladuncima i jedvice izbjegao sukob, te kako se družio s čoporom vukova koji su ga prihvatili i dopustili da ih fotografira.

 

 

Ljubav prema prirodi spisatelja Raca tako se tu večer pretočila na sve nazočne otvarajući nam svima nove vidike i spoznaju o prirodi, zaštiti iste i bogatstvu koje postoji na korak od nas. Vjerujemo da ćemo drugi put, čim prijeđemo trajektom na kopno, Velebit gledati nešto drugačijim pogledom prepunim oduševljenja, jer, koliko god opasan bio on je baština koju trebamo zaštititi od nas samih, čuvati ga i divit se svakoj stopi tog prirodnog bogatstva kraj kojeg olako prolazimo.

 

Krunoslav Rac živi s obitelji u Svetom Jurju kraj Senja, a svoje iskustvo stekao je i u volontiranju u poznatom utočištu za medvjede u Kuterevu. Vjerujemo i nadamo se njegovom skorom dolasku s novim zanimljivim zgodama s Velebita i prekrasnim fotografijama kojima je ispunio i ovu jesenju rapsku večer. 

 

Pročitano 1202 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1