Home Vijesti Održana koordinacija o izradi Operativnog plana razvoja cikloturizma za Općinu Lopar

Održana koordinacija o izradi Operativnog plana razvoja cikloturizma za Općinu Lopar

0
Održana koordinacija o izradi Operativnog plana razvoja cikloturizma za Općinu Lopar

Foto: RabDanas

 {gallery}CIKLO Lopar{/gallery}

 

Rab danas oglas

Upravo smo u suradnji sa TZG Raba u pregovorima s tvrtkom Valamar Riviera d.d. koja nas izvrsno prati u svim eventima, a poglavito sportskim, te tvrtkom Adria Bike, da početkom 2020. godine uredimo, označimo i infrastrukturno opremimo 7-8 biciklističkih staza na otoku Rabu, te početkom lipnja održimo jedan biciklistički event kao promociju odrađenih aktivnosti (Marin Mušćo, direktor TZO Lopar)

Okupljenima se na početku obratio direktor TZO Lopar Marin Mušćo koji je nabrojao dosadašnje aktivnosti TZO Lopar na području razvoja “outdoor” ponude u suradnji s drugim institucijama. Spomenuo je projekt Geopark Rab koji na otoku djeluje već 15-tak godina sa svoja dva info centra, i koji sa 100-tinjak označenih geotočaka, besplatnim vođenjima i promotivnim materijalima uspješno usmjerava pozornost na nedovoljno iskorišteno bogatstvo geoturističkih atrakcija otoka. Isto tako Lopar i Rab su već 13 godina ponosni suorganizatori i domaćini trekking utrke “Rab Island Trail”, utrke iz Trekking lige Hrvatske, a već 5 godina rapskom etapom prolazi i jedna od najjačih svijetskih MTB utrka “4 Islands MTB stage race”. TZO Lopar je prije dvije godine pokrenula i projekt “Bicikademija” u sklopu kojega je označeno 7 lokacija na otoku Rabu (5 u Loparu i 2 na području Grada Raba). Polaznici akademije prijavljuju studij putem aplikacije, moraju obići svih 7 lokacija, fotografirati se, kako bi na kraju dobili diplomu za završeni studij i nagradu proizvođača opreme za bicikliste (tvrtka Giant).

Osim uređenja biciklističkih staza, ovaj plan bi trebao ukazati na mogućnosti nadopune smještajne ponude poput uključivanja u projekt “Bike fiendly”, ponude specijaliziranih trgovina rezervnih djelova, servisa za bicikliste, organizacije novih bike evenata (prof. dr. sc. Dražen Ćućić)

U sklopu projekta EPK Rijeka 2020 pokrenut je i projekt “Rab Archeological Traces” u sklopu kojeg će se zahvaljujući CZK-u Lopar, POU Rab i TZG Raba te Općini Lopar i Gradu Rabu do ljeta 2020. godine na otoku Rabu urediti i označiti 3 pješačko-biciklističke staze sa po 11 informativnih točaka (arheoloških i drugih lokacija), sa interaktivnim sadržajima.

– Upravo smo u suradnji sa TZG Raba u pregovorima s tvrtkom Valamar Riviera d.d. koja nas izvrsno prati u svim eventima, a poglavito sportskim, te tvrtkom Adria Bike, da početkom 2020. godine uredimo, označimo i infrastrukturno opremimo 7-8 biciklističkih staza na otoku Rabu, te početkom lipnja održimo jedan biciklistički event kao promociju odrađenih aktivnosti. Sve su to aktivnosti koje profiliraju destinaciju Lopar i otok Rab kao outdoor destinaciju. Za to postoje izvanredne prirodne pogodnosti i upravo je to pravac u kojem dalje želimo brendirati našu destinaciju. Sam broj okupljenih predstavnika Općine Lopar, TZO Lopar, te ostalih gospodarstvenika i udruga, garancija su da idemo u pravom smjeru. Operativni plan je temeljni dokument na osnovu kojega dalje možemo razvijati projekte, nominirati ih za nacionalna sredstva i sredstva EU putem natječaja, poručuje Mušćo.

 

 

Nakon direktora TZO Lopar okupljene je pozdravio prof. dr. sc. Dražen Ćućić i izrazio zadovoljstvo što će imati priliku s kolegema s EFOS-a raditi na ovakvom projektu.

– Ovo je prilika da sve svoje prednosti kao otok i destinacija iskoristite, da uklonite čim više nedostataka te da budete u korak ili ispred konkurencije. Outdoor turizam, poglavito biciklizam, ima sve više korisnika, poglavito na europskom tržištu, te bi bilo šteta ne iskoristiti potencijal koji se nudi. Osim uređenja biciklističkih staza, ovaj plan bi trebao ukazati na mogućnosti nadopune smještajne ponude poput uključivanja u projekt “Bike fiendly”, ponude specijaliziranih trgovina rezervnih djelova, servisa za bicikliste, organizacije novih bike evenata, kazao je Ćućić.

 

Prije nego stručnjaci krenu u izradu Operativnog plana, potrebno je dobiti određene impute s terena, pa je okupljenima podjeljena anketa kako bi napisali ključne pojmove po kojima je Lopar poznat. Glavnina se izjasnila da su to pješčane plaže, prirodne i klimatske blagodati, bogata gastronomska ponuda temeljena na ekološkim proizvodima, Sveti Marin, Loparski maškari, Mala Gospa Zatim su okupljeni kroz SWOT analizu pokušali iznijeti glavnu snagu, slabosti, prilike i prijetnje za destinaciju Lopar, a kroz daljnju diskusiju zaključeno je kako je dobro da se krenulo u izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma, jer će se kroz razvoj infrastrukture i dodatne turističke ponude otvoriti mogućnost produljenja turističke sezone. Dobro je i to što je PGŽ također krenula u izradu svojeg Operativnog plana razvoja cukloturizma.

 

Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG Raba, napomenu je kako je vrlo važno da se otok Rab nalazi na međunarodnoj biciklističkoj ruti Eurovelo 8 (Mediteranska ruta) i na državnoj mreži biciklistisičkih ruta, i to poglavito zbog prometne povezanosti s obje strane otoka.

 

U završnoj riječi prof. dr. sc. Dražen Ćućić napomenuo je kako bi Operativni plan razvoja cikloturizma trebao biti gotov do kraja 2019. godine, a nakon toga slijede aktivnosti na terenu. Tim izrađivača naravno stoji na raspolaganju u daljnjoj realizaciji projekata kroz savjete i prijave na natječaje. Ćućić se na kraju svima zahvalio na dolasku kazavši kako je uvjeren da će projekt razvoja cikloturizma, uz uključivanje svih dionika turistističkog prozvoda, zasigurno donijeti pozitivne pomake u turstičkoj ponudi destinacije Lopar i cijeloga otoka Raba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime