Home Vijesti Rekonstrukcija i dogradnja luke Rab – najbolji štit od poplava

Rekonstrukcija i dogradnja luke Rab – najbolji štit od poplava

0
Rekonstrukcija i dogradnja luke Rab – najbolji štit od poplava

Foto: Vizualizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje luke Rab - Izvor: ŽLU Rab

 

U prvoj fazi predviđena je izgradnja gata kod hotela Arbiana dugog 44 i širokog 8 metara, koji će služiti za prihvat brodova i zaštitu akvatorija luke, dok Faza III predviđa uređenje kopnenog dijela luke dužine 365 metara.

Rab danas oglas

 

Planirana rekonstrukcija luke Rab podijeljena je u više faza. U tijeku je prijavljivanje za financiranje iz EU sredstava Faze I, kojom je, na temelju izrađene Studije izvedivosti, predviđena izgradnja Gata III (kod hotela Arbiana) ukupne dužine oko 44 metra i širine oko 8 metara koji će služiti za prihvat linijskih putničkih brodova i zaštitu akvatorija luke. Faza III predviđa uređenje kopnenog dijela luke dužine oko 365 metara što čini uski obalni pojas, u naravi pješačku vezu sa središtem grada. Planirani zahvat na uređenju kopnenog dijela odnosi se na rekonstrukciju dijela obale od spomenutog Gata III do Trga sv. Kristofora (Varoša) pri čemu će se osim uređenja samog partera, podignuti i dio obale kako bi se spriječilo plavljenje povijesne jezgre grada Raba uslijed visokih voda i valova. Naime izgradnjom gata i smanjivanjem vala unutar luke na +0,30 m bit će stvoreni sigurni uvjeti unutar luke u svim vremenskim okolnostima.

 

Uređenje partera

Radovi već od iduće jeseni
Planirani početak radova na terenu može se očekivati u jesen 2020. godine s rokom dovršetka do kraja 2022. godine. Naravno to je krajnji rok, ali će se radovi nastojati završiti čim prije imajući pritom u vidu da je luka Rab vrlo frekventna luka te da će u ljetnim mjesecima radovi morati pauzirati.

Tu treba napomenuti da projekt ŽLU obuhvaća rekonstrukciju luke Rab samo u obalnom pojasu, dakle do postojeće ceste, ali zbog nužnosti uklapanja projekta u postojeće stanje i sprječavanja da podizanjem obale na tom dijelu grada nastane svojevrsni “bazen”, ŽLU Rab je u suradnji s Gradom Rabom krenula u zajedničko iznalaženje rješenja pa će dio uređenja partera od ceste, projektno voditi Grad Rab, kazao nam je Debelić.

Rekonstrukcijom i dogradnjom luke nastavlja se uređenje rapske rive koja će s postojećim objektima činiti jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu.

– Realizacijom projekta znatno će se unaprijediti infrastruktura u pojasu lučkog bazena luke Rab, bit će omogućeno korištenje manipulativnog prostora postojećih linija (državne brzobrodske i međužupanijske brodske), manipulativnog prostora ostalih potencijalnih brodskih i brzobrodskih linija, ali i korištenje javnog prostora koji će povezati autobusni kolodvor i brodski terminal i osigurati nesmetan prolaz i prijelaz s jednog na drugi oblik transporta osoba, uz znatno smanjenje zakrčenosti u luci koja je vrlo intenzivna u ljetnim mjesecima. Podići će se i komunalni standard za korisnike javnih brodskih linija, u i oko luke, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe smanjene pokretljivosti, poručuje Debelić.

 

Relizacijom projekta rekonstrukcije i dogradnje luke Rab, ovakvi bi prizori trebali postati povijest

 

40-milijunski projekt na putu realizacije

SIGURNOST
Izgradnjom gata i smanjivanjem vala unutar luke na +0,30 m bit će stvoreni sigurni uvjeti unutar luke u svim vremenskim okolnostima.

Projekt posjeduje svu potrebnu tehničku dokumentaciju i postupak pripreme dokumentacije za javnu nabavu može započeti čim se osiguraju potrebna sredstva. Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 40.000.000,00 kn što ujedno predstavlja i ukupne prihvatljive troškove koji se planiraju osigurati iz Kohezijskih fondova (EU sredstva) te iz Državnog proračuna.Što se tiče prijave za dodjelu sredstava, čeka se još kompletiranje Studije izvodljivosti i prijavnog obrasca te ishođenje građevinske dozvole. Planirani početak radova na terenu može se očekivati u jesen 2020. godine s rokom dovršetka do kraja 2022. godine. Naravno to je krajnji rok, ali će se radovi nastojati završiti čim prije imajući pritom u vidu da je luka Rab vrlo frekventna luka te da će u ljetnim mjesecima radovi morati pauzirati.

Tehničko rješenje projekta osigurava zadovoljavanje svih kriterija sigurnosti i zaštite, odnosno odgovarajući broj, vrstu i kvaliteta vezova, dubinu mora, potrebne površine i kvalitetu sidrišta, manevarski prostor, kapacitet prihvata putnika i tereta te prihvatni kapacitet za otpad i ostatke tereta s plovila što je u potpunosti u skladu s Uredbom o uvjetima kojima moraju udovoljavati luke kako bi se omogućila sigurna plovidba i Pravilnikom o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime