logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 27 Studeni 2019 17:38

Suradnja riječkog Filmaktiva i Udruge Komin - Mladi Rabljani u barbatskoj prirodi snimaju kratki film

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Suradnja riječkog Filmaktiva i Udruge Komin - Mladi Rabljani u barbatskoj prirodi snimaju kratki film Foto: Elvis Grce

Proteklog vikenda u Barbatu na Rabu završen je prvi dio filmske radionice za mlade realiziran kroz hvalevrijednu suradnju lokalne Udruge za promicanje kulture življenja Komin i Udruge za edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti Filmaktiv iz Rijeke.

 

 

Riječ je o projektu "Otoci 2019", direktnom sljedniku Filmaktivovog pilot projekta iz 2005. godine, koji se tijekom godina sistemski i metodološki razvijao i nadopunjavao, pokrivši otoke Krk, Rab, Pag, Cres, Lošinj, Murter, Korčulu i Hvar.

 

Dugogodišnje iskustvo Filmaktivovih voditelja u području edukacije dovelo je do usavršavanja načina rada s ovom specifičnom ciljanom skupinom - mladima.

 

Polaznici, uz neformalno druženje, uče kroz puno praktičnog rada, a program se prilagođava njihovim potrebama i sposobnostima. Projekt uzima u obzir lokalne specifičnosti, a radionica će mladim filmašima pružiti osnovna znanja i vještine potrebna za izradu kratkog dokumentarnog ili igranog videa, od ideje do realizacije.

 

Prvi dio programa, koji se odvijao u prostoru etno muzeja Udruge Komin, obuhvatio je rad na kamerama i kompjuterima te opći teorijski uvod u film. Kroz formu kratkih predavanja i razgovora polaznici su se upoznali s osnovama filmskog jezika, a prvim praktičnim samostalnim radom i radom u grupi stekli su i neophodna tehnička znanja. Drugi dio uključio je individualne razgovore i tematski osmišljen timski rad kako bi se što kvalitetnije identificirali artikulirali problemi iz okoline te izradio scenarij i plan snimanja.

 

Lijepa suradnja na korist djece 

Završni dio posvećen je procesu produkcije i postprodukcije; praktičnom radu na realizaciji jednog ili više video radova. Više nego zadovoljni rapski polaznici izašli su na teren i prionuli snimanju kratkog filma u zadanim uvjetima i to na predjelu Strmac u nedirnutoj prirodi barbatskog Kanta, evo što nam je o suradnji s Filmaktivom i tijeku ovog lijepog projekta kazao Elvis Grce, predsjednik Udruge Komin:

- "Krajem prošle godine kontaktirali su nas iz Filmaktiva Rijeka s idejom da u suradnji s našom udrugom realiziraju filmsku radionicu za djecu. Mi smo se u Kominu odmah s time složili i dogovorili dva vikend-termina u drugoj polovici studenog. Na ovoj će radionici kroz ta dva vikenda sudjelovati devetero djece. Vidno zainteresirani već su puno naučili o procesu nastajanja filma i doista ih je bilo lijepo gledati kako na Strmcu, u prirodi između barbatskih smrikvi i maslina, snimaju kadrove svojeg filmskog projekta čiju su radnju sami tematski osmislili", poručio nam je Grce.

 

Sada kada su snimili kadrove s nestrpljenjem iščekuju idući vikend tijekom kojeg će uslijediti prebacivanje materijala na računalo, pregledavanje i odabir kvalitetnih sekvenci i rad u programu za montažu.

 

Pročitano 2028 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1