Home Vijesti Raspjevana izložba ptica u organizaciji rapskih uzgajivača iz Udruge „Faganel“

Raspjevana izložba ptica u organizaciji rapskih uzgajivača iz Udruge „Faganel“

0
Raspjevana izložba ptica u organizaciji rapskih uzgajivača iz Udruge „Faganel“

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}Faganel2019{/gallery} 

 

Rab danas oglas

Jedan od najstarijih uzgajivača i osnivača Udruge koja je utemeljena 1983. godine, Žarko Kaštelan kazao nam je da „Faganel“ broji 30-ak članova od kojih polovicu čine uzgajivači dok se druga polovica odnosi na ljubitelje ptica.

 

“Inače”, dodao je Kaštelan, “Faganel (Jurčica) je ptica iz porodice zeba po kojoj je rapska udruga dobila ime. Veličine je od 13 do 15 cm i spada među najbolje pjevače unutar svoje porodice, a gnijezdi se i obitava i na otoku Rabu. U vrijeme našeg osnivanja, u Hrvatskoj niti jedna udruga nije nosila to ime, danas ima još jedna istoimena u Bujama.“

 

Sedam zlata i dvije bronce iz Sukošana

Članovi rapske Udruge „Faganel“ sudjelovali su nedavno i na 4. Kupu Jadrana – Izložbi ptica koju je od 6. do 10. studenog u Domu mladeži u Sukošanu organizirao Hrvatski ornitološki savez. Rapski uzgajivači i tamo su postigli lijep uspjeh. Naime, troje od njih, u konkurenciji od preko 700 ptica, okitilo se sa sedam zlatnih i dvije brončane medalje. Žarko Kaštelan na toj je izložbi osvojio 3 zlatne i dvije brončane, Josipu Krstiniću pripale su dvije zlatne, dok su preostale dvije zlatne medalje osvojili Sanjin Kordić i Joško Pereza.

 

Vrijednost ovogodišnje rapske izložbe ocijenit će uzgajivač ptica i međunarodni sudac Vremenko Maričić iz Zadra uz pomoć dopredsjednika Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar Nediljka Kovačevića.

 

Svi oni koji bi voljeli vidjeti izložbu ptica rapskih uzgajivača, naučiti nešto o njima ili pak uživati u njihovoj ljepoti i cvrkutu, mogu to još učiniti do subote 30. studenog 2019., svakoga dana od 8.00 do 19.00 sati.

 

Čavle za kraj godine

Na kraju treba reći da će ovogodišnje aktivnosti rapske Udruge „Faganel“ biti zaključene njihovim sudjelovanjem na 42. Ornitološkom prvenstvu Hrvatske Izložbi ptica koja će se u vremenu od 13. do 15. prosinca održati u Boćarskom domu Hrastenica u Čavlima pored Rijeke.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime