logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 19 Ožujak 2020 12:53

Obavijest HZZJZ - Voda za ljudsku potrošnju i ovijeni virus SARS-CoV-2

Napisao/la HZZJZ
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

SARS-CoV-2 je ovijeni virus, s osjetljivom vanjskom membranom. Virusi s ovojnicom manje su stabilni u okolišu i osjetljiviji su na oksidanse, poput sredstava na bazi klora koji se najčešće koriste kao dezinfekcijska sredstva u obradi svih tipova voda.

 

U Republici Hrvatskoj (RH) dezinfekcija vode za ljudsku potrošnju je obvezna mjera i provodi se u svim javnim vodoopskrbnim sustavima upravo sredstvima na bazi klora.

 

Najnoviji dokument WHO-a koji se odnosi na upravljanje vodom i sanitacijom u vezi sa SARSCoV-2 (https://www.who.int/publications-detail/water-sanitation-hygiene-and-wastemanagement-for-covid-19), naglašava da nisu potrebne dodatne mjere prevencije i kontrole u usporedbi s onim što je već navedeno u Smjernicama SZO o kvaliteti vode za piće, na kojima se zasnivaju propisi i načini upravljanja vodom za piće u Europi pa tako i u RH.

 

Isporuka zdravstveno ispravne vode za piće u RH i u trenutnoj kriznoj situaciji neometano se odvija sukladno važećim zakonskim propisima. Voda iz slavine je zdravstveno ispravna i sigurna od rizika prijenosa SARS-CoV-2 te nema zdravstvenih razloga koji bi potrošače trebali navesti da pribjegavaju flaširanoj vodi ili drugim napitcima.

Pročitano 1647 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1