logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 25 Lipanj 2020 09:24

Havarija sa sretnim završetkom - Pomoć u nevolji stvorila nova prijateljstva između Raba i Krškog

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Havarija sa sretnim završetkom - Pomoć u nevolji stvorila nova prijateljstva između Raba i Krškog Foto: Hodak

Tuga koju generacije Rabljana nose u sebi još od velike pomorske tragedije kod otočića Trstenika, učinila je ovaj otok osobito osjetljivim na vijesti o brodskim havarijama i stradavanju na moru. Nedavni susret sa slovenskim državljaninom Robertom Martinčičem, tijekom praćenja rezultata vaganje ulova podvodnih ribolovaca u restoranu "Šanpjer", vratio nas je mjesec dana unatrag, točnije u burnu večer 29. svibnja, kada se kod uvalice "Zaprašta", s podvelebitske strane rta Glavina, nedaleko trajektnog pristaništa Mišnjak, odigrala drama sa sretnim završetkom.

 

 

Naime troje Slovenaca iz Krškog, Robert Martinčič, Vili Dimc i Sašo Muhič, toga su dana, negdje oko 19 sati, svojim omanjim gumenim čamcem, isplovili iz luke Stinica do uvale Mag na Rabu, ne bi li nakon obavljenog servisa, provjerili rad motora. Međutim, na povratku ih je iznenadila snažna bura s valovima koji su u trenutku zalili gumenjak i ugasili motor. Udari bure nastavili su ih nositi prema oštrim stijenama, ali su se Robert, Vili i Sašo, mokri do kože, ipak nekako, uz pomoć vesala, uspjeli domoći uvalice "Zaprašta" gdje su se iskrcali iz nasukanog i probušenog gumenjaka. 

Trojac je zatim, nešto prije ponoći, po mraku dopješačio do trajektnog pristaništa Mišnjak gdje im je prvi u pomoć pritekao noćni čuvar Boško Vuletić. Mokre i promrzle smjestio ih je u kućicu Lučke uprave i dao im mobitel da se jave svojima u Stinici. Vuletić je u pomoć pozvao vatrogasce DVD-a Rab, čiji je i sam član, a oni su odmah obavijestili policiju i pozvali hitnu medicinsku službu.

 

Zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina, negdje oko ponoći mobitelom je o situaciji izvijestio i gradonačelnika Raba Nikolu Grgurića, pa je ova priča, od tog trenutka, ponajviše angažmanom gradonačelnika i suradljivošću djelatnika kampa na 3. Padovi u kojemu im je osigurano noćenje, okončana na najbolji mogući način.

 

Vatrogasnim i policijskim vozilom, dvoje Slovenaca prevezeni su do kampa gdje ih je dočekao gradonačelnik sa sendvičima i rapskom medicom za dodatno zagrijavanje, a donio im je i trenirke NK Raba kako bi se što prije presvukli iz mokre odjeće.

 

Sve ovo doznali smo na kraju ovogodišnjeg natjecanja u Kupu grada Raba u podvodnom ribolovu koji se odvijao skupa s Memorijalom Ante Simonelli. Tamo je došlo do ponovnog srdačnog susreta Roberta Martinčića i supruge s rapskim gradonačelnikom Nikolom Grgurićem koji je, ne uveličavajući svoju ulogu u ovom slučaju, ipak kazao da ga uz sretan ishod ove priče, najviše veseli što su iz nevolje stvorena neka nova prijateljstva.

 

Inače, Robert Martinčič sa svojom obitelji već tridesetak godina povremeno boravi i ljetuje u svojem apartmanu u Stinici i veliki je poznavatelj Raba na koji često dolazi svojim plovilom.

Pročitano 4940 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1