logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 10 Studeni 2020 14:57

Dolazak barže "Fiumanka" označio početak radova na rekonstrukciji luke Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Dolazak barže "Fiumanka" označio početak radova na rekonstrukciji luke Rab Foto: Hrvoje Hodak

Privezivanjem za rapsku rivu barže "Fiumanka" opremljene 70-metarskom dizalicom nosivosti 180 tona te pratećim strojevima i objektima, započinju dugoočekivani radovi na rekonstrukciji luke Rab.

 

Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju gata Pumpurela dužine 140 metara i širine 9,5 metara pri čemu će se isti namijeniti za potrebe lokalnih ribara. Osim osiguranih priveza za plovila, ribari će na raspolaganju imati i elektro vozilo nosivosti 4 tone, objekt za smještaj ledomata i skladište, spremnike za otpad te parkiralište za vozila.

Kako doznajemo iz Županijske lučke uprave Rab, radove na rekonstrukciji gata Pumpurela izvodi firma Aqua Mont Service Split, uslugu stručnog nadzora provodi Rijekaprojekt d.o.o. dok projekt vodi firma Karloline - Kling d.o.o. iz Rijeke.

 

Vrijednost svih radova je 19.800.000,00 kn od čega je 19.200.000,00 kn osigurano iz sredstava EU, dok će 600.000,00 kn osigurati ŽLU Rab vlastitim učešćem.

Projekt se financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa. Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju gata Pumpurela dužine 140 metara i širine 9,5 metara pri čemu će se isti namijeniti za potrebe lokalnih ribara. Osim osiguranih priveza za plovila, ribari će na raspolaganju imati i elektro vozilo nosivosti 4 tone, objekt za smještaj ledomata i skladište, spremnike za otpad te parkiralište za vozila.

Pumpurela će biti osvjetljena modernom LED javnom rasvjetom te opremljena ormarima za opskrbu plovila vodom i strujom.

- "Ovaj projekt je za ŽLU Rab, a vjerujemo i za cijeli otok jedan veliki poduhvat. Nakon dugo godina započinjemo s velikim infrastrukturnim zahvatom u luci Rab koji je samo početak cjelokupne rekonstrukcije i sanacije. Planirani završetak radova je travanja 2021 godine, a već na jesen te iste godine planiran je početak radova na izgradnji zaštitnog lukobrana ispred Hotela Arbiana te sanaciju obale kralja Petra Krešimira do Granda. Tim zahvatima spriječilo bi se plavljenje starogradske jezgre grada Raba a isto tako će se dobiti i nova obala i šetnica sa svom komunalnom infrastrukturom čime će se kvaliteta i vizura luke Rab podignuti na viši nivo", poručio je ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić.

Pročitano 3039 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1