Home Vijesti Kako je Jadran Peran u 44. godini otkrio svijet biciklizma

Kako je Jadran Peran u 44. godini otkrio svijet biciklizma

0
Kako je Jadran Peran u 44. godini otkrio svijet biciklizma

Foto: Nikad nije kasno - Nekadašnji vrsni nogometaš i vaterpolist našao strast u novom sportu

 

Kad završi radno vrijeme sjedam na bicikl (MTB, cestovna ili trenažer) i odradim dnevni trenažni program. Dakle, noć, bura, jugo, kiša itd., ništa me ne može spriječiti jer to zaista volim i poslije treninga se osjećam preporođeno. Slomljen, umoran, ali s osmjehom na licu i zadovoljan
(Jadran Peran)

Rab danas oglas

Jadranov sportski put započeo je sa 7 godina, kada je počeo trenirati nogomet u Nogometnom klubu Rijeka. Tamo se zadržao 5 godina i kroz taj period prošao školu nogometa, naviknuvši, kako sam kaže, tijelo na velike napore koje sport zahtjeva. Kao talentirani mladić čak je bio i kapetan momčadi, odigrao mnoge turnire i naravno ligu prilagođenu uzrastu.

 

Kasnije s roditeljima seli na Rab gdje nastavlja svoj nogometni put do seniorske ekipe NK Raba, ali niti blizu toliko ozbiljno kao što je to bilo u Rijeci. Nakon odsluženja vojnog roka kreće u Čakovec gdje tri godine igra za NK Čakovec i NK Slogu iz Čakovca. Po završetku međimurske avanture ponovno se vraća svom otoku i NK Rabu.

 

 

 Novostečenu strast Jadran je prenio i na sina Iana

 

SURADNJA S KURETOM
Zahvaljujući suradnji s Iztokom Kuretom, s jednim od najboljih MTB takmičara u Europi u svojoj klasi, odličnim trenerom, pedagogom, prijateljem i još puno toga – Ian danas postiže vrhunske rezultate, do te mjere da se već u biciklističkim krugovima u cijeloj Hrvatskoj zna da se na Rabu rađa jedan veliki talent i vrhunski takmičar

Nekako s ulaskom u tridesete nogometnu karijeru privodi kraju, no daleko od toga da ga ne privlače neki novi sportski izazovi. Naime, na otoku se uskoro osniva Vatrepolo klub u koji se naravno i Jadran uključio. Iduće tri godine VK Rab sudjeluje u županijskoj ligi boreći se za ulazak u 3. Hrvatsku ligu.

– Uh, da to su bili vrlo naporni i izazovni dani za mene. Naime tada sam sa svojih 36-37 godina imao i 110 kg. Nakon što se rasformirao Vatrepolo klub na otoku smo svako ljeto igrali tzv. divlje lige i bilo je jako zabavno“, prisjeća se Jadran.

 

A onda je u svojoj četrdesetčetvrtoj otkrio kotač – bicikl. Prva godina bila je rezervirana za upoznavanje s biiklizmom, druga je već ponudila malo ozbiljnije izazove, a sada se već dvije godine takmiči na lokalnom i nacionalnom nivou.

 

Ian tatinim stopama

No Jadran je i u onom strukovno-poslovnom smislu tragao za izazovima. Završivši ugostiteljsku školu na Rabu, dugo je radio u struci, a 2000. godine započeo je i njegov poduzetnički put. Najprije je sa suprugom Danijelom otvorio parfumeriju, pa cocktail-caffee bar, pa butique, pa salon namještaja, da bi se na kraju realizirao u dizajniranju i proizvodnji namještaja po mjeri s kojim i dan danas uspješno posluje. U svemu što je radio pratila ga je i bila mu velika podrška supruga Danijela, s kojom ima dvoje djece, sina Iana (15) koji je bitan dio ove rapske sportske priče i šestogodišnju kćerkicu Nelu.

 

 Iztok Kuret, Ian i Jadran na jednoj od tura

 

Cikloturistički trendovi odrazili su se pozitivno na opću sliku hrvatskog biciklizma, a u godini pandemije koronavirusom ovaj se sport pokazao idealnim za bijeg od zatvorenih prostora i sveopće medijske psihoze. Kava vam je bila ova po svemu neobična godina?

– Da. Cikloturizam u Hrvatskoj je još u povojima i još nije dovoljno razvijen, iako ga turističke zajednice u cijeloj Hrvatskoj pokušavaju što više promovirati. To govorim imajući na umu biciklističku infrastrukturu i ponudu turističkih agencija za biciklističke destinacije. I ja sam, ponukan iskustvima prijatelja iz raznih dijelova Hrvatske, počeo voditi biciklističke ture po Rabu i Velebitu. Prošle smo godine doduše, zbog koronakrize, malo stagnirali s MTB izletima, ali što se tiče takmičenja tu sam bio jako solidan i sve sam trke završavao u top-10. Ipak, posebno me veseli što je i moj sin Ian, prošle godine ozbiljno krenuo u trenažni proces i takmičenja na kojima se već vide konkretni rezultati. Tako je, primjerice, nedavno osvojio treće mjesto na nacionalnom prvenstvu Hrvatske u ciklokrosu, a krajem veljače postao je i član Biciklističkog kluba Zadar..

 

Nezdrav život okidač

U ozbiljnu biciklističku priču ušli ste tek u veteranskim godinama, odakle odjednom tolika strast prema biciklizmu, što je bio okidač?

– Tu sam stekao veliki broj prijatelja i puno dobrih ljudi, zaljubljenika u prirodu i zdrav način života iz cijeloga svijeta. Okidač svega bio je taj što posljednjih 15-ak godina nisam baš zdravo živio i imao sam problema s pretilošću, stresom, tlakom, kolesterolom itd., itd. S obzirom da sam od malih nogu u sportu odlučio sam se vratiti zdravijem življenju u koji sam potegnuo i cijelu obitelj, što u takmičarskom, što u rekreativnom smislu.

 

 Prava biciklistička obitelj – tata Jadran, mama Danijela i kćerkica Nela, a Ian je negdje u điru

 

PODUZETNIČKI PUT
I u poslovnom smislu Jadran je tragao za izazovima. Prvo je radio u ugostiteljstvu, a 2000. kreće njegov poduzetnički put. Najprije je sa suprugom otvorio parfumeriju, pa cocktail-caffe bar, pa boutique, pa salon namještaja, da bi se na kraju realizirao u dizajnjiranju i proizvodnji namještaja po mjeri

Za rezultate koje postižete važna je upornost i posvećenost treninzima, kako nalazite vremena, i trpi li posao zbog toga?

– Po prirodi sam uporan i tvrdoglav i kad nešto zamislim pokušam to i ostvariti. Posao je uvijek na prvom mjestu i naravno da se poslovne obaveze ne smiju zanemariti na uštrb sporta. Treninzi su uglavnom svakodnevni, zna se desiti da krenem u 6.00 ujutro i da završim s treningom u 22.00 navečer, sve ovisi o mogućnostima, o poslovnim i inim obvezama. Uglavnom, kad završi radno vrijeme sjedam na bicikl (MTB, cestovna ili trenažer) i odradim dnevni trenažni program. Dakle, noć, bura, jugo, kiša itd., ništa me ne može spriječiti jer to zaista volim i poslije treninga se osjećam preporođeno. Slomljen, umoran, ali s osmjehom na licu i zadovoljan.

 

 Ni snijeg nije problem

 

Sin Ian također postiže izvrsne rezultate u svojoj kategoriji, na utrke putujete zajedno, a njegov rad s Iztokom Kuretom samo dokazuje ozbiljnost pristupa kako treninzima tako i utrkama. Kako je došlo do suradnje?

– Ian je počeo biciklirati samnom, odlazili smo zajedno na raznorazne biciklijade i utrke. Ali zahvaljujući suradnji s Iztokom Kuretom, s jednim od najboljih MTB takmičara u Europi u svojoj klasi, odličnim trenerom, pedagogom, prijateljem i još puno toga – Ian danas postiže vrhunske rezultate, do te mjere da se već u biciklističkim krugovima u cijeloj Hrvatskoj zna da se na Rabu rađa jedan veliki talent i vrhunski takmičar.

To se može potkrijepiti činjenicom da je Ian redovito na pobjedničkom postolju u svim utrkama zimske lige i drugih utrka gdje mu organizator dozvoljava nastup premda je još mlad. Posebno sam ponosan na Ianov rezultat na Državnom prvenstvu u usponu, gdje je završio na 6. mjestu, te na utrci Državnog kupa u XCO disciplini gdje je također završio na 6. mjestu u kategoriji U17. Ian je naime tada imao 14 godina.

Još jednom moram spomenuti da najveće zasluge u tim rezultatima ima Iztok koji je i trener i logistika i servis i savjetnik. Riječ je o vrhunskom biciklističkom autoritetu, koji usput budi rečeno i danas vozi utrke u svim kategorijama (MTB, ciklocross, cestu, kronometar, gravel) i jedan je od najboljih na Europskom nivou. Na utrke putujemo ili našim kombijem ili Iztokovim kamperom tako da možemo prespavati noseći sa sobom sve što nam je potrebno.

 

 

Dovesti svjetski kup

Kako birate utrke na kojima ćete nastupiti i kako na njih putujete?

– Utrke sam ranije birao prema trenutnim mogućnostima, ali sada ih biraju Ian i Iztok tako da se ja prilagođavam njima. Uglavnom to su trke Svjetskog kupa (UCI) državnog prvenstva i kupa te zimske lige Dalmacije i Istre i Kvarnera.

 

Kako birate utrke na kojima ćete nastupiti i kako na njih putujete?

– Utrke sam ranije birao prema trenutnim mogućnostima, ali sada ih biraju Ian i Iztok tako da se ja prilagođavam njima. Uglavnom to su trke Svjetskog kupa (UCI) državnog prvenstva i kupa te zimske lige Dalmacije i Istre i Kvarnera.

 

Važnost postojanja biciklističkog i triatlon kluba na Rabu, zajednički odlasci na utrke i biciklističke izlete i noćne ture s članovima BK Mag?

Kroz biciklizam sam stekao veliki broj prijatelja i upoznao puno dobrih ljudi, zaljubljenika u prirodu i zdrav način života iz cijeloga svijeta
(Jadran Peran)

– To je još jedna velika i pozitivna stvar, postojanje tih klubova na otoku. Triatlon klub Rab egzistira već dugi niz godina, a nekoliko njihovih članova su i članovi našeg Biciklističkog kluba Mag koji postoji tek nešto više od 2 godine. Ipak u tom kratkom razdoblju napravilo se puno pozitivnih pomaka, od uređenja biciklističkih staza, organiziranje biciklijada i zavidnih takmičarskih rezultata. U dogledno vrijeme u planu je napraviti utrku Svjetskog kupa na Rabu koja bi se bodovala za državno prvenstvo, te utrku zimske lige.

Te utrke, koje bi zasigurno da bi privukle i zavidan broj turista na otok, ušle bi u kalendar Biciklističkog saveza Hrvatske, a održavale bi se svake godine. Naravno u planu je u dogledno vrijeme oformiti i školu biciklizma s ciljem da se u nju upiše što više djece i mladih te da ih usmjeri k takmičenjima.

 

Poruka za kraj?

– Za kraj bih želio još jednom zahvaliti našem treneru Iztoku, čovjeku neiscrpnog znanja i strpljenja i naravno našim sponzorima bez kojih cijelo ova priča nebi bila moguća, a to su RaB INterijeri, Apartmani Kuret, trgovina Happy, Turistička agencija Rab info, Konoba Pržun Goli Otok, Ribike i Bike dijelovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime