logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 14 Travanj 2021 14:59

Trenutno na Rabu imamo ukupno 87 oboljelih od bolesti COVID-19 - šest osoba hospitalizirano i na liječenju u KBC Rijeka

Napisao/la Stožer CZ Grada Raba
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)

Prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Grada Raba, u proteklih tjedan dana uzeto je 190 briseva u svrhu testiranja na SARS-CoV-2 virus, a na svim dosad obrađenim uzorcima utvrđeno je 70 novih slučajeva, dok su četiri osobe dijagnosticirane brzim antigenskim testom. Trenutno na Rabu je ukupno 87 oboljelih od bolesti COVID-19. Svi oboljeli se zbog blaže kliničke slike nalaze u izolaciji i na liječenju dok uz njih u zdravstvenom nadzoru i samoizolaciji ukupno imamo 173 osoba, dok je šest osoba hospitalizirano i na liječenju u KBC Rijeka.

Najvažnija poruka ozbiljnosti situacije i odgovornosti svakog pojedinca je pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Brojke zaraženih nisu apstraktne brojke, to su oboljeli, to su naše bliske osobe. Smatramo da su propisane mjere opravdane i nadamo se da ćemo u narednih dva tjedna viditi efekte ovih mjera, samo ukoliko ih budemo zajedno primjenjivali.

 

Ukoliko uspoređujemo krivulje, 14-dnevne kumulativne incidencije svjedočili smo porastu oboljelih u drugom valu, padu u siječnju i ponovnom porastu u ožujku. Uzrok povećanju broja novozaraženih je širenje novih sojeva virusa koje imaju veći potencijal prijenosa bolesti u odnosu na standardni soj i brže se šire u trećem valu pandemije bolesti COVID-19. Najvažnija poruka ozbiljnosti situacije i odgovornosti svakog pojedinca je pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Brojke zaraženih nisu apstraktne brojke, to su oboljeli, to su naše bliske osobe. Smatramo da su propisane mjere opravdane i nadamo se da ćemo u narednih dva tjedna viditi efekte ovih mjera, samo ukoliko ih budemo zajedno primjenjivali.

 

U tijeku je nastavak cijepljenja prema planu i programu druge prioritetne faze cijepljenja i liječnicima je distribuirano 258 doza cjepiva. Cijepljenje se u pravilu provodi u prostorima rapske ispostave Doma zdravlja, kod obiteljskih liječnika i NZZJZ PGŽ.

 

VAŽNE INFORMACIJE O PLANU CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

Na službenim web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mogu se naći objedinjene sve najvažnije informacije o testiranjima, postupanju s kontaktima, te izolacijama i samoizolacijama, s posebnim osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljenje. 

 

Ujedno skrećemo i pozornost na upute i preporuke vezane uz način prijavljivanja građana na cijepljenje koje možete pronaći OVDJE. Osim na tu navedene načine, za cijepljenje se možete prijaviti i kod svojeg obiteljskog liječnika.

 

Podsjećamo da je cijepljenje jedno od najvećih dostignuća biomedicinskih znanosti, te predstavlja najuspješnije primijenjenu javnozdravstvenu metodu u spriječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti. Cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti.

 

U Rabu 14. travnja 2021.

Pročitano 2640 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1