logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 02 Svibanj 2021 10:03

Ministar vanjskih poslova Republike San Marino Luca Beccari posjet Republici Hrvatskoj završio na otoku Rabu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)

Na kraju svojeg službenog posjeta najvišim državnim institucijama Republike Hrvatske, ministar vanjskih poslova Republike San Marina Luca Beccari, u društvu veleposlanice RSM u Hrvatskoj njezine ekselencije Marine Emiliani, te ravnatelja Uprave za europske poslove Mattea Mazze i direktora za europske poslove Luce Brandija, posjetio je i otok Rab s kojim ova najstarija europska Republika ima snažne povijesne veze proizašle iz legende prema kojoj je sveti Marin, utemeljitelj San Marina, rodom upravo s otoka Raba. Na Rabu ga je dočekao gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić sa suradnicima.

 

Podsjetimo, Grad San Marino pobratimio se s Gradom Rabom 22. lipnja 1968., a Povelja o bratimljenju obnovljena je 2018. godine, povodom pedesete godišnjice njezinog potpisivanja.

 

Na radnom sastanku upriličenom u Valamar Padova Hotelu u subotu 1. svibnja, delegacija Republike San Marino sastala se s delegacijom Grada Raba u kojoj su pored gradonačelnika Nikole Grgurića bili i predsjednik GV Raba Željko Peran, direktorica TZG Raba Ivana Matušan te rapski povjesničar umjetnosti i konzervator prof. Miljenko Domijan. Ovom susretu na Rabu prisustvovao je i veleposlanik RH u Talijanskoj Republici i Republici San Marino g. Jasen Mesić.

 

 

Posebno smo ponosni da je upravo naša Povelja prijateljstva koja Grad Rab i San Marino na poseban način povezuje već više od 50 godina, bila temeljem aktualnih bilateralnih susreta između RSM i Republike Hrvatske pri iskazivanju kako državne tako i naše rapske podrške procesu zajedničke provedbe Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji San Marina, Andore i Monaka. (Nikola Grgurić)

Po završetku sastanka izjave su s terase hotela dali gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i ministar Luca Beccari.

- Posebno smo ponosni da je upravo naša Povelja prijateljstva, koja Grad Rab i San Marino na poseban način povezuje već više od 50 godina, bila temeljem aktualnih bilateralnih susreta između Republike San Marino i Republike Hrvatske pri iskazivanju kako državne tako i naše rapske podrške procesu zajedničke provedbe Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji San Marina, Andore i Monaka. I u petak tijekom dana, u Ministarstvu vanjskih poslova RH i Hrvatskom Saboru i navečer neformalno ovdje na Rabu, kao i jutros tijekom radnog sastanka, bilo je govora o važnosti učlanjenja u Europsku uniju koje bi Republici San Marino olakšalo gospodarsku i zdravstvenu situaciju, osobito imajući u vidu i aktualnu pandemijsku krizu, a budući da Republika San Marino trenutno nema pristup zajedničkim europskim fondovima, posebice programu "Next Generation EU“. Na tom tragu dajemo iskrenu podršku realizaciji Sporazuma, uz nadu da će se želje naših prijatelja iz San Marina ostvariti što prije i da ćemo ubuduće kao partneri koračati putem razvoja u Europskoj uniji.

Ono što krasi naš međusobni prijateljski sporazum je to da je građen na temelju prijateljstava malih, stvarnih ljudi, da smo to dodatno unaprijedili kroz naše protokole tijekom posljednjih 5-6 godina i da smo došli do situacije da i na državničkom nivou međusobno surađujemo. Sretan sam i ponosan, a istovremeno vidim to kao obvezu, da osim naših protokolarnih druženja, napravimo zajednički iskorak u međusobnom povezivanju, da konačno uspostavimo pravi most između Republike San Marino, Grada Raba, a samim time i naše hrvatske države i da na tom temelju gradimo zajedničku sretniju, kvalitetniju i uspješniju budućnost.", poručio je Nikola Grgurić.

 

 

Naše pobratimstvo tijekom vremena obilježile su mnoge ideje i inicijative te obiteljska prijateljstva običnih ljudi kojih smo se tijekom jutra, zajedno s gradonačelnikom Grgurićem, imali prigodu prisjetiti, sve to samo dodatno progovara o dubini naše povezanosti. (Luca Beccari)

- Drago mi je što sam danas ovdje, osobito stoga što sam prvi puta na otoku koji je duboko povijesno povezan i ukorijenjen u nastajanje Republike San Marino. Već desetljećima povezani smo i posebnim prijateljstvom, koje ja kao ministar vanjskih poslova imam obavezu nastaviti njegovati, održavati i unaprjeđivati. Naše pobratimstvo tijekom vremena obilježile su mnoge ideje i inicijative kojih smo se tijekom jutra imali prigodu prisjetiti zajedno s gradonačelnikom Grgurićem i one samo dodatno progovaraju o dubini naše povezanosti", kazao je ministar Beccari koji je na kraju posebno zahvalio gradonačelniku Grguriću na ukazanom gostoprimstvu i prekrasnoj prilici da se u sklopu posjeta državnim institucijam RH, realizira i ovaj dolazak na otok Rab. Još jednom je istaknuo duboku povezanost među običnim ljudima, među stanovnicima San Marina i otoka Raba, te turizam, kulturu i povijesne spone kao zajedničke dodirne točke na kojima treba nastaviti osnaživati prijateljsku povezanost.

 

Nakon davanja izjava za medije delegacija RSM uputila se u razgled povijesne gradske jezgre u pratnji prof. Miljenka Domijana.

Pročitano 1916 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1