Home Vijesti U društvu rapske ekipe | Nova Slavenova misija u rušenju prepreka i pomicanju granica

U društvu rapske ekipe | Nova Slavenova misija u rušenju prepreka i pomicanju granica

0
U društvu rapske ekipe | Nova Slavenova misija u rušenju prepreka i pomicanju granica

Foto: RabDanas

 

KILOMETRI U KOLICIMA ZA OSMJEHE NA LICIMA
Pokretanjem  humanitarne akcije “Slavenovih tisuću kilometara kolicima za osmijehe na licima” Slaven želi prikupiti novčana sredstva da bi se kupilo još par mehanizama za bicikliranje kolicima te tako aktivirao što veći broj kvadriplegičara u sportu prilično nepoznatom mnogima

Rab danas oglas

Jedan od takvih prekaljenih boraca je i Slaven Škrobot. Svjetski putnik, pustolov, humanitarac, neiscrpni sportaš. Netko će reći pa što, mogu i ja putovati svijetom. No, Slaven je kvadriplegičar. Kao mladić nastradao je skačući u more i pritom slomivši vrat ostao je zauvijek nepokretan te ovisan o tuđoj pomoći. Ali, oduzetost je tek formalna jer Slaven je sve samo ne oduzet. On svojim podvizima oduzima dah i motivira mase na promjene osobnih stajališta. Izmješta ih iz zone ugode i pokreće ih na promjene za koje nisu ni slutili da su kadri učiniti. 

 

Slaven, teško pokretan, prošao je Australiju, Aziju, Afriku, netom se vratio iz Egipta. O svojim pustolovinama i penjanju na vrhunce planina u kolicima, da dobro ste pročitali, opširno piše na svojim iznimno čitanim blogovima koje prate desetci tisuća ljudi iz cijelog svijeta. Sada, kada je pandemija zatvorila granice, Slaven se okrenuo bicikliranju u kolicima pomoću mehanizma kojim rukama okreće prilično brzo kotače postižući zavidne brzine.

 

Kristina me nakon svega par sati nazvala s besplatnim smještajem, hranom, biciklističkom pratnjom i gostovanjem na Radio Rabu. Već tada znao sam da me čeka neka posebna energija na otoku

Pokrećući humanitarnu akciju ”Slavenovih tisuću kilometara kolicima za osmijehe na licima” želja mu je prikupiti novčana sredstva da bi se kupilo još par takvih mehanizama kako bi se aktivirao što veći broj kvadriplegičara u sportu prilično nepoznatom mnogima. Put ga je doveo i do Raba. Naime, Slaven želi prijeći 1000 kilometara, a o svojih 55 na Rabu posvjedočio je i u ovom razgovoru.

 

Dogovor u dvije rečenice

S obzirom da ovaj Zagrepčanin već preko trideset godina Slaven ljetuje na otoku Krku, podrazumijevalo se da će otok Rab biti dio njegove turneje i pohoda na Kvarnerske otoke u sklopu priprema za projekt, kada će voziti 1000 km od Savudrije do Prevlake.

 

Iako je godinama nepokretan, iza njega su brojna putovanja, usponi na vrhove planina u kolicima, a sada biciklira pomoću posebnog mehanizma. Kako bi nabavio još takvih mehanizama i aktivirao što veći broj kvadriplegičara, pokreće akciju u sklopu koje želi prijeći 1.000 km od Savudrije do Prevlake 

Kako sam kaže ideju kada bi točno posjetio Rab nije imao. S Kristinom Ribarić, poznatom rapskom avanturisticom, koja je već navikla na učestale bjegove u život van zone udobnosti, penjući se primjerice na najviši vrh Europe Mt. Elbrus, ili putujući svijetom do najdalje naseljene točke do koje se može stići iz Hrvatske, Slaven se dogovarao još prošle godine kako bih posjetio otok.

– „Kako mi je radi vremena propao Vis, na putu za Krk nazvao sam Kristinu da vidim kako diše. Dogovor da dođem sljedeći dan pao je doslovno u dvije rečenice. Kristina me nakon svega par sati nazvala s besplatnim smještajem, hranom, biciklističkom pratnjom i gostovanjem na Radio Rabu. Već tada znao sam da me čeka neka posebna energija na otoku, na meni je samo bilo da stignem na Krk, raspakiram se, spakiram ponovo, obavim neke stvari, sredim karte za trajekt i dođem na Rab!“, kaže nam Slaven dodajući da se takve stvari, zbog njegove zdravstvene situacije, rijetko događaju i rijetko kada ima priliku nekome prepustiti uzde organizacije. Obično sve organizira sam jer je putujući svijetom na temelju vlastitog iskustva naučio ne vjerovati nikome. Na svu sreću, Kristina ga je uvjerila u suprotno!

 

Slaven i Kristina

 

Zahvaljujući Jadroliniji, osobe s invaliditetom ostvaraju pravo na besplatan trajektni prijevoz i kada je Slaven dobio potrebnu iskaznicu, više nije trebao slati upite. Dovoljno je bilo pojaviti se, pokazati iskaznicu i nadati se ukrcaju.

– „Na trajekt smo se ukrcali praktički zadnji i tu su skoro sve moje brige nestale! Imao sam ideju ostati u autu, pomiren sam s time, ali na moje pitanje, mornar je iznenadivši me odgovorio da trajekt ima rampu i da će me drage volje dignuti njome do palube. Tako je i bilo! Simpatični i susretljivi mornari pomogli su me izvaditi van iz auta i preko rampe su me digli na palubu. Pravi je gušt bio osjećati se kao čovjek i tako stvari i doživjeti!“ – nastavlja nam Slaven opisivati putovanje na Rab.

 

Nakon svega sat i pol vožnje, trajekt je pristao u Loparu, a nakon iskrcaja odmah su se uputili prema Palitu.

– „Kristina me ‘upozorila’ na svoju veliku obitelj i nije me razočarala. Po dolasku kod nje, u prekrasnom dvorištu ispunjenom šarolikim cvijećem, hladom, čančarama i papagajem Pipijem, dočekala nas je mnogobrojna topla i simpatična obitelj. Razgovor smo ostavili za kasnije i bacili smo se na jelo. Nakon jela i ugodno provedenog vremena u dvorištu, Kristina nas je upoznala s Nevenom i zajedno smo ostatak dana proveli šečući šetnicom do Banove Vile te druženjem u starom gradu.“

 

Dan bicikliranja

– „Noćili smo u Kamporu, kod divne obitelji Žic s obzirom na to da nam je gospođa Davorka nesebično ustupila besplatan smještaj. Vremena za druženje baš i nije bilo jer nas je točno u podne, na Radio Rabu čekao urednik Damir Ćopić kod kojeg smo Kristina i ja gostovali te sam imao prilike pričati o bicikliranju Rabom, projektu, invaliditetu i pristupačnosti, a po povratku s radija, rapska ekipa već se bila okupila. Na prvu su mi djelovali kao bajkeri a ne biciklisti. Svi nekako visoki, krupni i obučeni u crno. Vidio sam da su opremljeni i znao sam da nema zezancije! Plan je bio odvoziti iz Kampora do Mišnjaka pa nazad do Lopara. Sveukupno cca. 36 km. Neven, Kristina, Franjo, Slaven, Borna, Slavko, Valentino, Adis i ja na biciklima i Patricija kao pratnja u autu“ – opisuje Slaven svoju rapsku ekipu.

 

Gostovanje na Radio Rabu

 

Krenuli su lagano, a momci su Slavenu na ponekoj jačoj uzbrdici pomogli i vrlo brzo našli su se na pola puta do Mišnjaka. Tu su se spojili s još dvojicom biciklista, s Lukom i Vladom. Kroz sveukupno sat vremena stigli su do trajektne luke gdje su se zasluženo okrijepili u kafiću Gromača. S obzirom da je to otok Rab i da se radi o Rabljanima, vlasnici kafića odlučili su ih počastiti pićem i poželjeti im sretan ostatak bicikliranja.

– „Sada smo bili na glavnoj cesti. Sunce je i dalje bilo visoko i pred nama je bila najduži uspon iz luke do vrha. Nakon toga sve je bilo lakše i tu nam se ubrzo pridružila Kristinina prijateljica Martina. Sada smo bili potpuni, nas dvanaestero! Do Lopara nije bilo nikakvih problema osim pokoje rupe na cesti koja me nagradila poštenim udarcem“ – priča Slaven koji je sa svojom pratnjom rutu od 10 km s puno uzbrdica odvozio u komadu te su na vrijeme stigli do cilja – „Zlatnog zalaza“ na granici Supetarske Drage i Lopara. Tamo su predahnuli, okinuli par fotografija i naravno, dočekali zalazak sunca. Srećom, imali su i podršku s neba jer je u isto vrijeme iznad njih u svojem paramotoru letio pilot Darko Tršinar koji je okinuo i par fotki iz svoje perspektive.

 

 

Zahvala Rabljanima

Hvala Slavenu, Slavku, Luki, Vladi, Antoniju, Martini, Franji, Valentinu, Adisu, Borni što su se odazvali, priključili i što su bili dio ove priče! Dečki nadam se da vam je bilo ugodno i nadam se da se vidimo na Magistrali!

– „Vjerojatno najveći gušt bilo mi je odvoziti dio od „Zlatnog zalaza“ do smještaja. Nevjerojatno dugu uzbrdicu od kakvih 15 km odvozio sam u komadu i to je za mene bila najveća satisfakcija“ – kaže Slaven kojemu se pred sam kraj, pred smještajem dogodila jedina loša stvar dana. Očito poveden ostalim biciklistima i padom koncentracije Slaven je napravio nešto što inače ne bi napravio. Ušao je na rampu pod potpuno krivim kutom i pao s bicikla lupivši u zid.

 

– „Sva sreća, kaciga je spasila stvar, a raspoloženje je popravila nevjerojatna gostoljubivost naših domaćina, Davorke, Damira, Antonija i Josipe. Oni su za sve nas napravili ne hranu nego pravu GOZBU! To je na stolu izgledalo nevjerojatno…, a bogami i u želucu! Prvih dvadesetak minuta osjećao sam se čudno, vjerojatno od pada i prijeđenih 55 km što mi je po novome rekord. Oporavio sam se kada sam se najeo! Toliko sam zapravo uživao da sam jednostavno Davorku morao pitati ako možemo ostati još jedan dan na što je bez ikakvih problema pristala. Taj smo još jedan dan proveli za odmor i druženje s Kristinom i Nevenom!“ Bila su to tri nevjerojatna dana na otoku Rabu provedena u zajedništvu s ljudima dobre volje.

 

– „Hvala Kristini na organizaciji i trudu i tome što je sve ovo izvedeno upravo radi nje! Hvala njezinoj cijeloj obitelji na ručku i tome što smo se osjećali kao doma. Hvala Nevenu na pomoći, društvu, zafrkanciji i što se unatoč isforsiranosti i temperaturi borio i ostao s nama do kraja! Hvala Slavenu, Slavku, Luki, Vladi, Antoniju, Martini, Franji, Valentinu, Adisu, Borni što su se odazvali, priključili i što su bili dio ove priče! Nadam se da vam je bilo ugodno i nadam se da se vidimo na Magistrali! Hvala Damiru za Radio Rab i ugodnom razgovoru! Hvala svima koju su se vozili po cesti i nisu nas pregazili! I za kraj, hvala Kristini još jednom i divnoj obitelji Žic koja nas je ugostila, nahranila i trpjela! Divni ste svi! – poručio je Slaven na kraju još jednog svojeg fascinantnog podviga.

 

Butković očekuje da Slaven bude prvi kvadrica u svemiru

Slavenu je podršku dao još jedan veliki humanitarac i borac za prava osoba s invaliditetom, rapsko-zagrebački književnik i kvadriplegičar Krešimir Butković:

– “Oduševila me je vijest da će Škrobi biciklirati na Rabu te tako pronijeti ime našeg otoka diljem svijeta. Njegova uloga u osvješćivanju društva o prisutnosti OSI u svakodnevnom životu je neizmjerna. Svaki njegov podvig me veseli i čini ponosnim jer je Škrobi odavno pomaknuo sve granice. Očekujem da će biti prvi kvadrica u svemiru, ma na Mjesecu. Dotad, svojim velikim srcem, odvažnošću i ogromnom voljom učinio je za nas OSI, ali i cijelu Hrvatsku veliku promidžbu. Nadam se da će ga u tome podržati i udruge spinalnih ozljeda, ”spinalci” sami, te Turistička zajednica Hrvatske i Vlada sama. Škrobi se nikada nikome nije žalio koliko mu je teško i koliko puta je vozio u ranama. Nadam se da se oporavio od teškog pada i ozljeda na Rabu. On je fajter i očekujem ga na kojem maratonu da odbiciklira i pridruži nam se u lokalnim humanitarnim akcijama. Škrobi je promotor, aktivist, humanitarac, pustolov, netko tko je nedostajao kao pokretač svima nama. Mogu mu se samo nakloniti i skinuti kapu te mu poželjeti da izdrži i nastavi pomicati granice i rušiti prepreke kako one u zbilji tako i u glavama mnogih koji ne razumiju. Bravo, Škrobi! Usput, hvala mom Rabu na veličanstvenoj podršci i nebrojeno puta dokazanom prijateljstvu otoka spram osoba s invaliditetom.”

 

Mogućnost donacije

Više o Slavenovom projektu možete naći putem poveznice na Gogetfundme kampanju u kojoj sve piše puno opširnije 

Za one koji uplate žele izvršiti direkt na račun:

  • Ime: SLAVEN ŠKROBOT
  • Banka: ZAGREBAČKA BANKA D.D.
  • IBAN: HR3723600003118713052
  • Swift / Bic – ZABAHR2X
  • Opis plaćanja – DONACIJA 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime