Home Vijesti Članice i članovi DVD-a Rab svečano obilježili 75. obljetnicu formiranja prve vatrogasne čete

Članice i članovi DVD-a Rab svečano obilježili 75. obljetnicu formiranja prve vatrogasne čete

0
Članice i članovi DVD-a Rab svečano obilježili 75. obljetnicu formiranja prve vatrogasne čete

Foto: Foto: Jelena Hodak

 

U drugom dijelu dana, obilježavanje je nastavljeno na parkiralištu pored igrališta za male sportove i Doma zdravlja u Palitu, gdje je vatrogasna ekipa, uključujući najmlađe članove, pred brojnom okupljenom publikom priredila pravi mali performans. Članice i članovi DVD-a Rab prezentirali su vatrogasna vozila i opremu te pokaznim vježbama dali uvid u maleni dio široke palete zadaća koje vatrogasci danas moraju izvršavati.

Rab danas oglas

 

Sve je započelo pokaznom vježbom najmlađih rapskih vatrogasaca koji su demonstrirali osnovni taktički zahvat na požaru. Naime, s rapskom vatrogasnom mladeži već se godinama u DVD-u Rab ozbiljno radi kako bi neki od njih s navršenih 18 godina bili spremni za ulazak u postrojbu.

– „Dosadašnje iskustvo pokazalo nam je da upravo pripadnici vatrogasne mladeži kasnije postaju i najbolji operativci, a mi smo ponosni na svakog od njih koji odluči nastaviti vatrogasnu karijeru“, kazao nam je zapovjednika vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina, koji je odmah potom prikazao dvije od nekoliko mogućnosti gašenja zapaljene plinske boce. Uslijedila je demonstracija spašavanja ukliještene osobe iz vozila uporabom suvremenih baterijskih alata za rezanje i razupiranje, a kojima je opremljeno novo vozilo rapskih vatrogasaca. Potom je demonstrirano gašenje samog vozila pjenom, da bi za kraj bili prikazani načini rada na visini, odnosno spašavanje izradom tirolske prečnice te penjanje vertikale. To je i dio tehnika koje su rapski vatrogasci koristili i u Petrinji na intervenciji nakon potresa.

 

 

U manje od 24 sata odradili 4 intervencije

Ovim su vježbama, osim zahtjevnosti hitnih vatrogasnih intervencija, rapski vatrogasci ujedno pokazali i vrhunsku utreniranost, a kod pretežno domaće publike izazvali osjećaj ponosa i sigurnosti. S tim u vezi zanimljivo je napomenuti i to da su vatrogasci DVD-a Rab samo u protekla 24 sata imali 4 intervencije. Jučer su tako, na samu obljetnicu, imali jedno zahtjevno izvlačenje vozila koje je završeno uspješno i bez oštećenja, nakon toga hvatali su zmiju u kući, a po završeku pokaznih vježbi morali su provaliti u stan u kojem su na žalost zatekli mrtvu osobu. Posljednje intervencija bio je danas uspješno ugašen požar u Supetarskoj Dragi.

 

Obilježavanje 75. godina formiranja prve vatrogasne čete na Rabu svojim su dolaskom uveličali i članovi DVD-a Lopar.

DVD Rab i DVD Lopar zapravo djeluju kao jedna postrojba s dvije ispostave koje se međusobno nadopunjuju i zaista to tako treba gledati. Oni su naši kolege, naša braća i bila nam je čast što su jučer bili uz nas. U idućem razdoblju, svakako ćemo uložiti zajedničke napore da se i DVD Lopar dodatno obnovi u vozilima i opremi jer je jedino to temelj sigurnosti našeg otoka i svih koji borave na njemu“, poručio je Ličina.

 

Rapskim vatrogascima prigodno se obratio i gradonačelnik Nikola Grgurić:

– „Želja je i zadaća Grada Raba opremljena, utrenirana i spremna ekipa vatrogasaca koja se ovim pokaznim vježbama takvom i potvrdila. Da bi mogli kvalitetnije i sigurnije djelovati u cilju očuvanja naših života i imovine, te ulijevati sigurnost ne samo nama Rabljanima, već i svima onima koji na našem otoku borave, Grad se trudi da u suradnji s DVD-om vatrogasnoj ekipi omogući adekvatnu opremu za rad kako bi stupanj sigurnosti podigli na viši nivo. Pored uloženih napora za nabavku nekoliko vozila neophodnih za adekvatno funkcioniranje DVD-a, ova oprema za spašavanje na visinama također je doprinos Grada, ili bolje rečeno ulaganje u sigurnost svih nas, te ju ovom svečanom prilikom uručujem ekipi na čelu sa zapovjednikom Ličinom. Nadam se da će vam olakšati brojne intervencije i pridonijeti njihovoj uspješnosti, uz želje, naravno, da ih bude što manje. Još jednom hvala svim generacijama vatrogasaca, posebno trenutno aktivnim vatrogascima te mladima koji nam svojim angažmanom ulijevaju nadu u sigurnu budućnost. Ponosni smo što imamo jedno od najboljih dobrovoljnih vatrogasnih društava u državi. Primite čestitke povodom 75. obljetnice od formiranja vatrogasne čete na otoku Rabu, uz puno zdravlja i uspjeha u daljnjem radu!“, poručio je Grgurić.

 

 

Zapovjednik Milivoj Ličina zahvalio se gradonačelniku, ali i svim njegovim prethodnicima na pomoći tijekom minulih godina rada Društva, a zatim je pozvao g. Dragana Iskru, riječkog vatrogasca, ujedno njegovog nekadašnjeg mentora, koji je boraveći na Rabu ovom prigodom proslavio i svoj 61. rođendan, te mu je uručio simpatičan poklon rapske vatrogasne ekipe – potpisani vatrogasni šljem. Ugodno iznenađen lijepom gestom Rabljana, g. Iskra je svima poželio puno uspjeha u daljnjem radu, uz što manje hitnih intervencija.

 

Sve nade položene u gradnju novog Vatrogasnog doma

DVD Rab od 1994. godine ima odobrenje za školovanje novih vatrogasaca, a kao što je postrojba napredovala tako je napredovala i obuka vatrogasaca ili, bolje rečeno, kontinuirano se prilagođava tehnološkom napretku. Vatrogasac tako danas mora biti doslovno kemičar, električar, strojar, tesar, krovopokrivač, statičar, mehaničar, ronioc, bravar, ovisno o potrebama u trenutku intervencije. Takvih potreba je sve više, zato se i vatrogasna djelatnost iz dana u dan mora razvijati. S razvojem kadrova, potrebno je i konstantno opremanje alatima za nove izazove i to je jedan začarani krug. Posljednjih godina, baš kao i ovoga ljeta, svjedočimo posljedicama klimatskih promjena i nažalost, sve većem i većem obimu posla za vatrogasnu službu. Upravo stoga važna je suradnja vatrogasaca s drugim žurnim službama, ali i s građanima i time je značaj prezentiranja njihovog rada i kroz ovakve pokazne vježbe.

– „Požari se, naročito u stanovima, u današnje vrijeme šire i do 12 puta brže nego prije 30-ak godina. Samim time su i produkti izgaranja otrovniji i sa stajališta gorivosti opasniji pa se stoga posebna pažnja posvećuje obuci vatrogasaca. Kad spominjemo skrivene opasnosti za vatrogasce, važno je ulagati i u osobnu zaštitnu opremu vatrogasaca. Mi na otoku Rabu ćemo teško bez gradnje novog vatrogasnog doma išta napraviti po tom planu, jer jednostavno nemamo uvjeta, tako da je i nakon 75 godina i dalje ogroman posao pred nama. Još bih se posebno htio zahvaliti Dundovu d.o.o. na pomoći u realizaciji obilježavanja obljetnice ponajprije kroz logistiku“, kazao je Ličina uputivši na kraju čestitke kolegama povodom ove značajne obljetnice te ih je pozvao na nastavak zajedničkog druženja u prostorijama DVD-a Rab.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime