Home Vijesti Održana 3. sjednica GV Grada Raba – U prvom polugodištu proračunski suficit premašio 2 milijuna kuna

Održana 3. sjednica GV Grada Raba – U prvom polugodištu proračunski suficit premašio 2 milijuna kuna

0
Održana 3. sjednica GV Grada Raba – U prvom polugodištu proračunski suficit premašio 2 milijuna kuna

Foto: RabDanas

 

Tijekom aktualnog sata vijećnica Melita Vlahek (NLO) svojim je pitanjem tematizirala aktualni početak nadogradnje dijela Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab čime će se, prema njezinom mišljenju, zadovoljiti samo jedan od kriterija Europske unije, onaj vezan uz jednosmjenski rad škole, istaknuvši kako ta škola i dalje neće imati zadovoljen niti jedan drugi europski standard. U tom kontekstu spomenula je nedostatak vanjskog prostora za boravak djece, gubitak jedinog školskog parkirališta te problem učestalog plavljenja prometnice i nastanka prometnih čepova na prilazu školi.

Rab danas oglas

Gradonačelnik Grgurić odgovorio joj je kako o standardima škole, koji moraju biti usklađeni sa svim zakonskim propisima, brinu Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab, Županija kao osnivač i Ministarstvo koje izdaje licencu, suglasnost i odobrava rad škole.

– „Kad je u pitanju sama nadogradnja Škole, tu govorimo o Proračunu Grada Raba, rapskom novcu kojeg smo odlukama Gradskog vijeća na prijedlog gradonačelnika, te prethodnim ispitivanjem svih mogućnosti za nadogradnju, konačno uspjeli ishoditi pa će tako naših više o 6 milijuna kuna biti plasirano prema cilju da nam djeca konačno mogu pohađati jednosmjensku nastavu. Čestica predviđena za nadogradnju Škole imala je isključivo parkiralištu namjenu i djeca tamo nisu niti boravila niti obavljala bilo kakve školske aktivnosti, a kada je riječ o oborinskim vodama i plavljenjima koja smo godinama tamo gledali, u sklopu konačnog uređenja i otvaranja Doma za starije osobe, nadogradnje škole i konačnog uređenja nogometnog igrališta u vlasništvu Grada Raba, mi smo rješavali ne samo ono što je vidljivo izvana već i ono što se nalazi ispod samog partera ceste koja se tamo nalazi, pojačali smo oborinske kanale, mijenjali infrastrukturu – struju i optiku za brzi internet i zamijenili sve ono što smo bili u mogućnosti zamijeniti. Već prve kiše pokazale su da je situacija sada puno bolja.”

 

Vijećnik i podpredsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Marko Sandalić (NLP) tijekom aktualnog sata svojim je pitanjem zapravo iznio apel građana za što bržim rješavanjem pitanja propadajuće nekretnine „Malin“ u srcu Donje Supetarske Drage za koju je konačno prostorno planski određena namjena, iznijevši pritom vlastiti prijedlog da Grad Rab tu nekretninu kupi, a da se paralelno prodajom riješi neke od nekretnina u svojem vlasništvu koje mu ne donose prihode, poput Vile Danice u povijesnoj jezgri grada.

-“Koliko bi uređeni „Malin“ nosio Gradu, a koliko uređena Vila Danica u središtu grada, to je pitanje izračuna”, kazao je u svojem odgovoru gradonačelnik Grgurić i dodao: “Grad je u posljednjih pet-šest godina napravio izuzetne napore vezano za rješavanje problematike tuđe imovinu na svojem području (Idila, Vjesnik), osobito državne imovine, ali imovine u vlasništvu drugih država. Mi smo nakon niza godina došli i do predstavnika vlasnika slovenske tvrtke „Eles“ u čijem je posjedu ruševna zgrada, zapravo ruglo, na ulazu u autokamp Padova III i znamo da su u tijeku njihovi intenzivni pregovori s Imperial Rivierom koja je tu zgradu voljna otkupiti i srušiti. Kad je u pitanju „Malin“ realizacijom prostorno planske dokumentacije Grad je skupa s vijećnicima iz prošlog mandata stvorio uvjete da se situacija sada može početi rješavati. Ispred same nekretnine nalazi se i pomorsko dobro koje je moguće koncesionirati, a ukoliko vlasnik to ne uredi ili ne zna što će s time, ja ga pozivam da objekt pokloni Gradu, a Grad će s njime sigurno znati upravljati“, zaključio je gradonačelnik.

 

Prisegnula vijećnica Melita Vlahek

Vijeće je jednoglasno na temelju zakona o lokalnim izborima prihvatilo zahtjev vijećnika Luke Grgurića (NLO) o stavljanju vijećničkog mandata u mirovanje te od 14. rujna njegovo mjesto u vijeću pripada prvoj sljedećoj kandidatkinji Nezavisne liste Ostanak Meliti Vlahek koja je nakon toga svečano prisegnula.

 

Drugom točkom dnevnog reda vijećnicima je na uvid dano Izvješće o radu gradonačelnika Grada Raba za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2021. godine. Riječ je o Izvješću koje je tehničke naravi i donosi informacije o onome što je u tom periodu kroz dužnost gradonačelnika odrađeno, poticano ili organizirano.

 

U prvom polugodištu ostvaren proračunski suficit od 2.045.171,18 kn

Vijećnici su zatim, s osam glasova za, jednim protiv i dva suzdržana glasa, prihvatili 3. i 4. točku dnevnog reda, odnosno Prijedloge polugodišnjih Izvješća o izvršenju konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2021. i plana razvojnih programa Grada Raba za 2021. godinu.

Kako je obrazložila pročelnica za financije Grada Raba Martina Španjol, ukupni prihodi i primici u prvom polugodištu ove godine ostvareni su u iznosu od 27.171.875,44 kn ili 47% godišnjeg plana, dok su rashodi i izdaci ostvareni u iznosu od 25.126.704,26 kn ili 44,64% tekućeg plana, iz čega proizlazi da je ostvaren suficit u iznosu od 2.045.171,18 kn. U usporedbi s prvim polugodištem 2020., prihodi i primici veći su za 29,86%, dok su rashodi i izdaci veći za 41,39%. Sastavni dio polugodišnjeg izvještaja je i polugodišnji Izvještaj o izvršenju plana razvojnih programa, a spomenuto je i to da Grad Rab nije koristio sredstva proračunske pričuve.

 

Nastavno na već donesene prve izmjene i dopune konsolidiranog proračuna Grada Raba većinom vijećničkih glasova prihvaćene su i izmjene Programa utroška dijela turističke pristojbe namijenjene poboljšanju boravka turista na području grada Raba za 2021. godinu.

 

Situacija s nedostatkom kapaciteta u DV Pahuljica nije katastrofalna

Pročelnik Zvonko Puljar Matić obrazložio je zatim Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Raba za projekt “Rekonstrukcija (prenamjena) Područne škole Banjol”. Naime, Grad Rab kao vlasnik zgrade područne škole u Banjolu namjerava se javiti na natječaj – Mjera 7: “Program ruralnog razvoja RH od 2014. do 2020. godine”, a jedan od akata potrebnih za prijavu na natječaj je suglasnost Gradskog vijeća. Riječ je o prenamjeni zgrade područne škole u Banjolu za potrebe proširenja Dječjeg vrtića Pahuljica.

Za raspravu po ovoj točki javio se gradonačelnik Grgurić koji je kazao kako unatoč nekim novinskim napisima i komentarima u posljednje vrijeme o navodno katastrofalnoj situaciji vezano uz nedostatak kapaciteta u Dječjem vrtiću „Pahuljica“, situacija ni iz bliza nije toliko loša: – “Grad prati situaciju i poduzeo je sve ne bi li se našao najbolji model koji će proširenjem kapaciteta zadovoljiti potrebe roditelja koji očito žele da njihova djeca idu u naš vrtić, te imaju povjerenja u uvjete i kvalitetu usluge u koju im Dječji vrtić Pahuljica nudi.“

 

Na znanje vijećnicima, pod zadnjom točkom dnevnog reda, dostavljeno je i Izvješće o radu Dječjeg vrtića Pahuljica za pedagošku 2020./2021. godinu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime