logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Četvrtak, 07 Listopad 2021 08:37

U Rabu započelo trodnevno obilježavanje 450. obljetnice bitke kod Lepanta

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
U Rabu započelo trodnevno obilježavanje 450. obljetnice bitke kod Lepanta Foto: Irena Ivić

Unatoč snažnom nevremenu jutros su ispod spomen ploče na Trgu Municipium Arba koja podsjeća na veliku žrtvu pomoraca s naše obale i otoka, sudionika bitke kod Lepanta, vijenac zajednički položile delegacije Grada Raba i Udruge pomorskih kapetana otoka Raba.

 

Vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Dumičić i dopredsjednik Gradskog vijeća Marko Sandalić, ujedno i član Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, dok je svijeću zapalio predsjednik ove rapske kapetanske udruge Nenad Šimičić koji je zatim pozvao sve prisutne na minutu šutnje u čast svih stradalih Hrvata u bitci kod Lepanta.

 

Ovim činom u gradu Rabu započelo je obilježavanje 450. obljetnice povijesne pomorske bitke kod Lepanta, u kojoj su snage Svete lige, što ih je daleke 1571. godine okupio Papa Pio V., porazile i po broju galija i po broju ljudstva daleko nadmoćnije snage Osmanskog carstva.

 

Ukoliko vremenske prilike to dopuste, rapsko obilježavanje ove velike obljetnice trebalo bi završiti u subotu 9. listopada premijernim izdanjem regate krstaša, nazvane po kapetanu Ivanu de Dominisu, zapovjedniku rapske galije Sveti Ivan.

Pročitano 1436 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1