Home Vijesti Tri pomorske nezgode i akcije spašavanja na moru tijekom burnog vikenda

Tri pomorske nezgode i akcije spašavanja na moru tijekom burnog vikenda

0
Tri pomorske nezgode i akcije spašavanja na moru tijekom burnog vikenda

Foto: RabDanas

 

Pozicija katamarana je bila 10-ak nautičkih milja južno od Piškere (ispod Kornata). Uslijed jake bure nošeni su prema otvorenom moru. U akciju spašavanja isplovio je SAR brod “Šibenik”, koji je pronašao katamaran Valeria oko 21: 00 sati. Budući da komercijalne službe nisu htjele isploviti i obaviti tegljenje zbog jake bure, m/b “Šibenik” oteglio je katamaran do marine Piškera.

Rab danas oglas

 

Nasukana jedrilica u blizini otoka Vrtlac

Dana 9. listopada u19:49 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka je LK Zadar prenijela informaciju o nasukanju brodice lokaciji u blizini otoka Vrtlac. Na nasukanoj jedrilici su se nalazile dvije osobe te su ih jaki udari bure razbijali od stijene otoka, zbog čega su trebali hitnu evakuaciju s jedrilice. Posadi jedrilice je dana uputa da odjenu prsluke za spašavanje, te da ostanu na jedrilici ukoliko je moguće do dolaska brodice RH 10 ZD. U 20:20 sati brodica LK Zadar isplovljava iz luke Gaženica.

S obzirom na konfiguraciju obale na mjestu nasukanja (plitko dno) moglo se pretpostaviti da brodica RH 10 ZD neće moći prići unesrećenima, te je pozvan ribarski brod „CORDIS I“ (r/b “CORDIS I“ u trenutku kretanja prema unesrećenima bio je najbliži brod) da se uključi u akciju spašavanja koji je također krenuo prema otoku Vrtlac.

 

 

Također, obzirom na manjak informacija o stanju unesrećenih zbog nastale panike, liječnik s obližnjeg otoka Molata je stavljen u pripravnost. U 21:05 sati je brodica RH 10 ZD stigla na mjesto nasukanja ali se zbog jake bure i plićine nije mogla približiti nasukanoj jedrilici pa je ribarski brod „CORDIS I“, krenuo u izvlačenje unesrećenih pomoću pomoćne brodice ribarskog broda.

U 21:25 sati je posada pomoćne brodice ribarskog broda uspješno prekrcala unesrećene, te ih je potom uspješno prebacila na brodicu RH 10 ZD, koja je nastavila prema luci Gaženica. Po dolasku u luku, zbog proživljenog šoka članice posade organiziran je prihvat HMS u luci Gaženica. O svemu obaviještena charter kompanija. Okolnosti ove nesreće će biti utvrđene od strane LK Zadar.

 

Medicinska evakuacija osobe sa kruzera “Costa Luminosa”

Tijekom jučerašnjeg dana, u 17:30 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka je zaprimila poziv od MRCC Roma koji prenosi informaciju kako imaju nalog od talijanskog Tele Medical Assistance Service (TMAS), za medicinsku evakuaciju osobe sa kruzera “Costa Luminosa”.

S obzirom da je kruzer u hrvatskom SAR području (cca. u visini otočića Jabuka), a najbliža luka je Split, o svemu je obaviještena Lučka kapetanija Split. Djelatnici LK Split su u dogovoru sa HMP Split ukrcali medicinske djelatnike s potrebnom opremom te su s brodom “Pojišan” u 18:40 sati isplovili prema “Costa Luminosa”. Radilo se o njemačkom državljaninu, rođ. 1944, koji je imao respiratornih problema (nije bilo vezano uz COVID) te je trebao pomoć pri disanju (kisik ili respirator) budući da je pacijent gubio svijest.

U 19:30 sati su djelatnici LK Split obavili prihvat pacijenta, a u 19:40 sati su uplovili u Luku Split. U 19:50 sati je pacijent prebačen u vozilo hitne medicinske pomoći koje se uputilo prema Kliničkoj bolnici Split.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime