Home Vijesti Rab predstavljen na Susretu malih povijesnih gradova Europe u Stocu (BiH)

Rab predstavljen na Susretu malih povijesnih gradova Europe u Stocu (BiH)

0
Rab predstavljen na Susretu malih povijesnih gradova Europe u Stocu (BiH)

Foto: RabDanas

 

Naime, od 30. rujna do 3. listopada 2021. grad na rijeci Bregavi okupio predstavnike 10 članica Mreže “I Care for Europe” u sklopu projekta “EUnity in diversity”: Pirana iz Slovenije, Bača iz Srbije, Tivta iz Crne Gore, Čapljine i Stoca iz Bosne i Hercegovine, Rakovice i Raba iz Hrvatske, te Aquileije, Recanatija i Tarcenta iz Italije. Bila je to lijepa prigoda da svaka od spomenutih delegacija promovira svoje mjesto kao visokokvalitetnu turističku destinaciju.

Rab danas oglas

 

Treba podsjetiti da je prije 7. godina upravo Rab, ponajviše zaslugom Udruge Komin iz Barbata i uz potporu Grada Raba, bio domaćinom ovog susreta koji se svake godine održava u drugom gradu i u drugoj državi.

 

Program koji se odvijao tijekom četiri dana, predstavljen je prve večeri nakon svečanog otvaranja manifestacije, a već drugoga dana krenulo se s predstavljanjem tradicionalnih kulturnih događanja i povijesnih značajki svakog pojedinog grada ili općine.

 

Gospođa Ines Škvorc kratkom je virtualnom prezentacijom prisutnima dočarala Rab, njegovu bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, nakon čega je gospodin Željko Peran, prošavši opširnije kroz povijest otoka, predstavio Rab od rimskih vremena, dobivanja statusa Municipiuma Arba i naziva „Felix Arba“, do zanimljivosti vezanih uz sv. Marina, utemeljitelja Republike San Marino. Povijest nije mogao zaobići ni govoreći o poznatoj rapskoj slastici – rapskoj torti, a dotaknuo se i priče o rapskim viteškim igrama koje datiraju iz 1364. godine, te njihovog značaja i statutarno uređenih prava žitelja otoka u vrijeme srednjovjekovne Fjere. Bilo je riječi i o ulozi Rabljana u bitci kod Lepanta 1571. godine koja ove godine bilježi svoju 450. obljetnicu, ali i o zanimljivostima vezanima uz posljednje havajskog „Cara“, Rabljanina Dominisa koji je taj naziv stekao udajom za carevu kći.

Uz brojne druge znamenitostima iz bogate rapske povijesne i kulturne baštine, Peran se osvrnuo i na mnoštvo aktualnih kulturnih i sportskih događaja koji se na Rabu odvijaju tijekom godine, kratko obrazloživši gotovo svaki pojedinačno (4. Islands MTB Stage Race, Rab Island Trail, Križi, Festival otočne janjetine, Kantuni, Rapske glazbene večeri, mjesne ribarske fešte, Udičarenje, Kanata, Mirisni dani Udruge Mocira, Susret pjesnika Ča vrh Arbe, Nastupi rapskih klapa i zbora Refuli, Najljepši otočni advent…).

Svoje izlaganje gospodin Željko Peran je, kako i priliči čakavskom pjesniku, zaključio vlastitim stihovima iz pjesme „Parona“ u kojoj su pojedine riječi etimološki vezane i na venecijanski govor, čime je posebice iznenadio i oduševio predstavnike talijanskih gradova.: Parona je kako furija arivala va kužinu / tinel vižitala i dilje urdinala / da se na tavuli kambja tavaja, / drica masarija, gamele, laganela, pijati pošade piruni, bićerini, ćikarice kućerini…

 

Nažalost, kako doznajemo od rapskih sudionika susreta, propagandnog materijala bilo je vrlo malo, a pripreme za ovu manifestaciju gotovo da nije ni bilo. Prema riječima gospodina Perana čini se da oni koji su o tome trebali znati najviše, s održavanjem manifestacije u Stocu nisu bili pravovremeno upoznati, što je velika šteta, osobito kada se uzme u obzir da se tamo okupilo više od stotinu uglednih predstavnika iz pet europskih država i da je cjelokupni trošak manifestacije „Susreta“ snosila Europska Unija, dok su sudionici sami platili kotizaciju. Ipak, rapsko predstavljanje bilo je sažeto i po mnogima najkvalitetnije predstavljeno.

 

U sklopu “Susreta malih povijesnih gradova Europe”, održale su se i zanimljive tematske tribine o programima i politikama EU za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnom turizmu, na čemu se temelji i mogućnost produljenja turističke sezone, te o UNESCOvoj Konferenciji o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnog izražavanja.

 

U  programu je održana i degustacija hercegovačkih vina, a odrađen je i izlet u Trebinje i Ravno, u spilju „Vjetrenica“, te obilazak Stoca kao i lokalne stolne crkve i muzeja. U sklopu „Susreta“  otvoren je i sajam „Hercegovački plodovi mediterana“ uz nastupe klapa i folklornih društava.

 

Susret je formalno završen pozdravnom riječju i posjetom nekropoli stećaka u Radimlju kod Stoca i više od 2500 godina starim bedemima, razvalinama grada i vojne utvrde Daorson nedaleko Stoca.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime