Home Vijesti Započele aktivnosti na realizaciji budućeg interpretacijskog centra “Čovik i more” u Loparu

Započele aktivnosti na realizaciji budućeg interpretacijskog centra “Čovik i more” u Loparu

0
Započele aktivnosti na realizaciji budućeg interpretacijskog centra “Čovik i more” u Loparu

Foto: RabDanas

 

Riječ je o projektu kojim će se doprinijeti zaštiti, očuvanju i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine kao temelja za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara.

Rab danas oglas

 

– “Jučer smo, za potrebe multimedijalnog opremanja budućeg interpretacijskog centra “Čovik i more”, započeli sa snimanjem 10 kratkih video filmova na temu ribarskih alata i tehnika (šustanje, izrada vrša i lov sa njima, krpanje i potezanje mreža, lov frangula, lov ribe na feral i osti…). Isto tako snimit će se način pripreme 10 tradicionalnih ribljih jela iz Lopara (sipa s makarunima, štokalj pod peku, štokalj s jajima, slana riba, riba na saur, brudit s pulintun….), te 10 video filmova o ribarskim štorijama, ribarskim poštama, ribarskoj zadruzi, zavjetnim facolima, crikvici sv. Mikule… Nastojali smo u projekt uključiti čim veći broj ljudi i tema kako bi taj dio naše povijesti i tradicije oteli zaboravu. Također, polako ali sigurno napreduju i radovi na dogradnji zgrade Turističke zajednice u svrhu uređenja interpretacijskog centra”, kazao nam je direktor Ureda TZ općine Lopar Marin Mušćo.

 

Projektom se želi promovirati tradiciju ribarskog kraja, ribarstvenu, akvakulturnu i pomorsku baštinu područja Lopara te ojačati i iskoristiti prednosti koje se odnose na okoliš u ribarstvenom i akvakulturnom području.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime