Home Vijesti Načelnik Jakuc čestitao “malim genijalkama” Eleni i Viti | U Loparu potpisano 19 ugovora za stipendije

Načelnik Jakuc čestitao “malim genijalkama” Eleni i Viti | U Loparu potpisano 19 ugovora za stipendije

0
Načelnik Jakuc čestitao “malim genijalkama” Eleni i Viti | U Loparu potpisano 19 ugovora za stipendije

Foto: RabDanas

 

U ovo adventsko vrijeme u kojem lagano svodimo račune godine koju ostavljamo za sobom, načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc odlučio je još jednom od srca čestitati “malim genijalkama” Eleni i Viti na velikom uspjehu te im je tom prigodom uz priznanje darovao po primjerak DOKEO enciklopedije za nove generacije. Poželjevši im uspješno školovanje i daljnje obrazovanje, Jakuc je pohvalio njihov veliki trud na putu ostvarenja izvrsnih rezultata u obje natjecateljske discipline, uvjeren da će i Elena i Vita svojim znanjem i primjerom doprinijeti razvoju i boljitku čitave zajednice.

Rab danas oglas

 

Djeca su naime imala 12 minuta za rješavanje 120 zadataka u pismenom dijelu i u toj je disciplini Elena Franelić osvojila prvo mjesto u svojoj starosnoj skupini. U disciplini mentalnog računanja, u kojoj su morali zbrajati i oduzimati brojeve koji se smjenjuju na 500 ms bez upotrebe kalkulatora, olovke i papira, dakle mentalnim putem, Elena je osvojila srebro, a Vita broncu.

 

Mentalna aritmetika predstavlja poseban način računanja koji podrazumijeva vizualizaciju abakusa i simulaciju pokreta prilikom kojeg se vrlo brzo dolazi do točnog rješenja bez upotrebe bilo kakvog pomagala. Djeca na ovaj način aktiviraju obje hemisfere mozga čime poboljšavaju svoju inteligenciju, pamćenje, pažnju, kreativnost, podijeljenu pažnju.

 

Ovogodišnji Mali genijalci i osvajači medalja su: Vito Peloza (OŠ Pehlin, Rijeka), Elena Franelić (OŠ Ivana Rabljanina Rab – podružnica Lopar), Vita Pirić (OŠ Ivana Rabljanina Rab – podružnica Lopar), Leticia Tešar (OŠ Kostrena), Lea Gržinčić (OŠ Gelsi, Rijeka), Filip Trnčić (OŠ Vladimir Gortan, Rijeka), Stefan Ćupić (OŠ Eugen Kumičić, Rijeka), Sven Gashaj (OŠ Andrija Mohorovičić, Matulji), Dominik Kontić (OŠ Pehlin, Rijeka) te Natalie Pizzul (OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija) i Soren Vodarić (OŠ Fran Franković, Rijeka) koji su osvojili čak po 2 zlata.

 

Potpisano 19 ugovora za stipendije

U kontekstu skrbi o visokoškolskom obrazovanju učenika s područja Lopara i poticanja njihove izvrsnosti treba svakako spomenuti podatak da je Općina Lopar i ove godine koncem mjeseca listopada objavila javni poziv za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj godini 2021./2022.

 

Od ukupno pristigle 22 prijave, 20 prijava zadovoljilo je uvjete natječaja te je potpisano ukupno 19 ugovora za stipendije, jedna studentica se naknadno odrekla svoje stipendije zbog istodobno dobivene i državne stipendije. Šest učenika srednjih škola dobilo je stipendiju temeljem kriterija uspješnosti i dva učenika za deficitarno srednjoškolsko zanimanje (ugostiteljska škola, smjer kuhar). Devet studenata ostvarilo je uvjete za stipendiju po kriteriju ostvarenog uspjeha (potpisano je osam ugovora jer se jedna studentica odrekla svoje stipendije) i tri studenta za deficitarna zanimanja za visokoškolsko obrazovanje (medicina, veterinarska medicina, pomorstvo).

 

Čestitamo Eleni i Viti kao na natjecateljskom uspjehu, kao i svim učenicima i studentima na dobivenoj stipendiji.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime