Home Vijesti Rapski vatrogasci i Grad Rab zatražili uklanjanje velike opasnosti izazvane propuštanjem plina u derutnoj zgradi Thalassotherapije u Palitu

Rapski vatrogasci i Grad Rab zatražili uklanjanje velike opasnosti izazvane propuštanjem plina u derutnoj zgradi Thalassotherapije u Palitu

0
Rapski vatrogasci i Grad Rab zatražili uklanjanje velike opasnosti izazvane propuštanjem plina u derutnoj zgradi Thalassotherapije u Palitu

Foto: Izvor/Foto: DVD Rab

 

Također su upozorili kako odvoz 17 boca od 35 kg propan-butan plina predstavlja ugrozu u transportu, s obzirom da su dna tih spremnika dobrano načeta korozijom, a boce su zadnjih godina izložene atmosferskim utjecajima zbog urušavanja krova na plinskoj stanici, te je za pretpostaviti da tamo stoje od početka devedesetih godina, od kada je objekt zadnji puta bio u funkciji.

Rab danas oglas

 

Vatrogasci DVD-a Rab su predložili spaljivanje plina na plameniku postavljenom na sigurnoj udaljenosti uz njihovo osiguranje. Također smatraju da se to još može izvršiti, iako predstavlja sigurnosni rizik s obzirom na stanje spremnika, ali puno manji u odnosu na transport, jer je teško vjerovati da bi spremnici taj transport izdržali i postoji velika vjerojatnost da bi pri malom udarcu o plašt spremnika došlo do puknuća samoga plašta, a time najvjerojatnije i do eksplozije.

 

Akcija koju su proveli vatrogasci DVD-a Rab odrađena je zbog propuštanja cjevovoda uslijed korozije koji je također dotrajao, a na kojeg su spremnici bili priključeni s otvorenim ventilima na bocama.

 

Prioritet – spriječiti prilaz nepozvanim osobama

Osim propan-butan plina, u sličnom su stanju i boce s kisikom koje se nalaze na predmetnoj lokaciji. Nadalje, nakon jučerašnjeg usmenog apela većini odgovornih službi, da se barem spriječi prilaz nepozvanih osoba do tih potencijalno opasnih mjesta, danas su se vatrogasci DVD-a Rab izvidom uvjerili da se još ništa nije poduzelo. I dalje su spremnici bili dostupni djeci koja se igraju u dvorištu napuštene zgrade kao i svim ostalim prolaznicima.

Dodatna je ugroza prisutna od kisika, a moguće i od lož ulja.

 

Rapski vatrogasci su, na čelu sa zapovjednikom Milivojem Ličinom, tražili da se odmah i bez odgode spriječi prilaz nepozvanim osobama, a da se potom što hitnije ukloni opasnost za žitelje otoka Raba, prvenstveno Palita, šetače i stanare okolnih stambenih zgrada i obiteljskih kuća. U međuvremenu doznajemo da su djelatnici komunalnog društva Dundovo onemogućili pristup zgradi, a vatrogasci slijede upute o daljnjim koracima.

 

Grad Rab odmah reagirao prema KBC-u Zagreb

Naime, budući da je bivše lječilište Thalassotherapija na Rabu u vlasništvu KBC Zagreb, ne Grada Raba, Grad je nakon dojave vatrogasaca o osjetu plina na širem području, nakon intervencije DVD-a Rab, reagirao prema vlasniku nekretnine, i hitno ih upoznao o nastaloj situaciji te ih je upozorio na njezinu ozbiljnost budući da je riječ o zapuštenoj i neurednoj nekretnini koja predstavlja opasnost za ljude i imovinu.

Od vlasnika je zatraženo hitno poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi, prije svega, uklonili opasne stvari i uređaje radi sprječavanja mogućih incidenata, te da o poduzetim radnjama promptno obavijeste Grad Rab. Isto tako zatražen je što žurniji sastanak radi općenitog rješavanja situacije sa zgradom Thalassotherapije koja iz godine u godinu sve više propada.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime