logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 22 Ožujak 2022 20:55

Učenici PŠ Kampor posjetili laboratorij VRELA d.o.o. na MIinici povodom Svjetskog dana voda

Napisao/la Izvor: VRELO d.o.o.
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Učenici PŠ Kampor posjetili laboratorij VRELA d.o.o. na MIinici povodom Svjetskog dana voda Izvor: Vrelo d.o.o.

Danas su, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda 22. ožujka, učenici Područne škole Kampor posjetili laboratorij komunalnog društva VRELO d.o.o. za ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće na Mlinici u Supetarskoj Dragi.

 

Dvije zaposlenice laboratorija, diplomirana sanitarna inženjerka Danijela Kuparić i magistra inženjerka agroekologije Lucija Joković Ribarić djecu su upoznali s važnošću očuvanja vodnih resursa, objasnivši im pritom koju vodu koristimo u vodoopskrbi, posebno napomenuvši da je otok Rab jadranski otok s najviše stalnih izvora vode, poput draške Mlinice, barbatskog Ošita ili banjolske Snuge, a koje moramo čuvati. Učenici su doznali i ostale lokalne nazive brojnih prirodnih izvora vode na Rabu, ali i gdje se na otoku do vode došlo bušenjem tla. Porazgovaralo se i o pročišćavanju otpadnih voda kao i o važnosti očuvanja mora. Učenici iz kamporske škole mogli su zatim promatrati kako se vrše fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza vode, a u posjet laboratoriju na Mlinici doći će i druge Osnovne škole kao i rapski gimnazijalci.

 

Kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće provodi interni laboratorij Vrela d.o.o. i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, a u internom laboratoriju Vrela d.o.o. tijekom 2021. god ispitano je 1.322 uzoraka vode i to 797 uzoraka vode iz vodoopskrbne mreže, te 524 uzorak vode iz vodosprema. Od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, tijekom 2021. god ispitano je sveukupno 57 uzoraka vode. Svi uzorci bili su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.

 

Naime, zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju smatra se voda koja ne sadrži mikroorganizme, parazite i njihove razvojne oblike u broju koji predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ne sadrži štetne tvari u koncentracijama koje same ili zajedno s drugim tvarima predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i ne prelazi vrijednosti parametara zdravstvene ispravnosti vode.

 

Doznali smo tako i podatak da je tijekom 2021. godine postavljeno sveukupno 3.668 m novih vodoopskrbnih linija.

Pročitano 992 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1