Home Vijesti Učenici PŠ Kampor posjetili laboratorij VRELA d.o.o. na MIinici povodom Svjetskog dana voda

Učenici PŠ Kampor posjetili laboratorij VRELA d.o.o. na MIinici povodom Svjetskog dana voda

0
Učenici PŠ Kampor posjetili laboratorij VRELA d.o.o. na MIinici povodom Svjetskog dana voda

Foto: Izvor: Vrelo d.o.o.

 

Dvije zaposlenice laboratorija, diplomirana sanitarna inženjerka Danijela Kuparić i magistra inženjerka agroekologije Lucija Joković Ribarić djecu su upoznali s važnošću očuvanja vodnih resursa, objasnivši im pritom koju vodu koristimo u vodoopskrbi, posebno napomenuvši da je otok Rab jadranski otok s najviše stalnih izvora vode, poput draške Mlinice, barbatskog Ošita ili banjolske Snuge, a koje moramo čuvati. Učenici su doznali i ostale lokalne nazive brojnih prirodnih izvora vode na Rabu, ali i gdje se na otoku do vode došlo bušenjem tla. Porazgovaralo se i o pročišćavanju otpadnih voda kao i o važnosti očuvanja mora. Učenici iz kamporske škole mogli su zatim promatrati kako se vrše fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza vode, a u posjet laboratoriju na Mlinici doći će i druge Osnovne škole kao i rapski gimnazijalci.

Rab danas oglas

 

Kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće provodi interni laboratorij Vrela d.o.o. i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi, a u internom laboratoriju Vrela d.o.o. tijekom 2021. god ispitano je 1.322 uzoraka vode i to 797 uzoraka vode iz vodoopskrbne mreže, te 524 uzorak vode iz vodosprema. Od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, tijekom 2021. god ispitano je sveukupno 57 uzoraka vode. Svi uzorci bili su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.

 

Naime, zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju smatra se voda koja ne sadrži mikroorganizme, parazite i njihove razvojne oblike u broju koji predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ne sadrži štetne tvari u koncentracijama koje same ili zajedno s drugim tvarima predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i ne prelazi vrijednosti parametara zdravstvene ispravnosti vode.

 

Doznali smo tako i podatak da je tijekom 2021. godine postavljeno sveukupno 3.668 m novih vodoopskrbnih linija.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime