Home Vijesti Rekonstrukcija gata Pumpurele u luci Rab privodi se kraju

Rekonstrukcija gata Pumpurele u luci Rab privodi se kraju

0
Rekonstrukcija gata Pumpurele u luci Rab privodi se kraju

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić nas je izvjestio da su izvedeni svi podmorski radovi, ugrađeno je ukupno 221 betonskih elemenata ukupne težine preko 2.600 tona ispunjenih sa preko 2.000 m3 betona, oko 45.000 kg armaturnog željeza te oko 5.000 m3 kamenog nasipa i materijala. Širina gata Pumpurele je 9,5 metara čime je on sada duplo širi od staroga gata, dok je dužina ostala nepromijenjena. Glava gata na kojoj se nalazi lučko svjetlo pažljivo je demontirana te se u istim gabaritima i na istoj poziciji ponovno izgradila i to uz upotrebu postojećeg kamena te uz vraćanje postojećeg lučkog svjetla. Gat i valobranski zidovi obloženi su kamenom ukupne površine oko 1300 m2, a sam gat bit će opremljen elektro ormarima, javnom rasvjetom, video nazorom, anelima i polerima te gumenim odbojnicima.

Rab danas oglas

Podsjetimo, radovi na rekonstrukciji gata Pumpurele – ribarske luke Rab, krenuli su u studenome 2020. godine, a završetak projekta planiran je prije početka ove turističke sezone. Glavni cilj projekta je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti.

 

Sam početak realizacije projekta ribarske luke bio je prilično izazovan, počevši od ideje i izrade projektne dokumentacije, raznih studija i elaborata, usklađenja s prostornim planom Grada Raba, izradom elaborata utjecaja zahvata na vizuru grada, te svih ostalih dokumenata potrebnih za ishođenje građevinske dozvole. Županijska lučka uprava Rab prijavila je projekt rekonstrukcije gata Pumpurele – ribarske luke na natječaj Ministarstva poljoprivrede, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa, te je projekt prihvaćen i dodijeljena su mu sredstva u visini od 19,2 milijuna kuna što je ujedno i iznos prihvatljivih troškova, dok je iznos od 600 tisuća kuna za neprihvatljive troškove osiguran iz proračuna Primorsko-goranske županije te proračuna ŽLU Rab.

 

Prvi natječaj prošao je bez odaziva izvođača

Nakon dodijeljenih sredstava krenulo se u pripremu natječajne dokumentacije i postupka provedbe javne nabave za odabir izvođača radova, te za usluge stručnog nadzora te voditelja projekta. Natječaj je objavljen krajem 2019. godine s rokom izvođenja od 18 mjeseci u koji je uključen i prekid radova zbog turističke sezone. Međutim, nakon provedenog postupka nabave nije pristigla niti jedna ponuda, a kao osnovni razlog nepredaje ponuda, zainteresirani gospodarski subjekti isticali su kratak rok izvođenja radova s obzirom na samu lokaciju i uvjete na terenu.

 

Pokrenut je postupak poništavanja natječaja, a za njegovo novom pokretanje čekala se i potvrda nadležnog Ministarstva, s obzirom da je već tada bilo jasno da se radovi neće moći izvesti u rokovima definiranim javnim pozivom natječaja za dodjelu sredstava.

 

Uz pozitivno mišljenje nadležnih tijela, te želje da se projekt bez obzira na početne poteškoće privede uspješno kraju, objavljen je novi natječaj za odabir izvođača radova na koji je pristigla jedna prijava, nakon čega je u svibnju 2020. godine potpisan ugovor o izvođenju radova. S obzirom na početak turističke sezone, radovi su započeli sredinom listopada 2020. godine.

 

Covid 19 i promjena planiranog načina izvođenja radova

Pandemija uzorkovana Covid 19 virusom utjecala je od samog početka na dinamiku izvođenja radova. Poteškoće u dopremi mehanizacije, nabavke i dopreme materijala, lockdown-i, problemi s mobilnosti radne snage i još mnogo toga zadavalo je brojne glavobolje, kako izvođaču radova, tako i Županijskoj lučkoj upravi Rab kao investitoru koji je nastojao opravdati trud i zalaganje za realizaciju ovog značajnog projekta na ponos i dobrobit svih žitelja Raba. Iako je prvotna tehnička izvedba radova od strane izvođača bila planirana na način da se postojeći gat Pumpurela u cijelosti demontira, te da se zatim novi gat montira i izgradi od korijena prema njegovoj glavi, zahtjev ŽLU Rab bio je da se zbog zaštite luke i akvatorija iznađe drugačiji način izvođenja radova, odnosno da se radi u „kampadama“ u dužini od cca 20 metara. To je podrazumijevalo skidanje postojećega gata u dužini cca 20 metara, te izgradnju novog jednako dugog dijela gata. Na taj način radovi su se pomicali od glave gata prema korijenu, ali se tako spriječilo otvaranje luke prema jugu i akvatorij luke Rab ostao je zaštićen.

 

Ipak i ta je promjena planiranog načina izvođenja radova također značila značajno sporije izvođenje radova, prvenstveno zbog prostornih ograničenja. Unatoč tome, do današnjeg dana uspješno su izvedeni svi podmorski i nadmorski radovi novoga gata, te je konačno uređenje Pumpurele pri samome kraju.

 

Novi gat Pumpurela dvostruko širi od staroga

Ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić nas je izvjestio da su izvedeni svi podmorski radovi, ugrađeno je ukupno 221 betonskih elemenata ukupne težine preko 2.600 tona ispunjenih sa preko 2.000 m3 betona, oko 45.000 kg armaturnog željeza te oko 5.000 m3 kamenog nasipa i materijala. Širina gata Pumpurele je 9,5 metara čime je on sada duplo širi od staroga gata, dok je dužina ostala nepromijenjena. Glava gata na kojoj se nalazi lučko svjetlo pažljivo je demontirana te se u istim gabaritima i na istoj poziciji ponovno izgradila i to uz upotrebu postojećeg kamena te uz vraćanje postojećeg lučkog svjetla. Gat i valobranski zidovi obloženi su kamenom ukupne površine oko 1300 m2, a sam gat bit će opremljen elektro ormarima, javnom rasvjetom, video nazorom, anelima i polerima te gumenim odbojnicima. S unutarnje strane gata Pumpurele izgradit će se novi sidreni sustav u suradnji s ACI d.d. i na taj će se način osigurati svim plovilima siguran privez.

– „Iako su se tijekom izvođenja radova pojavili brojni problemi, unatoč svim poteškoćama realizacija projekta privodi se kraju. Prije svega treba zahvaliti svim građanima na razumijevanju pogotovo onima koji su svakodnevno bili izloženi buci, prašini, prometu i svemu onome što dolazi uz građenje jednog ovakvog objekta. Vjerujemo kako će gat Pumpurela postati jedno posebno mjesto koje će rado posjećivati prvenstveno naši građani, ali i svi oni koji dolaze vidjeti naš otok, neki da bi prošetali i pogledali četiri zvonika s druge strane luke, neki kako bi uživali ispod zvjezdanog neba, a neki kako bi kupili pokoju ribicu od ribara koji će svoje mjesto naći na uređenoj rivi“, poručio je Debelić.

 

Gat je tek prva faza rekonstrukcije cjelokupne luke Rab

Ovaj projekt financira se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa. Vrijednost radova iznosi 19,9 milijuna kuna od čeka je 19, 2 milijuna kuna osiguralo Ministarstva poljoprivrede iz EU fondova, a 600 tisuća kuna osigurala je Županijska lučka uprava Rab i Primorsko-goranska županija. Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije cjelokupne Luke Rab, čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 milijuna kuna.

 

Pumpurela je jedan od projekata na pomorskom dobru koje Primorsko-goranska županija sa svojih osam županijskih lučkih uprava provodi gotovo 20 godina i zahvaljujući kojima obala ove županije dobiva moderne lukobrane, trajektna pristaništa, luke i lučice.

 

  

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime