Home Vijesti Uspješno odrađena prva projektna mobilnost u Grčkoj s učenicama OŠ Ivana Rabljanina Rab u sklopu programa Erasmus+

Uspješno odrađena prva projektna mobilnost u Grčkoj s učenicama OŠ Ivana Rabljanina Rab u sklopu programa Erasmus+

0
Uspješno odrađena prva projektna mobilnost u Grčkoj s učenicama OŠ Ivana Rabljanina Rab u sklopu programa Erasmus+

Foto: Foto: OŠ Ivana Rabljanina Rab

 

– “Bio je ovo intenzivan i cjelodnevno-radni tjedan u kojem smo imali priliku razmijeniti iskustva s učenicima i učiteljima iz škola u Turskoj, Španjolskoj, Italiji te iskusiti direktan rad kod naših grčkih domaćina u njihovoj privatnoj školi. Upravo taj aspekt private škole nešto je s čime smo se i mi veliki, ali i naši maleni, oduševili. Tijekom radnog dana sudjelovali smo na seminarima i u radionicama, dok su dio dana naša djeca učila i u njihovim učionicama. Slobodno vrijeme provodili smo u organiziranim razgledavanjima okolice prilikom kojih smo učili o njihovoj kulturi, hrani i o svemu za što su domaćini mislili da nam je vrijedno pokazati. Učenice su bile posebno oduševljene time što su uživo mogle vidjeti dio onoga što su baš ove školske godine učile u školi o antičkoj Grčkoj. Na sastanku koordinatora dogovorili smo planove i za sve predstojeće mobilnosti. Djeca koja su sudjelovala u izradi video uratka o bullying-u (što je bio zadatak prije ove mobilnosti), dobila su najviše bodova na natječaju za sudjelovanje na ovom putovanju. U listopadu ove godine projekt nas vodi u Tursku, a do tada radimo na igrama kojima preveniramo bullying, a koje će također rezultatirati “videićima” koje ćemo objaviti. Oni naši učenici koji budu sudjelovali u njihovoj izradi imat će priliku javiti se na natječaj za odlazak na sljedeću projektnu mobilnost”, kazala nam je koordinatorica projekta Kristina Ribarić.

Rab danas oglas

 

Nas su ipak najviše zanimali dojmovi pet rapskih učenica; Blanke, Petre, Gracije, Dore i Veronike, koje su, u sklopu ove prve učeničke projektne mobilnosti programa Erasmus +, projekta “Be true, do not bully”, zajedno s ravnateljicom škole Anamari Šarin, učiteljicom engleskog jezika Klarom Budak Sitaš i koordinatoricom projekta, socijalnom pedagoginjom Kristinom Ribarić, prošle kroz svoj grčki projektni tjedan u društvu novih prijatelja iz Turske, Italije, Španjolske i domaćina iz Des Primary private Company – škole iz Grčke. Svoje kratke izjave, prema prethodnom dogovoru, dostavile su u redakciju portala Rab Danas dan prije odlaska iz Atene:

– Blanka Kordić (5.a): “Meni je Grčka odlična, naime, 2. travnja smo došli u Zagreb i već tamo nam je u hotelu bilo super, premda smo se ja i moja prijateljica uspjele zaključati izvan sobe. Idućeg jutra prvi puta smo letjeli avionom. U školi u Grčkoj, tijekom trajanja projekta, bilo je jako zabavno i izvrsne su mi bili učitelji I učiteljice. Sprijateljila sam se s puno učenika iz drugih država. Malo sam tužna što je ova projektna avantura završila, ali sam ipak i sretna što idem doma.

 

Petra Lupić (5.d): “Bilo je predivno. Grčka škola ima tako dobro razvijen sustav educiranja, drugačiji je i zabavniji. Učenici su jako ljubazni i dragi, i uvijek su tu, spremni da pomognu. A učitelji su također dragi i smiješni! Hrana im je prefina, prava grčka kuhinja! Svidjelo mi se razgledavanje kornjača, kao i to što smo stekli uvid u sve opasnosti koje im prijete od plastičnog otpada odbačenog u more. Sve u svemu, bilo je nezaboravno!”

 

Gracija Staničić (5.d): – “U Grčkoj mi je bilo jako ljepo. Prva tri dana išli smo u školu koja mi se jako svidjela, osobito zabavni način njihovog učenja. Kad je škola završila krenuli smo u razgledanje Atene i tamo nam je bilo jako lijepo. Naravno vidjeli smo i predivnu Akropolu. Sutra nažalost idemo iz Grčke, ali moram priznati nedostaje mi Hrvatska.”

 

Dora Debelić (5b): – “Let je bio ugodan i hrana u avionu je bila ukusna. Škola je lijepa, velika i svi su jako dragi. Upoznala sam nekoliko novih prijatelja i u svim hotelima sam se dobro naspavala. Bilo mi je lijepo i želim ovdje ponovno doći!”

 

Veronika Perić (5.a): “Bilo nam je super, prvi dan u Zagrebu u hotelu nam je bilo baš lijepo iako smo imali malih nezgodica (smijeh). Ujutro smo otišli smo na zagrebački aerodrom Franjo Tuđman koji je doista velik I lijep. Avionom smo najprije odletjeli do Istanbula, gdje smo morali brzo presjesti na drugi let za Atenu. Po dolasku u Grčku smjestili smo se u hotel i otišli na večeru. U ponedjeljak smo krenuli u njihovu zabavnu školu gdje smo se sprijateljili s učenicima iz Grčke. Kasnije smo otišli do plaže na kojoj smo pronašli puno lijepog kamenja. U utorak smo išli u centar za spašavanje kornjača I tamo smo doznali puno korisnih informacija I, naravno, tamo smo kupili suvenire. Tijekom radnog tjedna sprijateljili smo se i s djecom iz ostalih zemalja koja su sudjelovala u projektu. Srijeda nam je bila zadnji dan u Koropiju. Išli smo na razgledavanje Atene s jako simpatičnom vodičkinjom. U četvrtak smo nakon doručka krenuli na razgledavanje Partenona, tamo smo vidjeli Akropolu i druge znamenitosti. Na večeri su nam svirali gitaristi i bilo nam je jako lijepo. Danas je petak – završni dan našeg projektnog putovanja, ići ćemo još u šetnju, a onda na aerodrom i pravac Zagreb pa Rab. Bilo mi je super, ali mi je ipak nedostajala moja obitelj i Hrvatska!

 

Eto i mi smo radosni što nam se projektni tim OŠ Ivana Rabljanina Rab sretno vratio iz Grčke i što su naše petašice bogatije za neka nova znanja, sklopljena prijateljstva i iskustvo timskog rada na jednom plemenitom projektu. Bravo! (H.H.)

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime